Αναστάτωση στις οικογένειες στρατιωτικών με υπηρεσιακό έγγραφο για τη συνυπηρέτηση συζύγων - Eκατοντάδες έγγαμοι Στρατιωτικοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στις οικογένειες στρατιωτικών η πρόσφατη ερμηνεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης μέσω υπηρεσιακού εγγράφου σχετικό με την απόσπαση των δημοσίων υπαλλήλων για λόγους συνυπηρέτησης.
Παρά τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε με το άρθρο 56 του ν. 5149/2024, το οποίο διευκόλυνε τη συνυπηρέτηση των συζύγων στρατιωτικών, ένα υπηρεσιακό έγγραφο (ΑΔΑ: 6ΣΕΥ46ΜΤΛ6-ΕΒ5) ήρθε να ανατρέψει τις προσδοκίες, εισάγοντας νέους περιορισμούς που ακυρώνουν στην πράξη το μέτρο.
Το Σωματείο Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (Σ.Ο.Ε.Δ.) σε επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, τονίζει πως το εν λόγω έγγραφο παραβιάζει το πνεύμα του νομοθέτη, καθώς επιτρέπει στους φορείς υποδοχής ή προέλευσης να αρνούνται τη συνυπογραφή των αποφάσεων απόσπασης.
Αυτό σημαίνει ότι οι σύζυγοι στρατιωτικών, που υπηρετούν στο Δημόσιο, δεν έχουν πλέον εγγυημένο το δικαίωμα συνυπηρέτησης, αλλά αφήνονται στη διακριτική ευχέρεια των διοικήσεων, οι οποίες μπορούν να απορρίπτουν τις αιτήσεις επικαλούμενες υπηρεσιακές ανάγκες.
Το πρόβλημα έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ορατό, καθώς πολλές αιτήσεις συνυπηρέτησης απορρίπτονται, αφήνοντας οικογένειες στρατιωτικών σε αδιέξοδο. Με τις επερχόμενες μεταθέσεις, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς εκατοντάδες οικογένειες κινδυνεύουν να βρεθούν διασκορπισμένες, με σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις.
Το Σ.Ο.Ε.Δ. επισημαίνει ότι η στρατιωτική νομοθεσία προβλέπει μεταθέσεις των ενστόλων κάθε τρία χρόνια, γεγονός που καθιστά απαραίτητη μια σταθερή και δίκαιη ρύθμιση για τη συνυπηρέτηση.
Το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε, σύμφωνα με το armyvoice.gr, είχε στόχο να αντιμετωπίσει το διαχρονικό πρόβλημα των οικογενειών των στρατιωτικών, ωστόσο, το υπηρεσιακό έγγραφο έρχεται να δημιουργήσει νέα εμπόδια, επιβαρύνοντας τους συζύγους στρατιωτικών που υπηρετούν στο Δημόσιο.
Το ζήτημα εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την εφαρμογή του νόμου:
• Πώς είναι δυνατόν ένα υπηρεσιακό έγγραφο να τροποποιεί ή να περιορίζει μια νομοθετική διάταξη, αλλοιώνοντας την ουσία της;
• Γιατί η πολιτεία νομοθετεί υπέρ της οικογενειακής προστασίας, αλλά επιτρέπει τη διοικητική υπονόμευση της νομοθεσίας;
• Πώς θα διασφαλιστεί ότι οι οικογένειες των στρατιωτικών δεν θα αναγκάζονται να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για ένα δικαίωμα που έχει ήδη κατοχυρωθεί;
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψήφιση του άρθρου 56 του ν. 5149/2024 είχε γίνει δεκτή με ικανοποίηση από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τις οικογένειές τους, καθώς αντικατέστησε το παλιό άρθρο 21 του ν. 2946/2001, απλουστεύοντας τις διαδικασίες συνυπηρέτησης.
Το μέτρο είχε στόχο να περιορίσει τις οικογενειακές, κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες των στρατιωτικών, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα στην οικογενειακή τους ζωή.
Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, το Σ.Ο.Ε.Δ. καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα, ώστε να αποκατασταθεί η πλήρης εφαρμογή του νόμου, χωρίς περιορισμούς και αυθαίρετες ερμηνείες που καταστρατηγούν το δικαίωμα της συνυπηρέτησης.
Σε διαφορετική περίπτωση, εκατοντάδες οικογένειες στρατιωτικών θα βρεθούν αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας.
ΠΗΓΗ: newsbreak.gr - Φωτογραφία αρχείου
18 Σχόλια
Όποιος δεν βολεύεται παραίτηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜυαλά ρε φιλαράκι... Που να πάει μπροστά ο στρατός με εσάς τους σάπιους? Δεν μπορεί να είστε τόσο ανόητοι. Λέξεις όπως Υπογεννητικότητα και μεριμνά προσωπικού σου λένε κάτι?
ΔιαγραφήΤρίτη, 11, 2025 9:29:00 π.μ. βολεμενος είναι,αν δεν το κατάλαβες, για αυτό βγάζει γλώσσα. Το πιο πιθανό και στη μονάδα του να είναι έτσι.
ΔιαγραφήΕσύ βολεύεσαι;
ΔιαγραφήΓι' αυτό βλέπεις ευέλπιδες σε ραντεβού με βουλευτάδες. Και μετά βγάζουν και γλώσσα στους υπόλοιπους εδώ μέσα...
ΔιαγραφήΚΑΚΟΟΙΡΗ ΓΛΥΦΤΗ ΕΣΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙΣ ΖΗΤΟΥΛΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ Η ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΓΛΥΦΤΡΑΚΟΟΟ ΠΕΙΝΑΛΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τέτοια πράγματα που γίνονται γιατί κάποιος να αποφασίσει να γίνει στρατιωτικός;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε θέλουμε να σας δημιουργούμε προβλήματα, παραίτηση ένας από τους 2 και θα είστε Έβρο για πάντα μαζί
ΑπάντησηΔιαγραφήΑτζέντα 2030 εεεε φαλακροκορακα??????
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιοριζεται ο/η συζυγος καθηγητης σε σχολειο καπου στην Ελλαδα και ενω ο νομος αλλαξε, το Υπουργειο παιδειας λεει.. ΟΟΟΟΟΟχι θα συνεχισεις οπως και πρωτα 2 χρονια στην θεση που ειναι να πας και μετα βλεπουμε αν θα σε τραβηξει ο/η συζυγος στρατιωτικος. Για τα ματια του κοσμου η αναθεωρηση του νομου..... Ο ενας εδω ,ο άλλος εκει και μετα απορειτε ποιος θα μεινει μεσα.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο εκάστοτε υπουργείο σε διορίζει για συγκεκριμένη θέση ,ανάγκες κ τόπο. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις, κόψτε τις πονηριές. Να μην δέχονται τον διορισμό εάν δεν τους αρέσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤράβα φάε κάνα σάντουιτς στο κψμ σειρά,κι άσε αυτούς που ξέρουν το θέμα να το λύσουν.
ΔιαγραφήΓια όσους ξέχασαν να θυμήσω ειδικά οι παλιοί ξέρουν Η Νδ ήταν πάντα με το υπουργείο δημόσιας τάξης. Με το εθνικής άμυνας ήταν το ΠΑΣΟΚ
ΑπάντησηΔιαγραφήΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΙ ΠΑΣΟΚ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑ
ΔιαγραφήΟ Στρατος δεν βαραει διαδηλωτες στις συγκεντρωσεις οποτε ας παει να κουρευεται.Ο χωροφυλαξ ναναι καλα .Φρουρα-φρουρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλοίμονο στους στρατιωτικούς που έχουν γυναίκες στο δημόσιο. Έρχονται πράγματα που δεν θα το πιστεύει κανείς. Ήμουν ν.δ. αλλά τώρα μετανοώ για όλα και δεν ξεχνώ τον αείμνηστο ΑΚΗ γιατί ήταν ο μοναδικός που βοήθησε το προσωπικό των ΕΝ.ΔΥΝ. Ο τωρινός ΥΕΘΑ οραματίζεται την ατζέντα του 2030 αλλά ξεχνάει το έμψυχο υλικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟποιος δεν γουσταρει τον ηλιακο ειπαμε να μπει στο voucher για αλλαγη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι λέτε εσείς που ειστε και οι δύο δημόσιοι υπάλληλοι!εμένα η οικογένεια μου είναι ένας στρατιωτικός και ο δεύτερος ιδιωτικός υπάλληλος!εμείς δλδ τι πρέπει να κάνουμε;ξυπνήστε κανείς δεν σας είπε ότι θα είστε στην ίδια περιοχή μια ζωή!κοιταξτε τι γίνεται και παραέξω λίγο και αναλογιστείτε πόσο τυχεροί είστε
ΑπάντησηΔιαγραφή