Σας κοινοποιούμε επιστολή του Συντονιστικού Συμβουλίου Συλλόγων Αποφοίτων Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) ΕΔ, προς τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που αφορά στην αναγνώριση των διπλών εξαμήνων και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των Στρατιωτικών μετά την 1η Ιανουαρίου 2011.
Ειδικότερα:
ΘΕΜΑ: Ζήτημα Αναγνώρισης Διπλών Εξαμήνων και Συνταξιοδοτικών Δικαιωμάτων Στρατιωτικών μετά την 1η Ιανουαρίου 2011
Αξιότιμοι κ. Υπουργοί
Μετά την ψήφιση του ν. 3865/2010 και την εφαρμογή του για τα στελέχη που κατατάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις από 1 Ιανουαρίου 2011 και έπειτα, έχουν προκύψει σημαντικά ζητήματα που άπτονται των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των στρατιωτικών που υπηρετούν σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου (υποβρύχια, ΟΥΚ, πτητικά μέσα, καταδρομείς, κ.ά.).
Αναλυτικότερα:
Περιορισμός αναγνώρισης διπλών εξαμήνων:
Σύμφωνα με το άρθρο 40, παρ. 6 του ν. 3996/2011, όσοι κατατάσσονται μετά την 1/1/2011 μπορούν να αναγνωρίσουν μόνο 7 έτη (14 εξάμηνα), σε αντίθεση με τους προηγούμενους, που μπορούσαν να αναγνωρίσουν έως 15 έτη (30 εξάμηνα). Ωστόσο, τα 7 αυτά έτη δεν προσμετρούνται για την επίτευξη των απαιτούμενων 40 συντάξιμων ετών για πρόωρη συνταξιοδότηση αλλά μόνο για αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης.
Ηλικιακά όρια:
Όπως διευκρινίστηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα στελέχη αυτά, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, πρέπει να πληρούν το ηλικιακό όριο των 62 ετών ή να έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας.
Αγνοούμενη ανταπόδοση εισφορών:
Πολλά στελέχη μέλη μας έχουν αναφέρει ότι ο e-ΕΦΚΑ δεν διαθέτει κωδικό εισφορών για την αναγνώριση των διπλών εξαμήνων, δημιουργώντας ανησυχία για την τύχη των εισφορών που καταβάλλουν. Επιπλέον, δεν υπάρχει σαφής απάντηση σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης των εξαμήνων για συνταξιοδότηση με 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας.
Πιθανές συνέπειες:
Το υφιστάμενο πλαίσιο δημιουργεί συνθήκες επαγγελματικής εξουθένωσης για όσους υπηρετούν σε ιδιαίτερα απαιτητικές θέσεις και αποτρέπει τη συνταξιοδότησή τους σε εύλογο χρονικό διάστημα. Ελλείψει διορθωτικών μέτρων, ενδέχεται να παρατηρηθεί κύμα πρόωρων παραιτήσεων από εξειδικευμένο προσωπικό, πλήττοντας την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Προτάσεις:
Αναγνώριση πλήρων διπλών εξαμήνων:
Να επιτραπεί η αναγνώριση όλων των διπλών εξαμήνων (έως 30 εξάμηνα) για όσους υπηρετούν σε θέσεις υψηλού κινδύνου και να προσμετρούνται για τη συμπλήρωση των απαιτούμενων συντάξιμων ετών (40 έτη).
Συνταξιοδότηση με 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας:
Να επανέλθει η δυνατότητα συνταξιοδότησης με 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας για ειδικές κατηγορίες στρατιωτικών, διατηρώντας την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής ζωής και φύσης της εργασίας τους.
Σαφής καθορισμός εισφορών:
Να διευκρινιστεί η διαχείριση των εισφορών που καταβάλλονται για την αναγνώριση των διπλών εξαμήνων και να εξασφαλιστεί η απόδοσή τους στη σύνταξη των δικαιούχων.
Ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπίσετε το ζήτημα με την απαραίτητη προσοχή, ώστε αφενός να διασφαλιστούν τα δίκαια δικαιώματα των μελών μας που υπηρετούν τη χώρα υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες και αφετέρου και σημαντικότερο να μην μειωθεί το αξιόμαχο και η αποτελεσματικότητα των Ε.Δ. καθώς τέτοιες νομικές πρωτοβουλίες είναι υπεύθυνες για το γεγονός ότι οι νέοι «γυρίζουν την πλάτη» στις ανάγκες της Πατρίδας.
Δείτε την σχετική απόφαση ΕΔΩ ή παρακάτω:
6 Σχόλια
Μακάρι να λυθεί το ζήτημα αυτό γρήγορα και δίκαια. Ομως, με τα σημερινά δεδομένα και με την υποστελεχωση που παρατηρείται στις στρατιωτικές σχολές με τα ανόητα σχέδια και την διαβόητη ατζέντα 2030 του δολοφονου ΥΕΘΑ (ο οποίος κρύβεται μαζί με τους υπόλοιπους αυτουργους μετά την περιβόητη αποτυχημένη και θανατηφόρα ανθρωπιστική επιχείρηση στη Λιβύη), το θεωρώ απίθανο να κλείσει θετικά αυτό το πρόβλημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ 25ετια είναι δύσκολο να επανέλθει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό πού μπορεί να γίνει μετά από πολιτική παρέμβαση είναι μια 2η 5ετια για στελέχη που έχουν υπηρετήσει Έβρο, νησιά κλπ.
Στελέχη απο ΑΣΣΥ ή απο ΕΜΘ -ΕΠΟΠ.
Μόνο κερδισμένο έχει να βγει το κράτος αλλά και το στράτευμα από μια τέτοια κίνηση....
Τα κέρδη πολλαπλά
1. Μείωση ορίου ηλικίας.
2. Μείωση αξκων σε σχέση με τους Υπαξκους (1-1 αναλογία έχουμε ενώ πρέπει να είμαστε στο 1-8 ).
3. Κίνητρο στα νέα τα παιδιά για να επιλέξουν σχολές Υπαξ( τα 40 χρόνια είναι άκρως αποτρεπτικα για να επιλέξεις να ξεκινήσεις απο Λοχίας και να είσαι μια ζωή στο τρέξιμο στις Μονάδες του Έβρου και των νησιών)
4. Εξοικονόμηση πόρων από τη διαφορά σύνταξης -μισθού.
Δεν είναι ηλιθιοι οι υπόλοιποι στρατοί στο ΝΆΤΟ πού έχουν ειδικά συνταξιοδοτικα καθεστώτα .
Εδώ ο μέσος ηλικιακος όρος των στελεχών είναι κοντά στα 50 και ανεβαίνει ενώ οι Αξκοι είναι περισσότεροι από τους Υπαξ!!!
Μειώστε τα ασφαλιστικά χρόνια για συνταξιοδότηση ή δώστε μια επιπλέον 5ετια .
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο έτσι θα κάνετε ελκυστικό το επάγγελμα ξανά.
Έχετε βάλει στο ίδιο καζάνι το στρατό με τους λοιπούς Δ.Υ που δουλεύουν 7:30 - 14:00, αμεταθετοι.....
Δώστε 25 ετια πίσω και δώρα και να δείτε πως θα έρχονται νεοι
ΑπάντησηΔιαγραφήΆμεση επαναφορά 25ετιας η δεύτερη πλασματικη 5ετια . Επαναφορά μισθών και δώρων στα επίπεδα προ κρίσης. Ξεχωριστή σταδιοδρομία Υπξων στα πρότυπα Αμερικανικού Στρατού. Παροχή Στέγης για τους μετατιθεμενους η επίδομα ενοικίου. Δικαιοτερο σύστημα μεταθέσεων....και πολλά άλλα. Αν διαβάζει κάποιος νέος αυτά είναι ελάχιστα απο τα προβλήματα που δεν θα επιλυθούν ποτέ. Οπότε μακριά απ τον Στρατο. Μην σκεφτείτε καν την είσοδο σάς σε Στρατιωτική Σχολή. Θα καταστρέψετε την ζωή σας και θα σας έχουν δούλους με νομαδικη ζωη. Μακριά
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρος όλους τους νέους και νέες το μήνυμα μου. Μην κάνετε το τεράστιο λάθος και πάτε στον στρατό ιδιαίτερα στις σχολές Υπαξιωματικών. Θα καταστρέψετε το μέλλον σας. Ψάχνουν κορόιδα.
ΑπάντησηΔιαγραφή