Νέο μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης εργασίας σε υπαλλήλους ΥΠΕΘΑ-ΕΑΣ-ΝΙΜΤΣ – Δείτε την KYA (ΦEK-ΠΟΣΑ-ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ)

Νέο μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης εργασίας σε υπαλλήλους ΥΠΕΘΑ-ΕΑΣ-ΝΙΜΤΣ – Δείτε την KYA (ΦEK-ΠΟΣΑ-ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ)

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος B’ 3958/05.07.2024 η ΚΥΑ με Αριθμ. 2/58469/ΔΕΠ που αφορά στον Καθορισμό επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν. 4354/2015 (Α’ 176) των υπαλλήλων των Υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) και της Δημόσιας Επιχείρησης «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.»

Ειδικότερα:

Οι υπάλληλοι κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα με την εκπαίδευση, τον κλάδο, την ειδικότητα και την υπηρεσία τους.

Ενδεικτικά, οι υπάλληλοι σε στρατιωτικά εργοστάσια, αεροδρόμια, ελικοδρόμια, ναυστάθμους, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σχηματισμούς, πλωτά μέσα και λιμενικές εγκαταστάσεις κατατάσσονται ανάλογα με τις συνθήκες εργασίας τους.

Οι υπάλληλοι κατηγορίας ΔΕ κλάδου Φυλάκων, των ειδικοτήτων Εποπτών Φυλάκων και Προσωπικού Ασφαλείας που απασχολούνται σε κυλιόμενες νυχτερινές βάρδιες, κατατάσσονται στην κατηγορία Γ' ή Δ' ανάλογα με την περίπτωση.

Οι υπάλληλοι κατηγορίας ΤΕ κλάδου Νοσηλευτικής κατατάσσονται στην κατηγορία Δ'. Τέλος, οι υπάλληλοι κατηγορίας ΔΕ κλάδου Οδηγών που απασχολούνται ως οδηγοί βαρέων φορτηγών, λεωφορείων, ειδικών οχημάτων μεταφοράς πυρομαχικών και εύφλεκτων καυσίμων κατατάσσονται στην κατηγορία Γ'.

Κατηγορίες και ποσά επιδόματος:

Κατηγορία Α':Ποσό: 200 ευρώ - • Δικαιούχοι: Υπάλληλοι που απασχολούνται σε ιδιαίτερα επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, όπως τα στρατιωτικά εργοστάσια, στρατιωτικά αεροδρόμια και ελικοδρόμια, ναυστάθμους, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σχηματισμούς, καθώς και πλωτά μέσα και λιμενικές εγκαταστάσεις.
Κατηγορία Β':Ποσό: 165 ευρώ - • Δικαιούχοι: Υπάλληλοι που εργάζονται σε συνθήκες αυξημένου κινδύνου και ανθυγιεινότητας, αλλά λιγότερο επικίνδυνες σε σχέση με την Κατηγορία Α'. Αυτές οι συνθήκες περιλαμβάνουν εργασία σε συνεργεία επισκευής εγκαταστάσεων και άλλες συναφείς θέσεις.
Κατηγορία Γ':Ποσό: 150 ευρώ - • Δικαιούχοι: Υπάλληλοι που απασχολούνται ως οδηγοί ανοιχτών φορτηγών και βαρέων φορτηγών μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, λεωφορείων, ειδικών οχημάτων μεταφοράς πυρομαχικών και εύφλεκτων καυσίμων, και ρυμουλκών οχημάτων. Περιλαμβάνει επίσης τους υπαλλήλους της δημόσιας επιχείρησης «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.» που εργάζονται σε κυλιόμενες νυχτερινές βάρδιες.
Κατηγορία Δ':Ποσό: 105 ευρώ - • Δικαιούχοι: Υπάλληλοι κατηγορίας ΤΕ κλάδου Νοσηλευτικής, καθώς και άλλοι υπάλληλοι που δεν εμπίπτουν στις πιο επικίνδυνες κατηγορίες αλλά εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες.
Κατηγορία Ε':Ποσό: 70 ευρώ - • Δικαιούχοι: Υπάλληλοι που εργάζονται σε θέσεις με τη λιγότερη έκθεση σε κινδύνους και ανθυγιεινές συνθήκες, σε σύγκριση με τις προηγούμενες κατηγορίες.

Γενικές ρυθμίσεις:

1. Το επίδομα καταβάλλεται μόνο σε υπαλλήλους που εργάζονται πλήρως και αποκλειστικά στις θέσεις που δικαιολογούν την καταβολή του.
2. Διακόπτεται σε περίπτωση μετακίνησης, απόσπασης, μετάθεσης ή διάθεσης από τις θέσεις αυτές.
3. Δεν καταβάλλεται σε προσωπικό που ασκεί αποκλειστικά διοικητικής φύσης καθήκοντα.
4. Συνεχίζει να καταβάλλεται κατά τη διάρκεια θεσμοθετημένων αδειών, όπως κανονικές, ειδικές, άδειες μητρότητας και άδειες ανατροφής παιδιού, βραχυχρόνια αναρρωτική άδεια και αναρρωτική άδεια με νοσηλεία.
5. Το επίδομα συνεχίζει να καταβάλλεται για όσο διάστημα οι δικαιούχοι υπάλληλοι τελούν σε θεσμοθετημένες άδειες και συνδικαλιστική άδεια.
6. Για τη συνδρομή των ανωτέρω προϋποθέσεων εκδίδεται κάθε μήνα βεβαίωση του οικείου προϊσταμένου.
7. Εάν το επίδομα μειωθεί σε σχέση με το καταβαλλόμενο επίδομα κατά την 1.1.2024, τα επιπλέον ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί δεν αναζητούνται.
8. Εάν το επίδομα αυξηθεί σε σχέση με το καταβαλλόμενο επίδομα κατά την 1.1.2024, η προκύπτουσα διαφορά θα καταβληθεί στο ακέραιο.

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ με τους ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΔΩ ή παρακάτω:

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

 1. Για τους πληβειους που κάνουμε 24ωρη υπηρεσία και μας δίνουν 10€.
  2 χρόνια υπηρεσίας στο ποτάμι απληρωτες. Νυχτερινα από το 2017 απλήρωτα. Υπηρεσίες αργιών 2-3 ετών απληρωτες, υπάρχει κάποια πρόβλεψη ή με τα 40€ αύξηση που πήραμε είμαστε οκ έως το 2030 όπως προβλέπει και η ατζέντα 2030 του υπουργείου άμυνας?????? Κάποτε έως και πριν 10 έτη έβγαινε έγγραφο από τους κλάδους των εδ και ανέλυαν για κάθε θέμα όπως το οικονομικό εν προκειμένω τί ενέργειες έκανε ο κάθε αρχηγός επ αυτού. Από τότε μάλλον για να μη χαθεί η γλυκιά καρέκλα της εξουσίας δεν ξαναείδαμε τίποτα. Υπάρχει μέριμνα ή μόνο η αποστολή των ανωτάτων είναι οι επισκέψεις για εκτός έδρας απολαβές και για συνεχείς παρατηρήσεις στους υφιστάμενους..?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το αξίζουν γιατί εργάζονται μαζί με γιωταδες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. πολιτικό προσωπικό στα εργοστάσια επικίνδυνο και ανθυγιεινό το στρατιωτικό προσωπικό είναι απλά Δευτέρα. Το βαρέλι δεν έχει πάτο. ΑΗΔΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ειναι ΑΔΙΚΟ να μην παιρνουν μηνιαιο επιδομα επικινδυνοτητας οι πυροτεχνουργοι που οταν δεν επιχειρουν εξω ειναι μεσα σε αποθηκες πυρομαχικων τα οποια παραλαμβανουν αποθηκευουν διαχειριζονται και συντηρουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Οι μόνιμοι που οδηγούν σταγιερ και καναδεζες χωρίς κλιματισμό και με στολή χειμερινή δεν δικαιούνται τίποτε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η θερινή στολή ποια είναι? Γιατί με το να σηκώσεις μανίκι δεν αλλάζει τίποτα

   Διαγραφή