Υπουργείο εργασίας: Τα SOS της Νίκης Κεραμέως–Τι θα γίνει με την ΕΑΣ

Υπουργείο εργασίας: Τα SOS της Νίκης Κεραμέως–Τι θα γίνει με την ΕΑΣ

Με τα εύσημα της μεταρρυθμίστριας από το υπουργείο Παιδείας, η Νίκη Κεραμέως διαδέχθηκε τη Δόμνα Μιχαηλίδου στο τιμόνι του υπουργείου Εργασίας έχοντας μπροστά της σημαντικά θέματα προς επίλυση τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στην αγορά εργασίας.

Στο ασφαλιστικό θα πρέπει να πιάσει την «καυτή πατάτα» των περικοπών στις συντάξεις χηρείας σε συνεργασία βεβαίως με το Μέγαρο Μαξίμου αφού πρόκειται για ευαίσθητο θέμα αλλά και την εκκρεμότητα με τις βελτιώσεις στην εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων.

Ειδικότερα, το μίνι ασφαλιστικό που θα πρέπει να προωθηθεί από τη νέα υπουργό είτε εντός του καλοκαιριού πριν κλείσει η Βουλή είτε στην αρχή του Φθινοπώρου περιλαμβάνει:

Εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων: Προς διόρθωση οδεύει ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα μέτρα της μνημονικής περιόδου, η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ) που αφορά περισσότερους από 500.000 συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 1.400 ευρώ.

Η βελτιωμένη εκδοχή της ΕΑΣ θα ενταχθεί στο μίνι ασφαλιστικό και θα εφαρμοστεί από το 2025.

Στόχος του υπουργείου εργασίας που επεξεργάζεται εδώ και μήνες σενάρια για τη μείωση της επιβάρυνσης είναι να ωφεληθούν οι συνταξιούχοι χωρίς να χαθούν πολύτιμοι για τον προϋπολογισμό πόροι καθώς τα ετήσια έσοδα από την ΕΑΣ που τροφοδοτούν τον ΑΚΑΓΕ ανέρχονται σε 730 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι μηνιαίες παρακρατήσεις για την εισφορά αλληλεγγύης για τις κύριες συντάξεις, διαμορφώνονται κλιμακωτά από 3% έως 14% ενώ παρακράτηση εφαρμόζεται και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Το « ψαλίδι» μηδενίζει σε πολλές περιπτώσεις την αύξηση των συντάξεων με αποτέλεσμα το καθαρό ποσό μετά την αύξηση και την παρακράτηση να είναι μικρότερο από το αρχικό. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με σύνταξη 1.699 ευρώ δεν έχει κράτηση ΕΑΣ γιατί είναι κάτω από τα 1.700 ευρώ.

Με την αύξηση κατά 3% που έλαβε για το 2024 η σύνταξή του ανήλθε στα 1.751 ευρώ και είχε την κράτηση ΕΑΣ της δεύτερης κλίμακας με 6 %.Πρακτικά η αύξηση μηδενίζεται λόγω ΕΑΣ.

Αυτή είναι η πρώτη στρέβλωση που θα «θεραπευτεί» με στόχο το καθαρό ποσό μετά την όποια αύξηση να μην «πέφτει» κάτω από το προηγούμενο, διόρθωση που έχει χαμηλή επιβάρυνση ύψους 10-20 εκ. ευρώ.

Επίσης, για την ελάφρυνση των κρατήσεων στο σύνολο του εισοδήματος των συνταξιούχων εξετάζεται η κατάργηση της κράτησης από τίς επικουρικές.

Συντάξεις χηρείας: Το θέμα που εκκρεμεί εδώ και 4 χρόνια θα τεθεί επί τάπητος καθώς οι συντάξεις χηρείας στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν περικοπεί σε αντίθεση με το δημόσιο τομέα και τον ΟΓΑ στους οποίους το «ψαλίδι» εφαρμόζεται από το 2020.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι διαφορετικά ώστε οι χήρες/οι να πέσουν στα μαλακά χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο «θεραπείας» με την καταβολή επιδόματος στους δικαιούχους χηρείας του δημοσίου και του ΟΓΑ για λόγους ισονομίας.

Η περικοπή εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 60.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα μετά το 2016 στους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί η διάταξη που προβλέπει ότι η σύνταξη χηρείας μειώνεται από το 70% της αρχικής στο 35% αν μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της, η χήρα, ή ο χήρος εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη παρέμβαση θα έχει σχέση με τις αναδρομικές μειώσεις ώστε οι χήρες/οι να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα.

Όσον αφορά τις περικοπές ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι στην περίπτωση δυο συντάξεων να μειωθεί κατά 50% η μικρότερη σύνταξη.

Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο καθώς τίθεται θέμα κοινωνικής ευαισθησίας και στο βάθος πολιτικό κόστος.

Σε ξεχωριστό σχέδιο νόμου θα προωθηθεί ο ενιαίος κανονισμός παροχών σε χρήμα του ΕΦΚΑ ο οποίος εκκρεμεί εδώ και 7 χρόνια από τη σύσταση του φορέα το 2017. Οι παροχές που καταβάλλονται σήμερα (επιδόματα ασθένειας, κύησης και λοχείας, κατασκηνώσεων και τα έξοδα κηδείας) έχουν τεράστιες διαφορές από ταμείο σε ταμείο. Με το νέο κανονισμό κάποιες θα μειωθούν και κάποιες θα αυξηθούν με στόχο τον εξορθολογισμό του συστήματος.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

13 Σχόλια

 1. τελευταία ευκαιρί, όσοι μας κοροϊδεύουν πρέπει να τιμωρούνται

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Από τελευταία ευκαιρία στην επόμενη όμοια συνάδελφε.Δεν βγαίνει έτσι κάπου , θέλει ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ . Πρόσεξες ότι η κατάργηση έγινε ¨βελτίωση¨;Είναι δυνατόν να συνεχίζουμε έτσι; Σε όλους τους τομείς αυτό , μα σε όλους . Εκτός εάν περιμένουμε πια μόνο αυτό το άλλο ψέμμα που γράφει την αύξηση δαπανών κηδείας. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ

   Διαγραφή
 2. Το αξιοπρόσεκτο στις περιπτώσεις της ΕΑΣ είναι :
  Επιβάλλεται ταυτόχρονα με την φορολογία εισοδήματος. Κατά συνέπεια λειτουργεί σαν διπλή φορολογία, αλλά μόνο για τους συνταξιούχους. Αντί για την κατάργηση,κυκλοφορούν διάφορα σενάρια τα οποία έχουν ως κοινή συνισταμένη τη διατήρηση του μέτρου που θα εισφέρει στον ΑΚΑΓΕ τα ίδια ή σχεδόν τα ίδια ποσά.
  Στειλαμε το ενημερωτικο μας στα υπουργεια πχ ενημερωτικο Δεκ 2023 και ΙΑΝ 2024 με αυξηση 3% δηλ 54 ευρω και αρνητικη προσωπικη διαφορα 12 ευρω λαβαμε αυξηση …. 5 ευρω.Tα ιδια να πραξουν οι συναδελφοι και να ενοχλειτε συνεχως Βουλευτες στα e-mail.
  Κυριοι Προεδροι των ενωσεων ειστε Πτεραρχοι-Στρατηγοι -Ναυαρχοι και σας βλεπουν μονο Γραμματεις και φαρισαιοι υπουργειων οχι Πρωθυπουργος οταν o κ Μητσοτάκης υποδέχθηκε 5 γυναίκες στο Μαξίμου για τη «μέρα της γυναίκας». Εφαρμοζουν το προγραμμα περικοπων,μειωσεων συνταξεων του Συριζα,ειναι ξεκαθαρο και μάλιστα το εκαναν χειροτερο αντιν να εφαρμοστει το 2024 βαζουν πληρωμενα ΜΜΕ να αναφερουν εφαρμογη ρετουσαρισμα οχι καταργηση ΕΑΣ ... το 2025. Απόστρατος ¨Δεδομένος¨;;; Πάντα νικημένος!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εσύ που γράφεις μην γυρίσεις πλευρο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ποιος ο λόγος να αλλάξει ο Κούλης υπουργό αφού η πολιτική είναι ακριβώς η ίδια. Τάχα πήρε το μήνυμα του λαού. Τρίχες.Φαίνεται ότι τρελαθήκαμε. Είναι φανερό ότι άλλαξε υπουργό γιατί του το επέβαλαν οι σχέσεις του με τα διάφορα συμφέροντα. Οι απόστρατοι δεν αναμένουν τίποτα από αυτόν. Τέλος .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αφού έχει τα εύσημα και κρίνεται ως φοβερή μεταρρυθμίστρια γιατί δεν την άφησε στη θέση της ώστε να συνεχίσει το θεάρεστο έργο της; Δεν υπήρχε άλλος να αντικαταστήσει την φεγγαρόλουστη και εκτιμήθηκε ότι καλύτερα να "γκρεμίσουν" ένα για να "χτίσουν" ένα άλλο; Μην έχετε αυταπάτες η γραμμή είναι ίδια και το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος που το επικοινωνούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το υπουργείο επεξεργάζεται εδώ και μήνες σενάρια.
  Να ωφεληθούν οι συνταξιούχοι χωρίς να χαθούν πολύτιμοι πόροι.
  Μόνο με τις δύο αυτές προτάσεις σου ανακοινώνουν πόσο "γίδι", πόσο αυτιστικό σε θεωρούν και συ συνεχίζεις να τους πιστεύεις. Το γράψαμε το συζητήσαμε πολλές φορές, μόνο ένα γεγονός τους τρομάζει, αυτό της απώλειας της καρέκλας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αχουυυυυυ νά χαρώ νά χαρώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ρε τι απατεώνες πολύ ευγενικά
  Από Μάρτιο πριν τις εκλογές μετά τις εκλογές το καλοκαίρι το φθινόπωρο τώρα το. 25
  Αυτοί που τα Λένα δεν ντρέπονται
  Εσείς που τα γράφετε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Μέχρι που να τα μάθει ο ιστορικός Γεωργιάδης ήρθε το Δομνάκι το οποίο κατά τη γνώμη μου δεν πήρε μυρωδιά τι συνέβαινε σε αυτό το Υπουργείο, βλέπετε είναι κολλητάρη μεγάλου επιχειρηματία που αγοράζει τις ομάδες σαν στραγάλια. Τώρα από τη Νίκη τι να περιμένουμε? Για τις κρατήσεις στο μέρισμα του 4093/12 από το 2021 και ´οχι από το 2023, για την ΕΑΣ, για τα δώρα κ.λ.π. ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΟΙΔΩΜΕΝ….

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Η μία από τις δύο παρουσίες στο τελευταίο forum της Μπίλντεμπεργκ! Για αυτό και πάντα στο προσκήνιο. Μην ξαναπιάσετε το όνομα του διαβόητου Άδωνη, διότι η ακρίβεια είναι δικό του κατόρθωμα και την πλήρωσε ο Σκρέκας. Και βέβαια, τη λουζόμαστε εμείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Με τίς αυξήσεις στα τρόφιμα, δεν έπρεπε καν να συζητήσουν για βελτίωση, αλλά μόνο για κατάργηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ότι έγινε και με τους άλλους προεκλογικά θα πάρετε κάνα 10 ευρώ και βλεπουμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή