ΚΕΤΧ Πάτρας: «Υπόλογοι» οι βουλευτές για τον επικίνδυνο αμίαντο–«Καμπανάκι» του Ιατρικού Συλλόγου

ΚΕΤΧ Πάτρας: «Υπόλογοι» οι βουλευτές για τον επικίνδυνο αμίαντο–«Καμπανάκι» του Ιατρικού Συλλόγου

ΦΩΤΟ: Από αμίαντο οι στέγες των κτιρίων στο Στρατόπεδο «Μουζάκη» στα Σύνορα Πατρών

Το υπόμνημα του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Αχαΐας για το ΚΕΤΧ Πάτρας, προς του Αχαιούς Βουλευτές. «Καμπανάκι» του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, για τον αμίαντο

Μαρία Παπαγιαννακοπούλου

Υπόμνημα προς τους βουλευτές της Αχαΐας, πλην του κόμματος των «Σπαρτιατών», απέστειλε τη Δευτέρα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Αχαΐας, ζητώντας την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της συνεχούς υποβάθμισης του Κέντρου Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΚΕΤΧ) Πάτρας.

Μεταξύ των αιτημάτων είναι η άμεση απομάκρυνση του αμιάντου από τις στέγες των κτιρίων, «απειλή» που στέκει πάνω από τα κεφάλια πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού και στρατεύσιμων, στο στρατόπεδο «Αντισυνταγματάρχη Μουζάκη», στα Σύνορα Πατρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πελοποννήσου», η κοινοποίηση του υπομνήματος με αποδέκτες του Αχαιούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος συνοδεύεται από το αίτημα για άμεση ενεργοποίησή τους με παρεμβάσεις προς τους αρμοδίους σε κεντρικό επίπεδο. Από τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζητείται μέσω κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων να μεταφερθεί η «κραυγή αγωνίας» των εργαζομένων στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Άμεσα αντανακλαστικά, κατά πληροφορίες της «Π», επέδειξε ο βουλευτής της Νίκης Σπύρος Τσιρώνης, ο οποίος δεσμεύθηκε πως θα φέρει το θέμα στη Βουλή.

«Έχουμε πολύ αμίαντο, χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και από κάτω δουλεύουν συνάδελφοι. Πρέπει οπωσδήποτε να φύγει» ανέφεραν συνδικαλιστές στην «Π», επισημαίνοντας πως αν και για το εργοστάσιο του Τεχνικού έχει εκδοθεί διαταγή για απομάκρυνση του επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία υλικού, για τις εγκαταστάσεις της στρατιωτικής μονάδας στην Πάτρα, δεν υπάρχει καμία μέριμνα.

Δείγμα της πλήρους αδιαφορίας, που όπως καταγγέλλεται επιδεικνύεται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αποτελεί το γεγονός πως από τις 30 Οκτωβρίου 2023, οπότε και απεστάλη σχετικό υπόμνημα προς την ηγεσία του ΥΕΘΑ, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον Αρχηγό ΓΕΣ, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση για το θέμα του αμιάντου. Εννέα μήνες μετά και ο Σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του ΚΕΤΧ Πάτρας βρίσκεται σε αναμονή για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπ. Νίκο Δένδια.

Στο υπόμνημα -που είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας η «Π»- γινόταν σαφής αναφορά πως αμίαντος και επεξεργασμένα προϊόντα του υπάρχουν σήμερα στις στέγες της ομάδας συντηρήσεως, του Τμήματος μηχανοδήγησης, στον χώρο των πλυντηρίων και στα χωρίσματα του σχολείου αρμάτων και ζητείτο η λήψη των προβλεπόμενων μέτρων μέχρι την ολοκλήρωση της πλήρους αντικατάστασης των στεγάστρων αμιάντου.

«Η απομάκρυνση του καρκινογόνου αμιάντου αποτελεί προτεραιότητα δημόσιας υγείας» ανέφερε η προ ημερών ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, που ευθυγραμμίζεται πλήρως με το δίκαιο του επί σειρά ετών αιτήματος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα ο Ιατρικός Σύλλογος ανέφερε πως «το Διεθνές Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), που είναι μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχει κατατάξει τον αμίαντο στην Ομάδα 1, η οποία περιλαμβάνει ουσίες που είναι «καρκινογόνες για τον άνθρωπο. Αυτή η κατηγορία υποδηλώνει ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο αμίαντος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στους ανθρώπους».

ΠΗΓΗ: pelop.gr

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Έτσι όπως τα βλέπω εγώ μάλλον δεν θα χρειαστεί να φύγει ο αμίαντος από το ΚΕΤΧ αλλά θα το κλείσουν διοτι το Τεχνικό σώμα απαξιώνεται εδώ και χρόνια και σε λίγο καιρό εάν δεν γίνει κάτι δεν θα υπάρχει ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΩΜΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτηδες το κανουν για να το παρει ο βλαχοδημαρχος .Ετσι δοθηκε ολη η περιουσια του ΤΕΘΑ στα λαμογια δωρεαν και μετα σου λεει δεν εχουμε λεφτα για μερισματα γιατι δεν εισπρατουμε απο πουθενα Αχ ρε μπουμπουλινα και μπογιατι ,μιση δουλεια........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ βαχ, ωιμέ αμίαντος στα στρατόπεδα, τώρα τι κάνουμε; Γρήγορα να τα "ξεφορτώσουν" στον κάθε βλαχοδημαρχο και να "απαλλαγεί" ο στρατός από τα "βαρίδια" για να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο προς την ολοκλήρωση της διάλυσης των πάντων, καθότι οι Τούρκοι ΔΕΝ θέλουν ελληνικές ΕΔ, και εμείς ακολουθούμε την ατζέντα των νεοοθωμανων που ακόμη δεν έχουν δεχθεί ότι τους διαλυσαμε απανωτά τρεις φορές. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά για την ντόπια ελίτ των νεοκοτσαμπασηδων που προωθούν την υποταγμένη Ελλάδα ως "σαντζάκι" της Νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας, άφεριμ πάσα'μ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή