«Ξεκλειδώνουν» αναδρομικά για ΕΑΣ – Ποιοι-πότε και πόσα περιμένουν (ΠINAKAΣ)

«Ξεκλειδώνουν» αναδρομικά για ΕΑΣ – Ποιοι-πότε και πόσα περιμένουν (ΠINAKAΣ)

Αναδρομικά για 7 κατηγορίες συνταξιούχων αναμένεται ότι θα «ξεκλειδώσει» η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, εφόσον βέβαια το αποτέλεσμά της δεν θα ανατρέπει τις αποφάσεις του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα αναφορικά με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων:

Κλικ για μεγέθυνση:

Τα αναδρομικά από την ΕΑΣ αφορούν τους παλαιούς συνταξιούχους του Δημοσίου-Απόστρατους που αποχώρησαν πριν την έναρξη του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν τις 13/5/2016, και καλύπτουν το διάστημα Φεβρουαρίου 2017-Δεκεμβρίου 2018, δηλαδή 23 μήνες.

Για αυτούς τους μήνες το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι η ΕΑΣ είναι αντισυνταγματική και οι κρατήσεις πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους.

Από το 2019 και μετά, ωστόσο, η ΕΑΣ κρίθηκε συνταγματική για τους παλαιούς συνταξιούχους σύμφωνα με την 1975/2021 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διότι χρηματοδοτεί τον κουμπαρά του ασφαλιστικού (το λεγόμενο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών-ΑΚΑΓΕ).

Οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, με συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ δεν έχουν αναδρομικά από την ΕΑΣ, διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας την έκρινε μαζί με τις άλλες μειώσεις συντάξεων του πρώτου Μνημονίου (νόμος 3845/2010) συνταγματική.

Οι νέοι από το νόμο Κατρούγκαλου και μετά συνταξιούχοι είναι εκτός αναδρομικών, είτε προέρχονται από το Δημόσιο είτε από Ταμεία του ιδιωτικού τομέα.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις και πότε θα βγει η απόφαση του δικαστηρίου;

Υπάρχουν τρεις εκτιμήσεις εν όψει της δίκης που θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη (17/4/24):

Η μία λέει ότι δεν θα κριθούν ξανά οι αντισυνταγματικές περικοπές παρά μόνον θα εξεταστεί η προσφυγή για τα Δώρα του Ταμείου της Τραπέζης της Ελλάδος.

Μία δεύτερη εκτίμηση λέει ότι το δικαστήριο θα μπεί στην ουσία και θα τοποθετηθεί επί του συνόλου των περικοπών και ανάλογα θα κρίνει ποιες είναι αντισυνταγματικές και ποιες όχι.

Μία τρίτη εκτίμηση, που δείχνει να είναι η πιο πιθανή, λέει ότι επειδή δεν υπάρχει κανένα νέο δεδομένο που να ανατρέπει όσα κρίθηκαν με τις παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ, δεν υπάρχουν (εξέλιπαν) και οι λόγοι που θα οδηγούσαν το δικαστήριο σε νέα κρίση εκ του μηδενός. Απάντηση στις εκτιμήσεις θα δώσει η απόφαση του δικαστηρίου που αναμένεται τουλάχιστον μετά από ένα τρίμηνο.

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ: Οι συνταξιούχοι του δημόσιου τομέα-Απόστρατοι που έχουν καταθέσει προσφυγές για να τους επιστραφεί η ΕΑΣ πριν βγει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (πριν τον Φεβρουάριο του 2017), όπως και όσοι προσέφυγαν εντός τριετίας μετά την απόφαση, θα πάρουν τα αναδρομικά τους για μια 5ετα και για μια 2ετία, αντίστοιχα, ανεξάρτητα από το τι θα πει το ανώτατο δικαστήριο.

ΧΑΜΕΝΟΙ: Οι νέοι συνταξιούχοι μετά τις 13/5/2016 δεν παίρνουν αναδρομικά από τις παλιές περικοπές συντάξεων, αφενός γιατί δεν προβλέπονται στις νέες συντάξεις επειδή είναι μικρότερες και αφετέρου διότι όσες παλιές περικοπές έμειναν, όπως η ΕΑΣ, για παράδειγμα, νομιμοποιήθηκαν μέσω του επανυπολογισμού που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Ποια αναδρομικά πληρώνονται για την ΕΑΣ

Η πληρωμή των αναδρομικών για συνταξιούχους του Δημοσίου-Απόστρατους για μειώσεις ΕΑΣ εξελίσσεται κανονικά για όσους έχουν κερδισμένες υποθέσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ βρίσκονται προς εκτέλεση δικαστικές αποφάσεις για χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου-Απόστρατους με ατομικές προσφυγές πριν εκδοθεί η πρώτη απόφαση του Ελ. Συνεδρίου για την αντισυνταγματικότητα της ΕΑΣ (η 244/2017).

Οι συνταξιούχοι που είχαν εγείρει τις αξιώσεις τους για τη διακοπή της κράτησης πριν την απόφαση 244 δικαιούνται αναδρομικά ως και 5 ετών, ενώ όσοι προέβησαν σε αγωγές μετά την απόφαση δικαιούνται αναδρομικά έως δύο έτη. Οι επιστροφές για τη 2ετία φτάνουν ή και ξεπερνούν τις 6.500 ευρώ ανάλογα με την ημερομηνία των αγωγών.

Οι συνταξιούχοι, δε, που προέρχονται από τα ειδικά μισθολόγια (απόστρατοι, πανεπιστημιακοί, κ.ά.) και έχουν στα χέρια τους αποφάσεις του Ελ. Συνεδρίου που τους δικαιώνουν σε ατομικό επίπεδο, έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά ύψους 33.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ: Σύμφωνα με πληροφορίες του staratalogia.gr πολλοί απόστρατοι έχουν ειδοποιηθεί από τους Δικηγόρους τους για τα επιδικασμένα αναδρομικά (από την ΕΑΣ) τους, καθώς και για τους αναλογούντες τόκους. Εκκρεμεί η πληρωμή τους, πιθανόν πριν το ΠΑΣΧΑ. Ίδωμεν.

Όσοι δεν έχουν προσφύγει κατά της ΕΑΣ, που είναι και οι περισσότεροι συνταξιούχοι του Δημοσίου-Απόστρατοι, δεν μπορούν να το πράξουν τώρα, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο με την 1975/2021 απόφασή του έβαλε τέλος στις διεκδικήσεις και είπε ότι η κράτηση ΕΑΣ είναι αντισυνταγματική για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου για το διάστημα 2017 και 2018. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει την ΕΑΣ σε 360.000 συνταξιούχους του Δημοσίου-Απόστρατους για 2 έτη και ως 5 έτη σε όσους έχουν κάνει αγωγές πριν τον Φεβρουάριο του 2017.

Ενδεικτικά ισχύει: (ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΚΑΣΘΗΚΑΝ + ΤΟΚΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ) - ΦΟΡΟΣ = ΤΕΛΙΚΟ ΠΛΗΡΩΤΕΟ ΠΟΣΟ.

Ο τρόπος που θα πληρωθούν θα αποφασιστεί συνολικά για τις περιπτώσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια δηλαδή το πακέτο των αναδρομικών θα περιλαμβάνει και τους δικαιούχους επιστροφών 11μήνου στις επικουρικές συντάξεις. Οι αποφάσεις θα δρομολογηθούν μετά τις 17 Απριλίου 2024 (αύριο) που έχει προγραμματιστεί στο Ειδικό Δικαστήριο η συζήτηση για τα αναδρομικά των Δώρων στις συντάξεις.

Τα αναδρομικά για παλιούς συνταξιούχους Δημοσίου από την ΕΑΣ

Σύμφωνα με τον παρακάτω σχετικό ενδεικτικό πίνακα που δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», οι συνταξιούχοι του Δημοσίου-Απόστρατοι ανάλογα με το ποσό της κύριας σύνταξης ή το άθροισμα κύριων συνάξεων που εισπράττουν δικαιούνται αναδρομικά από την ΕΑΣ με τα εξής ποσά (1. Μικτό ποσό πριν τις περικοπές των Μνημονίων. 2. Σύνταξη πριν το φόρο μαζί με προσωπική διαφορά. Στον παρακάτω πίνακα δεν έχουν μπει οι αναλογούντες ΤΟΚΟΙ):

Κλικ για μεγέθυνση:

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 15/04/2024 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

15 Σχόλια

  1. Τριπλη ανακεφαλαιοποιηση τραπεζων με παραλληλο πετσοκομα εισοδηματων (μισθων,συνταξεων) και επιπλεον κουρεμα (ληστεια) αποθεματικων και ταμειων. Αμεσοι, εμμεσοι φοροι, πληθωρισμος και μνημονιακες περικοπες μονιμες ενω υποτιθεται βγηκαμε απο μνημονια και επιστροφη πενταροδεκαρες αλα καρτ με προοπτικη νεων περικοπων ενεκα δημογραφικου. Οι νομοι αντισυνταγματικοι, οι
    περικοπες συνταγματικες... Success story....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι πληρωμες που εκκρεμουν απο τον ΕΦΚΑ για επιδικασμενα αναδρομικα, ακολουθουν (κατα πληροφοριες) την χρονικη σειρα εκδοσης των δικαστικων αποφασεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι αυτα αφού ο υπάλληλος φιλοτιμηθεί να πάει στο γραφείο μετά το τριήμερο (από την σημαία) την Τρίτη , αφού πιεί φρεντουτσίνο και πει πως πέρασε , αφού διαβάσει για τον θρίαμβο του θρύλου , αφού πάει στη λαική κι αφού περιηγηθεί στο φεισμπουκ , ε να μην σχολάσει κιόλας στις 12.00

      Διαγραφή
  3. Στις αυριανες πανελλαδικες συγκεντρωσεις θα συμμετασχει η περιωνυμη ΕΑΑΣ που το παιζει λαλιστατη και αδικημενη η θα παραμεινει καναπεδατη, κλειδωμενη και αντικοινωνικη οπως παντα μπας και δυσαρεστηθουν τα αφεντικα; Η στερφα διπλωματια του φιλοπτωχου με τα ξεροκοματα σε αναμονη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @16 12:18, για έκθεση ιδεών καλά τα γράφεις! Στο στράτευμα όμως, επικρατεί το ΣΥΝΤΟΜΟΣ, ΣΑΦΗΣ και ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΣ. Ατύχησες, το επόμενο σχόλιό σου θα το ανεβάσεις στο φιλολογικό φροντιστήριο Ηράκλειτος, όχι εδώ!

      Διαγραφή
  4. Το ανέκδοτο με το παπαδοπουλο που λέει θα πατέρες ότι πήραν και οι άλλοι το ξέρετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το δημόσιο χρέος ως μερίδιο του ΑΕΠ έχει σκαρφαλώσει στο 168% το 2023, από 126% που ήταν το 2010.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανωνυμε 16-4/ 3.01.00 για να γραψεις εκθεση ιδεων πρεπει να εχεις καποια στοιχειωδη φαιά στον εγκεφαλο πραγμα ασυμβατο απ' οτι φαινεται με το μαντρι σου. Απολαυσε τα περασμενα σου μεγαλεια και διηγωντας τα να κλαις γιατι απ΄οτι φαινεται απο φακες και τραχανα πιανο με ουρά. Συντομως, σαφως και περιεκτικως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ 16 10:42, όμοιος ομοίω αεί πελάζει. Θίξαμε το συνάφι σου και ταρακουνήθηκες; Επειδή το επίπεδό σου ξεχωρίζει από το ύφος και την απαράμιλλη χρήση της ελληνικής, στο λέω και στα τρικαλινά, όμοιος στον όμοιο και η κοπριά στα λάχανα!

      Διαγραφή
  7. Δηλαδή υπάρχει πιθανότητα για αρνάκι αντί χοιρινές; Μπα, άστο κυρ Στέφανε και βάλε λίγη ρετσίνα χύμα, ξέρεις εσύ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό που όταν είναι να γίνουν οι περικοπές τους πιάνει όλους, ενώ όταν πρόκειται για επιστροφές αναδρομικών αφορά μόνο όσους έχουν καταθέσει προσφυγές ποτέ δεν το κατάλαβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η εφορια τιμολογει την υπερημερια με ληστρικο επιτοκιο 15%. Οι επιστροφες τιμολογουνται α τ ο κ ω ς.... Συνταγματικη ισοτης λεγεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για να ξηγιομαστε τα αναδρομικα ειναι απο τα δικα μας λ η σ τ ε υ μ ε ν α. Αν ηξεραν οι Βαζαιοι, οι Ρεζαιοι, οι Κουμπαιοι, ο Νταβελης και αλλοι ευκλεεις και
    διασημοι των ορεων ποιοι διοικουν την χωρα απο την βασιλεια τους και εντευθεν με χιλια θα ξαναερχονταν... Ετσι λεει η ιστορικη εμπειρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανωνυμε 17.4 / 5.50 οταν δεν μετεχεις στους κοινωνικους αγωνες και στις
    διεκδικησεις με διαφορα προσχηματα,δικαιολογιες και συμπλεγματα που συνιστουν χρονιες παθογενειες, ενω εισαι μερος του κοινωνικου συνολου, εθισμενος στην ψευτοεπαρση του λυκοτόμαρου και το ιδιοτυπο του περιθωριο, τοτε εισαι αξιος της μοιρας σου. Γιαυτο και κανεις δεν σε παιρνει σοβαρα ως
    κοινωνικη συνιστωσα, αφου ως ΔΕΔΟΜΕΝΟ σε συνηθισαν στην κοροιδια και εσυ το αποδεχεσαι. Τα περασμενα μεγαλεια το μονο προβλημα που ελυσαν ηταν η εξασφαλιση υποσχεσεων δια της κλαψας.Αν ομως παρ΄ολα αυτα επαιρεσαι για το μαντρι σου, τοτε να χαιρεσαι και να αγαλιαζεις και για την κοπρια του.Σου ευχομαι καλη απολαυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το τρικάκι που ετοιμάζουν για την επόμενη προεκλογική φούσκα κοροιδίας είναι ο υπολογισμός στο υπερβάλλον μεν ποσό του κλιμακίου της ΕΑΣ πλην όμως με ποσοστό αυξημένο... Δηλαδή αντί για 3% στο πρώτο κλιμάκιο να αυξηθεί σε 15%!!! Οπότε τα περισσεύοντα ψίχουλα είναι εξασφαλισμένα.Και φυσικά ότι περάσει στην τσέπη για τους έχοντες προσωπική διαφορά, θα περάσει και εκεί η ανάλογη αύξηση η ακριβέστερα η επιτεινόμενη μείωση της σύνταξης. Ο δόλιος
    ο α-Κατοικητος πασχίζει να μας πείσει ότι κάτι είναι και αυτό..., αφού πολλαπλασιαζει την μηνιαία (υποτίθεται) αύξηση με το 12 ώστε το ποσό να φαίνεται αυξημένο... Κωμωδία και εξαπάτηση με κοινωφελές... περιεχόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή