Tι σηματοδοτούν οι αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις – Tο παρασκήνιο

Tι σηματοδοτούν οι αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις – Tο παρασκήνιο

Το παρασκήνιο της αλλαγής φρουράς στο ΓΕΕΘΑ - Η επιλογή του Δημητρίου Χούπη ως νέου αρχηγού και το στοίχημα του εκσυγχρονισμού και των ισορροπιών - Οι τρεις πυλώνες που θα κινηθεί η εθνική στρατηγική για την πλήρη αναδιοργάνωση της δομής και λειτουργίας του στρατεύματος

ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ 14/01/2023 - Της Αλεξάνδρας Φωτάκη - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Οι επιλογές θα πρέπει να ανταποκρίνονται στον σχεδίασμά της κυβέρνησης για τη νέα εποχή των Ενόπλων Δυνάμεων. Η νέα ηγεσία θα πρέπει να μπορεί να υπηρετήσει το νέο δόγμα» απαντούσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας όταν κάποιον τον ρωτούσε για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις ακόμα και αμέσων μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Προϊδεάζοντας εδώ και αρκετό διάστημα ότι πρόθεσή του ήταν να επιχειρήσει να γράψει ένα νέο κεφάλαιο και όχι απλών να γυρίσει σελίδα.

Η επιλογή του αντιστράτηγου, μέχρι πρότινος διοικητή την Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, Δημητρίου Χούπη ων νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ θεωρείται από πολλούς ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Τόσο λόγω της τάξης του και των αλλαγών που έρχονται σε πρόσωπα, με την επιλογή του ως αρχηγού ΓΕΕΘΑ, καθώς είναι τάξη του 1987 αντί του 1984 που είναι ο απερχόμενος και επίτιμος πλέον αρχηγός του ΓΕΑ Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, το όνομα του οποίου επίσης έπαιζε δυνατά στα σενάρια το προηγούμενο διάστημα και θα ήταν σαφών μια πιο ήπια επιλογή σε επίπεδο ανακατατάξεων όσο και του χαρακτήρα του.

Η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό τον Στρατηγό - πλέον - Δημήτριο Χούπη, θα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα από τη μια του εκσυγχρονισμού και από την άλλη των ισορροπιών. Στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ο κ. Δένδιας, όταν έκανε τις ανακοινώσεις για τα αποτέλεσμα τα του ΚΥΣΕΑ, μίλησε για ένα νέο σύγχρονο αμυντικό δόγμα, σημειώνοντας ότι η νέα ηγεσία καλείται να υπηρετήσει την αλλαγή και να φέρει τις Ένοπλες Δυνάμεις στη νέα εποχή, αναφερόμενος στην εθνική στρατηγική για τις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030.

«Θητεία-ευκαιρία»

Οι τρεις πυλώνες που θα πρέπει να κινηθεί αυτή η στρατηγική ξεκινά από την πλήρη αναδιοργάνωση της δομής και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, περνά από τα οπλικά συστήματα και την επικαιροποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, στη βάση των διδαγμάτων των πολέμων στην Ουκρανία, στον Καύκασο, στη Μέση Ανατολή, τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και τις δημοσιονομικές δυνατότητες και καταλήγει στους ανθρώπινους πάρουν των Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των αξιωματικών, τον επανασχεδιασμό της διαδρομής καριέρας, τη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης καθώς και την αναθεώρηση την θητείας των στρατεύσιμων.

Με στόχο από τη «θητεία-αγγαρεία» να περάσουμε στη «θητεία εφεδρεία» και στη «θητεία-ευκαιρία». Το αν θα καταφέρει να κάνει πράξη όσα υπόσχεται η κυβέρνηση στον τομέα της άμυνας της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων θα φανεί στο τέλος της μέρας. Καθώς οι προκλήσεις στα εξοπλιστικά και οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν παραμένουν, όπως και η διατήρηση της ηρεμίας στο προσωπικό.

Προκλήσεις

Ο αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας αναλαμβάνει αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού από αρχηγός Στόλου. Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας επιλέχθηκε ο αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, μέχρι πρόσφατα διοικητής Αεροπορικής Υποστήριξης, και νέος αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού ο αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης.

Οι νέοι αρχηγοί έχουν μπροστά τους τις προκλήσεις των εξοπλιστικών αλλά και της διαχείρισης του προσωπικού. Στην ατζέντα το αμέσως επόμενο διάστημα, που αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, περιλαμβάνεται και η συμμετοχή την Ελλάδας στην Επιχείρηση «Prosperity Guardian» με την κυβέρνηση να έχει ήδη δηλώσει τις προθέσεις της.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που αποφασίστηκαν, στον απερχόμενο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο απονέμεται ο επί τιμή τίτλος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και στους απερχόμενους αρχηγούς του ΓΕΑ, του ΓΕΣ και του ΓΕΝ, αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά, Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη και αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση, απονέμεται ο επί τιμή τίτλος του αρχηγού ΓΕΑ, αρχηγού ΓΕΣ και αρχηγού ΓΕΝ αντίστοιχα.

Επίσης το ΚΥΣΕΑ, όσον αφορά τους ανώτατους αξιωματικούς, έκρινε ως ευδόκιμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους τον αντιστράτηγο Ιωάννη Τσιόπλο, στον οποίο απονέμεται ο τίτλος του επίτιμου διοικητή 1ης Στρατιάς, τον αντιστράτηγο Αναστάσιο Σπανό, στον οποίο απονέμεται ο τίτλος του επίτιμου γενικού επιθεωρητή Στρατού, τον αντιπτέραρχο Γεώργιο Φασούλα, στον οποίο απονέμεται ο τίτλος του επίτιμου αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, και τον αντιπτέραρχο Γεώργιο Κυριάκου, στον οποίο απονέμεται ο τίτλος του επίτιμου επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ.

Ευχαριστίες

Τις ευχαριστίες του στον απερχόμενο αρχηγό ΓΕΕΘΑ εξέφρασε τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Ν. Δένδιας, ενώ κυβερνητικές πηγές φρόντισαν να τονίσουν ότι η κρίση στον Έβρο με την έργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από την Τουρκία ήταν «η πρώτη από τις μεγάλες ή μικρότερες κρίσεις που διαχειρίστηκε με επιτυχία» κατά τη διάρκεια της θητείας του, ενώ «οι Ένοπλες Δυνάμεις, υπό την ηγεσία του. ενισχύθηκαν και οι στρατηγικές υποδομές αναβαθμίστηκαν αναδεικνύοντας τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο».

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ακόμα τον ρόλο του στα εξοπλιστικά αλλά και στο ότι ο στρατός ήταν παρών και στις επιχειρήσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, καθώς και έκτακτων καταστάσεων κάθε είδους, όπως η πανδημία του κορονοϊού. Με αρκετούς στο Πεντάγωνο να μιλούν για τη μετά Φλώρο εποχή, σημειώνοντας και τον ιδιαίτερα έντονο χαρακτήρα του απερχόμενου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Μετεξέλιξη

Η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων καλείται, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, να συνεχίσει τη διαδικασία μετεξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων, με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν ιδιαίτερα την αποτελεσματική εκμετάλλευση νέων τεχνολογιών και την ομαλή ένταξη νέων οπλικών συστημάτων, όπως «των φρεγατών Belharra, των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, F-16 Viper και F-35, των πυραυλικών σύστημά των Sρike-NLOS και αρκετών άλλων που βρίσκονται στο στάδιο της προμήθειας». Ανέφεραν δε ότι θα δοθεί έμφαση και στη μεγαλύτερη συμβολή στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και στη γενικότερη κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ

Ένας καταδρομέας - επιστήμονας

Ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτριος Χούπης έχει καταγωγή από τις Σέρρες, με κάποιους να το σημειώνουν με ιδιαίτερη έμφαση, και αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Διαβιβάσεων. Ωστόσο στη διάρκεια της καριέρας του υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις, λαμβάνοντας την κατάλληλη εκπαίδευση. Φοίτησε στη Σχολή Εθνικής Άμυνας του ΝΑΤΟ, ενώ αναλαμβάνει αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αφού υπηρέτησε ως διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Είναι «διδάκτωρ με άριστα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ στα Συστήματα Μετάδοσης της Πληροφορίας» και στο βιογραφικό του περιλαμβάνονται και δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια σε αντικείμενα της διδακτορικής του διατριβής, κρυπτασφάλειας (χαοτική κρυπτογραφία - fractals), στρατηγικής κυβερνοπολέμου και ειδικά θέματα Μη Επανδρωμένων Συστημάτων.

Ένας καταδρομέας επιστήμονας, που όπως σχολίαζαν κάποιοι ταιριάζει και στο προφίλ του Μητσοτάκη. Ενώ όπως σημειώνουν όσοι τον γνωρίζουν, έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις και στο εξωτερικό, υπογραμμίζοντας τόσο το ΝΑΤΟ όσο και τις ΗΠΑ, δεδομένων και των κοινών ασκήσεων και των συνεργασιών.

Το άλμα των Τάξεων

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»:

Αυτό όμως που δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή είναι πως η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ανήκει σε τάξεις που αποφοίτησαν από τις στρατιωτικές σχολές το 1987, πραγματοποιήθηκε δηλαδή ένα άλμα τεσσάρων ετών, με σκοπό ακριβώς να υπάρξει μια επόμενη ημέρα με καθαρό ορίζοντα στο ΓΕΕΘΑ και σε όλους τους κλάδους (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ). Η απόφαση αυτή, ωστόσο, για αποστρατεία σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας συμπαρασύρει αλλαγές και στις πιο σημαντικές διοικήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εντός του Σαββατοκύριακου μάλιστα υπήρξε Συμβούλιο Αρχηγών (ΣΑΓΕ), που προώθησε αλλαγές: στη θέση του αρχηγού Στόλου προωθείται ο υποναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης, με τεράστια θαλάσσια εμπειρία στις φρεγάτες του Στόλου, ο οποίος διετέλεσε και υπαρχηγός του Στόλου. Νέος αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, μέχρι τώρα διευθυντής του Δ΄ Κλάδου του ΓΕΑ. Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, η διαμορφούμενη κατάσταση θα οδηγήσει σε διορθωτικές κινήσεις και σε χαμηλότερο επίπεδο. Σε πολιτικό επίπεδο, οι πληροφορίες λένε πως οι αλλαγές έγιναν σε απόλυτη σύμπνοια μεταξύ του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και του Μεγάρου Μαξίμου.

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

  1. Πείνα για τους πολλούς
    Κονόμα για τους λίγους
    Όπως πάντα



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΚΕΦΑΛΗ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΕΙΡΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΑΦΟΥ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΑ-ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΑ-ΕΠΙΤΕΛΑΡΧΗΣ ΓΕΑ-ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ-ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ -ΕΠΙΤΕΛΆΡΧΗΣ ΓΕΕΘΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΗΚΑΝ.
    Επισης αποστρατευθηκαν 7 Υποπτεραρχοι.ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΥΜΦΩΝΩ! ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑ

      Διαγραφή
  3. Ας δουν σε ποιες ειδικότητες είναι οι περισσότερες παραιτήσεις (ως ποσοστό) και ας αφήσουν τα υπόλοιπα τα ευχολόγια.. Λες και άλλαξε η κυβέρνηση.. Λες και ο εν λόγω στρατηγός δεν ήταν επιλογή φλώρου για τη δεπ (δημιούργημά του και καμάρι του).. λες και ο νέος δεν ήταν διοικητής δεπ (λιβύη).. ΑΑΑ... Ακόμη να έρθει το μισθολόγιο που έταξαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι αλλαγές αυτές δεν σηματοδοτούν και τίποτα, είναι επακόλουθο της φράσης ντύθηκε ο Μανωλιός και φόρεσε τα ρούχα αλλιώς. Για τη μέριμνα του προσωπικού δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από την πολιτεία. ΜΟΝΟ ΑΕΡΑ ΠΑΤΕΡΑ….και τους φάγαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μετεξέλιξη, εκσυγχρονισμός και διάφορες άλλες αρλούμπες τύπου φωτοσελφάκια (τις ίδιες βλακείες έλεγε και ένας άλλος που αμολουσε καλούμπα δίχτυα ) ενώ το μόνο που πρέπει να μας μείνει είναι η όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των ΕΔ "στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και στη γενικότερη κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων" ελλείψει παντελώς άλλων κρατικών δομών στην μπανανία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βρε Δένδια ( γιατι αυτός αποφασίζει βέβαια και όχι το ΣΑΓΕ) πας καλά; Αποκεφάλισες εντελώς την Π.Α.,πέταξες έξω δέκα πτεράρχους και τώρα περιμένεις να επανακινήσει το σύστημα με άπειρους. Και ο νέος ΑΤΑ αν και ικανός αεροπόρος δεν έχει περάσει από καμμία αεροπορική Διοίκηση. Τι να πω , καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι επιλογές Ανωτάτων ήταν είναι και θα είναι επιλογές πολιτικής σκοπιμότητας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ούτε ο αρθρογράφος δεν τα πιστεύει αυτά που γράφει . Το κορυφαίο δε είναι για την διατήρηση ηρεμίας στο προσωπικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή