Τι τρέχει με τις παραιτήσεις στο ΠΝ – Αποχώρησε ένα «πλήρωμα φρεγάτας» – Στοιχεία-σοκ

Τι τρέχει με τις παραιτήσεις στο ΠΝ – Αποχώρησε ένα «πλήρωμα φρεγάτας» – Στοιχεία-σοκ

Μου έπεσαν στα χέρια τα στοιχεία των παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό για το 2023. Και οφείλω να παραδεχτώ ότι έπαθα σοκ, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανα αποχώρησαν περίπου 179 στελέχη.

Όσα δηλαδή αποτελούν το πλήρωμα μίας φρεγάτας. Διότι καλές οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ, αλλά όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, το ανθρώπινο δυναμικό είναι το ισχυρό χαρτί μας.

Μάλιστα, 56 ακόμη στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού απολύθηκαν για λόγους υγείας, ακόμα κι αν η αρμόδια επιτροπή γνωμοδότησε ότι μπορούσαν να παραμείνουν σε υπηρεσίες ξηράς. Άραγε υπάρχει τέτοια πολυτέλεια στο Π.Ν., τη στιγμή που βλέπει να φεύγουν νέοι άνθρωποι;

ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr

Σύμφωνα με επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών Νήσων Αττικής (ΕΣΠΕΕΝΠΑ), που μιλά με στοιχεία - σοκ για παραιτήσεις και απολύσεις το 2023 στο ΠΝ και προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό, προκύπτουν τρία, αναμφίβολα, δραματικά στατιστικά:

α. Σε βάθος δεκαετίας (2014-23) το σύνολο των αιτήσεων αποστρατείας και των παραιτήσεων ανέρχεται σε εννιακόσια οκτώ στελέχη (908). Ο αριθμός των 179 στελεχών του 2023 υποδηλώνει ότι κατά το τελευταίο έτος σημειώθηκαν το 20% των παραιτήσεων / αιτήσεων πρόωρης αποστρατείας της δεκαετίας.

β. Ακόμα σοβαρότερα, οι παραιτηθέντες στρατιωτικοί απόφοιτοι των παραγωγικών σχολών σε βάθος της ίδιας δεκαετίας είναι διακόσιοι εξήντα εννιά (269) εξ ΑΣΕΙ και (προσεγγιστικά) περί τους τετρακόσιους τριάντα (430) εξ ΑΣΣΥ. Υπενθυμίζουμε ότι οι εισακτέοι σε ΣΝΔ και ΣΜΥΝ για το ίδιο διάστημα ανήλθαν σε χίλια είκοσι (1020) στελέχη. Αυτό συνεπάγεται ότι σε βάθος δεκαετίας έχει παραιτηθεί (αναλογικά) περί το 70% των εισακτέων, εκ των οποίων τουλάχιστον τα μισά στελέχη (350) σε αντικειμενικά παραγωγική ηλικία.

γ. Ο αριθμός των παραιτηθέντων ΕΠΟΠ, αθροιστικά με των υπολοίπων Υπαξιωματικών όλων των προελεύσεων ανέρχεται για τη δεκαετία σε διακόσιους τριάντα έξι (236). Ενδεικτικά, η τελευταία σειρά κατάταξης ΕΠΟΠ στο ΠΝ ανήλθε σε τετρακόσια τριάντα (430) άτομα, αριθμός που υπάρχει φόβος ότι σε λίγες εβδομάδες από σήμερα θα αρχίσει να φθίνει.

Δείτε την σχετική επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών Π.Ε. Νήσων Αττικής:

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Παραιτήσεις οικονομικών και κυρίως οικονομικών στο στρατό...
    Ψάξτε το..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνάδελφε θα έλεγα πως υπάρχει ένα πιο σοβαρό θέμα και διαχρονικό,οι συνθήκες εργασίας,η συνεχής άσκηση πίεσης το ανθρώπινο δυναμικό που δεν επαρκεί και η ηλικία των υπαξιωματικών η οποία τώρα δείχνει τα δόντια τής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 430 ΕΠΟΠ προκυρηξη(ζητημα αν συμπληρωθηκαν οι θεσεις εκ των οποιων περιπου οι μισοι υπηρετουσαν ηδη ως ΟΒΑ. Οποτε εχουμε περιπου 150-200 νεους ανθρωπους δυναμικο οι οποιοι σε ενα ετος θα δουμε ποσοι θα εχουν μεινει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή