MTΣ: Μερισματούχοι A΄ και Β΄ Κατηγορίας; «Πατρίκειοι και Πληβείοι» ασφαλισμένοι στο ίδιο Ταμείο

MTΣ: Μερισματούχοι A΄ και Β΄ Κατηγορίας; «Πατρίκειοι και Πληβείοι» ασφαλισμένοι στο ίδιο Ταμείο

Γράφει ο Σωτ. Αθ. Μουντζούρης Αστυν. Δ/ντής ε.τ.*

Πυρίτιδα στα θεμέλια της ΕΝΟΤΗΤΟΣ των συναδέλφων μας (Συνταξιούχων και αποστράτων της τ.Χωρ/κής και Αστυνομίας, ασφαλισμένων στο Μ.Τ.Σ.) αποτελεί η νομοθέτηση από την Κυβέρνηση (δύο μέτρων και δύο σταθμών) διαφορετικής αντιμετώπισης των χιλιάδων μερισματούχων-μεριδιούχων του Μ.Τ.Σ.

«Πατρίκειοι και Πληβείοι» ασφαλισμένοι στο ίδιο Ασφαλιστικό (Επικουρικό) Ταμείο του Στρατού, του γνωστού και Ιστορικού συνάμα, Μ.Τ.Σ;

Είναι δυνατόν συνδικαλιστές εκπρόσωποι συνταξιούχων, να δέχονται ΧΩΡΊΣ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΊΣΤΑΣΗ, αυτή την Νομοθέτηση;

Μήπως υπήρξε -αναρωτιούνται δικαιολογημένα- και ... «υπόδειξη» προώθησης αυτής της λύσης από συνταξιούχους συνδικαλιστές ή από ορισμένους, που έχουν πρόσβαση σε «κέντρα λήψης αποφάσεων», ενδιαφερομένους μετόχους-μεριδιούχους;

Μήπως... διοχετεύτηκε αρμοδίως το επιχείρημα, να δοθούν αυξήσεις μεριδίων από Ταξίαρχο καί πάνω, ώστε να παρακαμφθεί ο μεγάλος αριθμός των μερισματούχων μερισματούχων, που είναι οι ...«Χαμηλόβαθμοι»;

Δεχόμαστε, στο εξής, δύο ταχυτήτων αποφάσεις για τους Μεριδιούχους-Μερισματούχους του ΜΤΣ;

ΚΑΙ βεβαίως, ουδεμία αντίρρηση να δοθεί αύξηση στο μέρισμα των υψηλόβαθμων ασφαλισμένων του ΜΤΣ, έστω και με κριτήριο τον ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΌ ΒΑΘΜΌ, αλλά αντιδρούν οι Μερισματούχοι, όλων των βαθμών, για την «προκλητική» εξαίρεση των χαμηλόβαθμων που εαποτελούν την «ραχοκοκαλιά» του Επικουρικού αυτού Ταμείου.

Οφείλουν οι εκπρόσωποι των Συνταξιούχων καί Αποστράτων, μετόχων του ΜΤΣ, να πάρουν θέση. Να εξηγήσουν τον λόγο που επέβαλε τον διαχωρισμό αυτό σε δύο κατηγορίες (Α΄ καί Β΄) καί να αναλάβουν την ευθύνη για ΆΜΕΣΗ διορθωτική παρέμβαση με γνώμονα το ΔΊΚΑΙΟΝ, την ΙΣΟΝΟΜΙΑ και την ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΊΑ, για αποκατάσταση της γενομένης αδικίας, χιλιάδων μερισματούχων (Ζώντων και κληρονόμων θανόντων συναδέλφων).

Είναι γνωστά τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου αυτού, που εκποιήθηκαν στο παρελθόν, για να δίδονται αυξήσεις που δεν ανταποκρίνονταν στις ασφαλιστικές εισφορές καί έχουν ονοματεπώνυμο εκείνοι που προωθούσαν τέτοιες λύσεις, που τελικά οδήγησαν στην ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ του ΜΤΣ με αποτέλεσμα την κατά 60% μείωση του μηνιαίου μερίσματος.

Το ΜΤΣ, το πολύπαθο αυτό Ταμείο, δεν χρεωκόπησε από τους Χαμηλόβαθμους Αστυνομικούς – Στρατιωτικούς. Ουδεποτε αυτοί είχαν θέση υπεύθυνη στην Διοίκηση του Ταμείου και επομένως ΟΥΔΕΜΊΑ ΕΥΘΎΝΗ ή υπαιτιότητα τους αναλογεί.

Η αίσθηση αδικίας, που διακατέχει την συντριπτική πλειονοψηφία των μερισματούχων του ΜΤΣ (Χαμηλόβαθμοι, έχοντες εν ενεργεία Διοικητικό βαθμό κάτω του Συνταγματάρχου-Αστυνομικού Δ/ντή), είναι δικαία και αντικειμενική και οφείλουν οι αρμόδιοι που αποφασίζουν να αποκαταστήσουν την αδικία άμεσα.

Με ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε και την θέση των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή, για το συγκεκριμένο θέμα.
_______________________
* Ο Σωτ.Μουντζούρης,
ασφαλισμένος στο ΜΤΣ,
προερχόμενος από την τ.Χωροφυλακή)

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

 1. Σωστή η τοποθέτηση αλλά αυτός ο ρατσιστικός διαχωρισμός έγινε με εισήγηση αποστράτων στρατηγών που είχαν την εξουσία και πριν αποχωρήσουν ευλόγησαν τα γένια τους! Τα δικαστήρια θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι διαχωρισμοί είναι δύο. Ο ένας αυτός που αναφέρεται στο άρθρο του Αστυν. Δντη, με την διαφορά ότι αφορά μερισματουχους πριν την 31-12-2016, άρθρο 29 του ψηφισθεντος νόμου και δίδεται αύξηση μεριδίων σε ανωτατους. Ο άλλος, στο άρθρο 28 του ίδιου νόμου, είναι ότι οι μερισματουχοι μετά την 1-1-2017 λαμβάνουν όλοι ανεξαρτήτως βαθμού, αυξημένα μερίδια βάση του μισθολογικου κλιμακίου (Α1 έως Γ22). Μιλάμε για κατάφωρη αδικία όπως και το δει κάποιος. Ποιος-οι άραγε εισηγήθηκαν όλο αυτό?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν δόθηκαν αυξημένα μερίδια στους μερισματούχους με διαγραφή μετά την 1/1/2017.
   Επειδή από το 2017, που ίσχυσε το νέο μισθολόγιο μέχρι την ψήφιση του Ν5018/2023, δεν είχε νομοθετηθεί χορήγηση μεριδίων με βάση τα μισθολογικά κλιμάκια όσοι αποστρατευόντουσαν έπαιρναν μέρισμα με προσωρινό αριθμό μεριδίων.
   Τα μερίδια υπολογιζόταν με βάση την αρχική πρόταση του ΜΤΣ που προέβλεπε λιγότερα μερίδια, σε πολλές περιπτώσεις, στους αποστρατευόμενους μετά την 1/1/2017 αλλά και μείωση μεριδίων σε μεγάλη μερίδα μερισματούχων μέχρι την 31/12/2023.
   Βλ. τις παρ. 10 και 11 εδώ http://www.opengov.gr/mindefence/?p=6549 .
   Μετά από τρείς τουλάχιστον προσπάθειες να περάσει η αλλαγή αυτή, που δεν πέρασαν λόγω αντιδράσεων των παλιότερων μερισματούχων, αποφασίστηκε να μην γίνει μείωση στα μερίσματα των παλαιοτέρων αλλά να προσαρμοστούν τα μερίσματα στα νέα μισθολογικά κλιμάκια με τρόπο που να παίρνουν ίδια μερίδια μερισματούχοι πριν και μετά την 1/1/2017 που είχαν ίδια προέλευση, βαθμό και χρόνια μετοχικής σχέσης με το ΜΤΣ.
   Δεν πρόκειται λοιπόν για αύξηση στους νέους μερισματούχους αλλά για εξομοίωση τους με τους παλαιούς.

   Διαγραφή
 3. Ρατσισμός κατά των εν ενεργεία υπάρχει... Όσο πλήρωσε ο καθένας, τόσο να πάρει... Χωρίς κρατήσεις τζάμπα πράμα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πάντα βολεύουν τους ανώτατους...οι άλλοι να πάνε να..... Ντροπή πια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιατι θα πρεπει να γινουμε ολοι ιδιοι,στη σοβιετια ειμαστε;

   Διαγραφή