Σενάρια για υποψηφιότητα Στεφανή στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο

Σενάρια για υποψηφιότητα Στεφανή στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο

Οι εισηγήσεις που δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το χρονοδιάγραμμα για τις τελικές αποφάσεις του

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ - ΠΗΓΗ: Realnews

Μπορεί οι ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024 να διεξαχθούν με σταυρό προτίμησης για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών, όπως ήδη έχει ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά αυτό που απομένει να αποφασιστεί είναι ο τρόπος. Εάν η χώρα θα «σπάσει» σε μεγάλες περιφέρειες ή όλη η επικράτεια θα παραμείνει μια περιφέρεια και οι υποψήφιοι θα εκλέγονται με πανελλαδική σταυροδοσία, όπως ίσχυε και στις εκλογές του 2019. Αν και το προηγούμενο διάστημα είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο να χωριστεί η Ελλάδα σε περιφέρειες, ώστε να μην έχουν προβάδισμα εκλογής όσοι είναι αναγνωρίσιμοι, πλέον κερδίζει έδαφος το σενάριο να παραμείνει όπως είναι το σύστημα εκλογής, δηλαδή όλη χώρα να είναι μια περιφέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει στο συρτάρι του δύο τελικές εισηγήσεις:

- Όλη η χώρα να εκλέγει τους ευρωβουλευτές με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και σταυρό επιλογής.

- Να χωριστεί η χώρα σε πέντε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες. Κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχουν πέντε διαφορετικά ψηφοδέλτια για κάθε εκλογική περιφέρεια, η οποία θα εκλέγει τους δικούς της ευρωβουλευτές. Σε αυτή την περίπτωση, η χώρα θα σπάσει σε πέντε περιφέρειες:

1. Την Αττική.

2. Τη Μακεδονία, που θα περιλαμβάνει την Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και τη Δυτική Μακεδονία.

3. Τη Θεσσαλία με τη Στερεά Ελλάδα.

4. Τη δυτική Ελλάδα, με την Πελοπόννησο, την Ηπειρο και τα νησιά του Ιονίου.

5. Το Αιγαίο (βόρειο και νότιο), μαζί με την Κρήτη.

Τον γόρδιο δεσμό, φυσικά, θα λύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εκκρεμεί και μια συνάντηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, που έχει «τρέξει» τα εκλογικά μοντέλα και έχει πλήρη εικόνα για κάθε επιλογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, αφού η νέα ρύθμιση θα πρέπει να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου του 2024.

Υποψήφιοι

Πέρα, όμως, από το σύστημα εκλογής, έχουν αρχίσει να συζητιούνται και τα πρώτα ονόματα για τις «γαλάζιες» λίστες. Φυσικά, στην τελική επιλογή κομβικό ρόλο θα παίξει και το αν θα υπάρχει ένα πανελλαδικό ψηφοδέλτιο ή πέντε. «Κλειδωμένος» για πολλούς είναι ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, καθώς, εκτός του ότι είναι από τα πρόσωπα που εμπιστεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζει καλά και τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Στον κατάλογο με τα ονόματα που μπορεί να κατέβουν περιλαμβάνεται και εκείνο του ολυμπιονίκη της άρσης βαρών Πύρρου Δήμα. Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ διατηρεί καλές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο πως τον Δεκέμβριο του 2023 είχε συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στους ομογενείς της Χειμάρρας στην Αλβανία. Ενδεχόμενη υποψηφιότητά του θα υπηρετήσει και τη στρατηγική της διεύρυνσης. Επίσης από τον χώρο του αθλητισμού συζητιέται και η ολυμπιονίκης και νυν αντιπεριφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου.

Έντονα ακούγεται, όμως, πως υποψήφιος ευρωβουλευτής μπορεί να είναι και ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, με το όνομά του να είχε συζητηθεί και για τις ευρωεκλογές του 2019. Όσον αφορά πρόσωπα από την κεντρική πολιτική σκηνή, κάποιοι κάνουν λόγο για τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρώην πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, ειδικά αν επιλεγεί το σύστημα με τις πέντε περιφέρειες, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει, τουλάχιστον για την ώρα.

Πάντως κάποιοι συζητούν και την περίπτωση του διεθνολόγου και βουλευτή Σερρών Τάσου Χατζηβασιλείου, που γνωρίζει καλά τα ευρωπαϊκά ζητήματα και συνοδεύει τον πρωθυπουργό στις συναντήσεις του με ομολόγους του.

Για το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο ακούγονται όμως και τα ονόματα του πρώην υπηρεσιακού υπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, που έδωσε τη μάχη για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, και της πρώην βουλευτή της Α' Πειραιά, Νόνης Δούνια.

Δημοσίευση σχολίου

13 Σχόλια

  1. Άλλη μια φορά θα ξευτιλιστεί στην κρίση του λαού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατα τάλλα ο πρωην Αρχηγος εβγαζε διαταγες οτι το προσωπικο των Ε.Δ απαγορευεται να πολιτικοποιειται και να εκφραζεται πολιτικα και αυτος βαραγε προσοχες στον γεραπετριτη και ολους οσους κατοικοεδρευαν στο μαξιμου ,ακομα και στον κυρ΄παντελη που ηταν επιφορτισμενος απο τον πωρθυπουργο να πηγαινει το σκυλο για την αναγκη του στο προαυλιο.Το σπαθι μου Ειρηνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέχασες τα καραγκιοζιλικια του επί σφυριζασαχλανέλ, όπως την μπάντα του Γ'ΣΣ που ακολουθούσε τον τζίμπρα σαν σκυλάκι, την γραφική στέλεχος, που τσίριζε είιιμαι μμπάοκ κύριε πρόεδρε, το υποχρεωτικό "υπηρετικό προσωπικό" των ΕΔ χοτ σποτ κ.α. Τώρα για τον τύπο που παρίστανε τον αρχηγό και έχασε δυο PoW εν καιρώ ειρήνης (κάτι που ΔΕΝ έχει ξανασυμβεί από ιδρύσεως νεοελληνικού κράτους, μπορεί και στο Βυζάντιο δεν γνωρίζω) όπως έχασε στο Αιγαίο έτσι θα πάρει και το τρίτο το μακρύτερο στις ευρωεκλογές. Απλώς ντόρος να γίνεται. Όσο για τον βουλευτή Σερρών Τάσου Χατζηβασιλείου, πρόκειται για ιδανική περίπτωση, ανθρώπου γνώστη και ικανότατους στελέχους! Θα δείξει....
      ΥΓ:Ακόμη και η περίπτωση της κας Καϊλή, φαντάζει ιδανικότερη από τον looser για το ευρωψηφοδέλτιο! LoL

      Διαγραφή
  3. Σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Ούτε να τον βλέπει ούτε να ακούει για αυτόν ο Μητσοτάκης μετά το στραπάτσιο της ΝΔ στο Βόρειο Αιγαίο που ήταν προσωπικό στοίχημα. Εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος και πολύ του. Δεν τραβάει κόσμο για κάτι παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με το ζόρι παντρεια δε γίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στεφανή αποδέξου την παχουλή σύνταξη και το εφάπαξ και απόλαυσέ τα στο καφενείο της γειτονιάς σου!! Μην μας τα ζαλίζεις... Τόσα χρόνια έχουμε σιχαθεί να σε βλέπουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με τέτοια αγάπη του κόσμου δεν έχει άλλη επιλογή από την υποψηφιότητα. Δεν χώνεψε το μουντζούρωμα στο βόρειο Αιγαίο και θέλει πανελλαδικό μαύρισμα. Του έχει μείνει το χρώμα από τα τεθωρακισμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μην εκπλαγείτε αν το γυρίσει ΚΚΕ τώρα που ανεβαίνει. Από τόσα κόμματα πέρασε ας τιμήσει και την αριστερά του λαού ο τσαλακωμένος πρίγκηπας πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εεε, όχι και πρίγκηπας η ασχετίλα των ΕΔ, πλέμπα ναι!

      Διαγραφή
  8. Μικρόψυχος, όταν έχασε δεν ευχαρίστησε τον Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία για την υποψηφιότητα και την στήριξη, έβγαλε πολύ πίκρα. Τώρα θέλει πάλι αξιώματα, μα αυτός δεν είπε ότι θα υπηρετήσει το φως και τον λαό του Βορείου Αιγαίου. Βρίσκεται σε σύγχυση και περιδίνηση της ήττας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχει πάνω του μια αρνητική αύρα σαν την θεια Μαρίτσα από το χωριό.οποτε με έβλεπε ζημιά πάθαινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτός κάνει μόνο για το μαυροψηφοδέλτιο. Θα πάρει 80%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανακοινώθηκε ενιαία περιφέρεια η Ελλάδα στις ευρωεκλογές. Ενιαία θα είναι η ξεφτίλα και η μαυρίλα που θα φάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή