Επιστολή διαμαρτυρίας προς Α/ΓΕΣ για «Στοχοποίηση» και Διακριτική Αναφορά εγγράφου σε ΕΠΟΠ–Τι συμβαίνει

Επιστολή διαμαρτυρίας προς Α/ΓΕΣ για «Στοχοποίηση» και Διακριτική Αναφορά εγγράφου σε ΕΠΟΠ–Τι συμβαίνει

Έγγραφη Διαταγή Διαρκούς Ισχύος του Δ΄ΣΣ, η οποία εκδόθηκε κατόπιν αντίστοιχης της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ, προκάλεσε αντιδράσεις στις/στους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ), καθώς αναφέρεται στον «μεγάλο αριθμό ΕΠΟΠ» που λαμβάνει άδειες κύησης-τοκετού και ανατροφής τέκνου, ωσάν κανένας άλλος θεσμός των Ενόπλων Δυνάμεων να μη λαμβάνει τις ανωτέρω άδειες! Μάλιστα, δίνονται ιδιαίτερες οδηγίες για την εκπαίδευσή τους, οι οποίες δε δίνονται σε κανέναν άλλον θεσμό

Το γεγονός αυτό προκάλεσε αναστάτωση, πικρία και απογοήτευση στις/στους ΕΠΟΠ, αριθμός εκ των οποίων επικοινώνησε παραπονούμενος στην Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Αναλυτικά η επιστολή της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.:

Αξιότιμε κύριε Αρχηγέ.

Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ), με αισθήματα βαθύτατης πικρίας και απογοήτευσης, επικοινώνησαν με την Ένωσή μας και ζήτησαν μέσω ημών την παρέμβασή σας, με αφορμή τη διακριτή μεταχείριση που επιφυλάσσει εφεξής Διαταγή Διαρκούς Ισχύος (ΔΔΙ) για όσες ΕΠΟΠ λαμβάνουν άδεια κύησης – τοκετού και όσες και όσους ΕΠΟΠ λαμβάνουν άδεια ανατροφής τέκνου, έναντι όλων των λοιπών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), που ομοίως λαμβάνουν αυτές τις άδειες.

Ειδικότερα, απογοητεύτηκαν πλήρως, καθόσον, αν και ανέμεναν ευχάριστες ειδήσεις προσδοκώντας την επίλυση του ζητήματος που πολλάκις αναδείχτηκε από το σωματείο μας, σχετικά με την επικείμενη απόλυσή τους από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στην ηλικία των πενήντα (50) ετών, εν τούτοις η εν λόγω ΔΔΙ, ίσως υποκρύπτει ένα «όπλο» στα χέρια της Υπηρεσίας για τη νομιμοφανή απόλυσή τους, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

Περαιτέρω και ευλόγως κατά την άποψή μας, αναρωτιούνται, γιατί τυγχάνουν διακριτής αντιμετώπισης από την Υπηρεσία. Που στηρίζουν το ερώτημα αυτό; Καταρχήν στο γεγονός ότι η ΔΔΙ κάνει μνεία για «μεγάλο αριθμό ΕΠΟΠ, με αποτέλεσμα τη μακρόχρονη απουσία τους από τις Μονάδες» ωσάν να θεωρείται ότι μόνο οι ΕΠΟΠ λαμβάνουν τις ανωτέρω άδειες ή μόνο οι ΕΠΟΠ απουσιάζουν εξαιτίας των αδειών αυτών από τις Μονάδες ή οι ΕΠΟΠ μάλλον είναι πολλές και πολλοί στον αριθμό. Το επόμενο όμως στοιχείο, που προφανώς ενέτεινε την αγανάκτησή τους, είναι ότι όσες και όσοι ΕΠΟΠ επιστρέφουν από τις ως άνω άδειες υποχρεούνται σε εκ νέου εκπαίδευση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ΕΠΟΠ που απουσιάζουν με τις εν λόγω άδειες ξεχνούν το αντικείμενο της ειδικότητάς τους και πρέπει να τους υπενθυμισθεί. «Γιατί όμως μόνο στους ΕΠΟΠ» αναρωτιούνται. Δεν θα απαντήσουμε εμείς.

Θεωρούμε περιττό να αναφέρουμε ότι οι άδειες κύησης – τοκετού και ανατροφής τέκνου δεν δίδονται «χαριστικά», αλλά αποτελούν ένα κεκτημένο μέτρο συνοχής του θεσμού της οικογένειας, το οποίο πλαισιώνεται στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Ωστόσο κι επειδή δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τη σκοπιμότητα του προσδιορισμού «σε μεγάλο αριθμό ΕΠΟΠ», οφείλουμε να θέσουμε υπόψη ότι όσο πιο μεγάλος είναι αυτός ο αριθμός, τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και της λύσης του δημογραφικού.

Επιπρόσθετα, οι ΕΠΟΠ που επικοινώνησαν με την Ένωσή μας, αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο «στοχοποιείται» ο θεσμός τους, όταν αυτές (άδειες κύησης – τοκετού και ανατροφής τέκνου) δίδονται εξίσου και σε όλες/όλους τους στρατιωτικούς, ανεξαρτήτου προέλευσης και βαθμού. Αναρωτιούνται επίσης αν υπάρχει αντίστοιχη διαταγή που να περιλαμβάνει όσες και όσους στρατιωτικούς:

- προέρχονται από το θεσμό των ΕΜΘ ή των παραγωγικών σχολών, όταν και οι ίδιοι κατέχουν τις ίδιες ειδικότητες ή και καθήκοντα με τους ΕΠΟΠ,

- ανεξαρτήτου προέλευσης και βαθμού, επιστρέφουν στην Υπηρεσία μετά από μακρά αναρρωτική άδεια, (6μηνη, 12μηνη κλπ),

- ανεξαρτήτου προέλευσης και βαθμού, επιστρέφουν σε καθήκοντα της ειδικότητάς τους μετά από μία μετάθεση γενικής θέσης ή απόσπασης πέρα των προβλεπομένων χρονικών ορίων και τέλος

- ανεξαρτήτου προέλευσης και βαθμού, επιστρέφουν ή πρόκειται να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, μετά από μακρύ διάστημα παραμονής στο ΣΓ/ΥΕΘΑ εκτελώντας τα ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ τους καθήκοντα.

Ευελπιστώντας στην παρέμβασή σας και στην εξομάλυνση της ήδη τεταμένης ψυχολογίας των ΕΠΟΠ, βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για παροχή κάθε διευκρίνησης και πληροφορίας.

Η σχετική επιστολή:

Δημοσίευση σχολίου

31 Σχόλια

  1. Μια ζωή υπήρχε και θα υπάρχει είς βάρος των κατώτερων στελεχών ρατσισμός. Αυτός ο στρατός δεν σώζεται με τίποτα. Χρόνια ή αδικία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι απλά ένας ρατσισμός μόνο, είναι και το γεγονός ότι δεν ξέρουν ποιός θα τους κάνει τις δουλειές αφού αυτοί είναι όλη μέρα με τα χέρια στις τσέπες.

      Διαγραφή
  2. Δε περίμενε κανείς κάτι καλύτερο. Αυτό είναι το ελλάντα, κι όλα τα υπόλοιπα "ευρωπαϊκός στρατός" κ.α. λογοπαίγνια είναι για να χάμε να λέγαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα μερισματάκια των ανώτατων εα να ναι καλά,και για τ' αλλα δε βαριέσαι....!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί τρελαίνεσαι με τους ανώτατους; Γίνε και εσύ!

      Διαγραφή
    2. Γιατί έκοψαν απο το δικό μου μέρισμα για να αυξήσουν το δικό τους

      Διαγραφή
  4. Οτι να ναι
    Αντι να ενθαρρυνουν τον κόσμο να κανει παιδια.... Υπογεννητικότητα εχουμε. Θα μας φανε οι λαθρο....
    Παντως στα θεματα εκπαιδευσης και ειδικότητας δε φταινε τα στελεχη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο μόνο που φταίνε αγαπητέ όλα τα στελέχη είναι αυτο, εκπαιδεύτηκα και συντηρώ την εκπαίδευση μου, είναι νόμος.

      Διαγραφή
  5. Μιλάς για αδικίες εμείς η ποιο πριν από εσένα αυτά δεν τα γνωριζαμαι μαλον δεν πέρασες καταστάσεις δύσκολες γιαυτο μιλάς τουλάχιστον εσείς έχετε και συνδικαλιστές και μιλάτε εμείς δεν τολμούσαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε φίλε, την 5η φορά κατάλαβα τι γράφεις. Νομίζω

      Διαγραφή
    2. Και τη θα πει αυτό; πρέπει και οι επόμενες γενιές να δουλεύουν υπο καθεστώς δουλείας;; ή να γυρισουμε στις βοιδαμαξες που είχαν πριν απο εσένα;; Αμ ξύπνησαν οι σκλάβοι Αντωνάκη μου

      Διαγραφή
  6. Αφήστε ρε να γεννηθεί κανένα Ελληνόπουλο και μην κυνηγάτε τον κόσμο χωρίς λόγο. Θα μας φάνε οι οπαδοί της Ρομα σε λίγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο στρατός φτιάχτηκε για να διατάζουν οι ασει και για να τους υπηρετούν όλες οι υπόλοιπες προελεύσεις ασσυ, εμθ, εποπ, στρ κλπ ας το χωνέψουμε όλοι ότι αυτό είναι και θα είναι για πάντα. Αυτό τελειώνει είτε με την παραίτηση είτε με την αποστρατεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άλλο ένα διχαστικό μέτρο στις τάξεις του Στρατού... Συγχαρητήρια σ'αυτόν που το σκέφτηκε, Εύγε μια μέρα θα φτάσεις πολύ ψηλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν το πρόθεμα ήταν άλλο αντί για ΕΠΟΠ (ΟΑΣΑ σε πούμε) , τότε θα κράζανε τους ΟΑΣΑ, μόνο και μόνο γιατί αυτοί θα ήταν το πολυπληθέστερο και το πιο νεοεισερχόμενο προσωπικό στο στρατό. Δεν είναι δύσκολο να κατανοηθεί, αλλά ντάξει,ο καραβανάς έχει άλλο τρόπο σκέψης, κοινώς ομολογουμένως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί σημαίνει " το πιο νεοεισερχόμενο"; Γνωρίζει κανείς;

      Διαγραφή
    2. Σάββατο, Νοεμβρίου 18, 2023 7:57:00 μ.μ. δεν απευθύνεται σε σένα,ξεκούρασε το νου σου,μπορεί να το κάψεις απ' τις πολλές στροφές.

      Διαγραφή
    3. Κατάλαβα 9:51:00, απευθύνεται μόνο στους πιο νεοεισερχόμενους

      Διαγραφή
  10. Ελληνικές ΕΔ. 500 χρόνια πίσω απ'τον ήλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επιστολή χωρίς να έχει καταλάβει κανείς τί σκ@τ@ γράφει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εν μέρη φίλε 18 Νοεμβρίου 4:35.Εγω ως Αντισυνταγματαρχης από ΣΜΥ μια χαρά διατάζω ΑΣΕΙ Ανθυπολοχαγους , Υπολοχαγους, Λοχαγους και Ταγματάρχες. Μπορώ δε να πω πως οι συγκεκριμένοι Αξιωματικοι στο σύνολο τους είναι άριστοι. Κανένας τους δεν φέρει αντιρρήσεις σε διαταγές μου επειδή είμαι από ΣΜΥ. Αντιθέτως υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Ασφαλώς και σεβόμαστε τους ανώτερους μας ΑΣΕΙ όπως ωφειλουν να πράττουν και αυτοί όταν είναι κατώτεροι μας. Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε σε έχει τρέξει ΑΣΕΙ αντισυνταγματαρχης γι αυτό μιλάς. Οταν το κάνει έλα να μας πεις πως ένιωσες

      Διαγραφή
    2. Τσουτσούρωσα κύριε Αντισυνταγματάρχα με τις διαταγές σας. Φαντάζομαι ότι σας σέβονται πολύ και όταν τους χαρακτηρίζετε άριστους! Ή δεν τολμάτε να το πείτε μπροστά τους;

      Διαγραφή
  13. Απ'οτι φαίνεται,προσπαθείνα πει εμμέσως πλην σαφώς οτι δεν πρέπει να δίνονται σε ΕΠΟΠ γονικές άδειες, ??? Η ιδέα μου είναι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κατάργηση όλων των ευεργετημάτων εχθές, όλοι στη δεξαμενή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ρε συνάδελφοι λίγο πειθαρχία δεν βλάπτει. Εμείς οι πρώτες σειρές ούτε άδειες είδαμε ούτε απαλλαγές. Τώρα είναι πολύ καλύτερα αρκεί να γίνεται και η απαραίτητη εκπαίδευση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι να πω, διαβάζω όλα τα σχόλια και αυτό που βλέπω για ακόμη μια φορά είναι ότι υπάρχει μια αδικία προς ένα συγκεκριμένο θεσμό, κατ εμέ θα έπρεπε να υπάρχει στήριξη και από τους υπόλοιπους, αλλά για ακόμη μια φορα το Ελληνικό στοιχείο της διχόνοιας και της απληστίας και του ότι, δεν αφορά εμένα γιατί (ο κλεφτης δεν χτύπησε την δικιά μου πόρτα)αν μη τι άλλο κυριαρχεί χωρίς για ακόμη μια φορα να βλέπουμε το δάσος ότι εάν γίνει μια αδικία προς έναν ή παραπάνω τότε το επόμενο βήμα εάν δεν κάνουμε κάτι είναι να εξαπλωθεί, συνεπώς και δυστυχώς ο μικρόκοσμος είναι καλύτερος από τον κόσμο μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Είναι πολύ απλό. Ο Σχης που έβγαλε αυτό το έγγραφο γνωρίζει ότι οι ΕΠΟΠ είναι τουλάχιστον, ανόητοι και μειωμένης αντίληψης και θα ξεχάσουν τί δουλειά έκαναν μετά από 9 μήνες άδειας ανατροφής. Οι Αξκοί από ΣΣΕ, όμως, που διάβαζαν και πέρασαν με πανελλήνιες, έχουν υψηλότερο IQ γι αυτό και δεν χρειάζεται να τους φρεσκάρουν τη μνήμη. Πρέπει να μας τα κάνουν 50αράκια, δλδ; Τζίζας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ,δε θα θελες να δείξει έγγραφα την εξυπνάδα του κ' το IQ του ο ΕΠΟΠ. Αν τη στιγμή που μπαίνει το θεωρούν 'κακό',με καμιά κάπως περίεργη ως 'κακή' γραπτή αναφορά,θα γινόταν τριςκάκιστος, φονιάς ληστής κ.α....

      Διαγραφή
    2. ...... έχουν πλάκα οι ανχες με "μια κάποια άποψη" για άλλους συναδέλφους. Το μόνο κακό είναι οι διοικητές των μονάδων τα τραβάνε όλα, όχι το πρόβλημα εν τη γενέσει του.

      Διαγραφή