Αναγνώριση 5ετίας στο 2πλάσιο άνευ εισφορών ή στο 3πλάσιο σε όσους δεν υπηρέτησαν σε Μονάδες εκστρατείας αλλά εκτελούν 24ωρες υπηρεσίες

Αναγνώριση 5ετίας στο 2πλάσιο άνευ εισφορών ή στο 3πλάσιο σε όσους δεν υπηρέτησαν σε Μονάδες εκστρατείας αλλά εκτελούν 24ωρες υπηρεσίες

Η ΠΟΕΣ απέστειλε νέα επιστολή προς τον ΥΕΘΑ σχετικά με την Αναγνώριση Πέντε Ετών στο Διπλάσιο / Τριπλάσιο

Ειδικότερα τονίζει πως με την παρ. 1 του άρθρου 11 ν. 4609/2017 (Α΄ 67) επιλύθηκε ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολούσε αρκετούς στρατιωτικούς που δεν θεμελίωναν 40 συντάξιμα χρόνια, αλλά η σχετική διάταξη ουδέποτε εφαρμόστηκε και, ως γνωστόν, αντικαταστάθηκε πρόσφατα από δυσμενέστερη [άρθρο 23 του ν.4997/2022].

Με το συγκεκριμένο νόμο, πλέον, θεσμοθετήθηκε μια παντελώς άδικη και ισοπεδωτική εξίσωση ανάμεσα σε υπηρεσίες με εντελώς διαφορετικό «βαθμό δυσκολίας»: για παράδειγμα, εξισώνεται μια σταδιοδρομία σε πολεμικά πλοία ή την παραμεθόριο, με αυτήν σε γραφεία, επιτελεία ή υπηρεσίες υποστήριξης.

Παράλληλα, το στρατιωτικό προσωπικό εργάζεται κάθε έτος εκατοντάδες ώρες πέραν του θεσμοθετημένου εργασίμου οκταώρου με εργασία που κατ’ ουσίαν μόνο ως μαύρη μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού Δεν ανταμείβεται υπερωριακά, Δεν ασφαλίζεται για το σύνολο των ωρών της επιπρόσθετης πραγματικής εργασίας διότι θεωρείται γενικώς και αορίστως εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και Δεν αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας, παρά το γεγονός ότι είναι εξ ορισμού παρεχόμενη εργασία, αποτέλεσμα που επιφέρει ιδιαίτερα δυσμενείς σταδιοδρομικές επιπτώσεις σε όλα τα θιγόμενα στελέχη.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, μόνο για την εκτέλεση μίας (1) 24ωρης υπηρεσίας ανά μήνα ισοδυναμούν τρία (3) οκτάωρα, εκ των οποίων μόνο το ένα είναι το θεσμοθετημένο εργάσιμο. Αυτό συνεπάγεται ότι για κάθε μία (1) 24ωρη υπηρεσία ανά μήνα το στέλεχος εργάζεται επιπλέον δεκαέξι (16) ώρες [δηλαδή δύο (2) οκτάωρα], άρα εκατόν ενενήντα δύο (192) ώρες [είκοσι τέσσερα (24) οκτάωρα] επιπλέον του θεσμοθετημένου 8ώρου, κατ’ έτος, όταν στον εργασιακό κόσμο ο ένας ασφαλιστικός μήνας ισοδυναμεί με 25 ένσημα. Επαναλαμβάνεται προς αποφυγή παρερμηνειών, εκτελούνται 24 επιπλέον οκτάωρα (δηλαδή ένας επιπλέον μήνας) κατ’ έτος μόνο για την εκτέλεση μίας (1) 24ωρης υπηρεσίας το μήνα. Αντίστοιχα, για την εκτέλεση τεσσάρων (4) 24ώρων υπηρεσιών και μόνο γι’αυτές, κάθε μήνα το στέλεχος εργάζεται ενενήντα έξι (96) επιπλέον 8ωρα το έτος [ή επτακόσιες εξήντα οκτώ (768) ώρες] και ούτω καθεξής.

Ιδίως στην περίπτωση του προσωπικού του ΠΝ που υπηρετεί στο Στόλο, ο αριθμός των επιπλέον 8ώρων λόγω των πλόων μπορεί να ξεπερνάει ακόμα και τα πεντακόσια (500), κατ’ έτος!

Κατόπιν των παραπάνω, και με δεδομένο ότι, όπως διαφαίνεται, οι παραιτήσεις στις ΕΔ πλέον δεν δύνανται να ανασχεθούν, η Πολιτεία, οφείλει να αναγνωρίσει την πραγματική προσφορά των στρατιωτικών και να θεσμοθετήσει το συντομότερο δυνατόν:

α. Τη δυνατότητα κατοχύρωσης επιπλέον πέντε (5) ετών στο διπλάσιο άνευ καταβολής εισφορών, για όσους στρατιωτικούς έχουν υπηρετήσει κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους αντίστοιχο διάστημα σε Μονάδες εκστρατείας, ως δηλαδή ίσχυε για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους.

β. Τη δυνατότητα επέκτασης της αναγνώρισης της υφιστάμενης 5ετίας στο τριπλάσιο, με τους υφιστάμενους όρους αναγνώρισης, για όσους στρατιωτικούς δεν έχουν υπηρετήσει κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους αντίστοιχο διάστημα σε Μονάδες εκστρατείας αλλά εκτελούν 24ωρες υπηρεσίες.

Επιπρόσθετα, η ΠΟΕΣ, προτείνει την κάτωθι τροποποίηση στην παρ. 5 του άρθρου 40 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (Π.Δ. 169/2007, Α΄ 210) ως εξής:

Κλικ για μεγέθυνση:

Ολόκληρη η επιστολή της ΠΟΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου

13 Σχόλια

  1. Σωστό και δίκαιο το θέμα που αναδείξατε εύχομαι να περάσει η πρόταση. Και αυτό το θέμα, όπως και η αναγνώριση έτη από τα τέκνα, όπως ισχύει και σε όλο το δημόσιο θα πρέπει να γίνει πάγιο αίτημα όλων των ενώσεων και να πιέσουν όλοι μαζί για την εφαρμογή του παλαιότερου νόμου που άλλαξαν πέρσι, και το προβάλαν σαν δήθεν ευεργετικό ( στην ουσία ακύρωσαν το άρθρο που λέει ξεκάθαρα για την αναγνώριση 5 έτη στο διπλάσιο και <>, και αφήνοντας το διπλάσιο ) . Είναι δουλεμένα έτη απο υπηρεσίες ασκήσεις νυχτερινές συμμετοχή σε πυρασφάλειες χιόνια πλημμύρες μεταναστευτικό σε αποστολές κ.α δεν είναι χάρισμα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NOMOΣ ΥΠ΄ ΑΡΙΘ. 3865 ΦΕΚ Α΄120/21.7.2010 άρθρο 20 παρ.4.β´εφαρμογή με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους

      Διαγραφή
  2. Το αίτημα αυτό για να ικανοποιηθεί προϋποθέτει την εξαίρεση των στελεχών των Ε.Δ. από τις διατάξεις του ΕΦΚΑ. Ο ΕΦΚΑ είναι ανεξάρτητος οργανισμός,διέπεται από τις αρχές της αναλογικότητας και ανταποδοτικότητας και αυτονόητο τυγχάνει ότι χωρίς την καταβολή εισφορών δεν μπορεί να αναγνωριστεί συντάξιμος χρόνος. Αυτά για να μαθαίνουν οι, κακή τη μοίρα, συνδικαλιστές των Ε.Δ.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και συ τώρα με τι χάρηκες: Με την κακή τη μοίρα των συνδικαλιστών; με τον ΕΦΚΑ που είναι ανεξάρτητος οργανισμός και λειτουργεί ως καλοκουρδισμένο ρολόι (😂); με το ότι και παρότι οι ΕΔ ήταν σε ειδικό μισθολόγιο "τσουβαλιάστηκαν" στον ΕΦΚΑ; Εν πάση περιπτώσει εσύ με ποιους είσαι ποιους αντιπροσωπεύεις; Μήπως είσαι το αντίπαλο δέος των συνδικαλιστών ή κολαούζο του ΕΦΚΑ;

      Διαγραφή
    2. Και όλοι οι ΔΥ με τέκνα που αναγνωρίζουν έξτρα χρόνια (πλην καραβαναδων) δεν είναι στον ΕΦΚΑ?
      Οι καταδρομείς ή οι πιλότοι που αναγνωρίζουν 15 χρόνια? Μην γράφει ο κάθε άσχετος ότι θέλει για τον ΕΦΚΑ. Όλα πολιτική απόφαση είναι και το συγκεκριμένο αίτημα είναι ότι πιο δίκαιο και σωστό έχει ειπωθεί από τις ενώσεις.

      Διαγραφή
    3. Εγώ αγαπητέ μου είμαι υπέρ της εξαίρεσης των στελεχών των Ε.Δ.,από τις διατάξεις του ΕΦΚΑ, και της επαναφοράς του προηγούμενου συνταξιοδοτικού καθεστώτος και τούτο γιατί το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο χώρο των Ε.Δ. Σημειώνω ότι στην πλήρη εφαρμογή του, τώρα ισχύουν ακόμη μεταβατικές διατάξεις, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των Ε.Δ., και συνακόλουθα στην επιχειρησιακή τους ικανότητα. Είμαι κατά του συνδικαλισμού στις Ε.Δ., πιστεύω ότι μόνο κακό κάνει και ενοχλούμαι με τις άστοχες παρεμβάσεις των διάφορων συνδικαλιστικών οργανώσεων . Τέλος δηλώνω ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΗΣ και σε όποιον αρέσει!!!!

      Διαγραφή
  3. Θα εξεταστεί την επόμενη ή ίσως την μεθεπόμενη 4ετία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επιτέλους κάτι αρχίζει να κινείται, όσον αφορά το θέμα της 2ης πενταετίας, από Ενωση Στρατιωτικών. Πολύ σωστά όσα γράφει η ΠΟΕΣ και ο 12:31:00. Επίσης και ο 11:20:00 για να το αναφέρει αυτό με τον ΕΦΚΑ κάτι ξέρει. Ας τα πληρώσουμε λοιπόν, αν και τα έχουμε δουλέψει 2 και 3 φορές, μπας και μπορέσουμε και έχουμε εμείς την τύχη της ζωής μας, στα χέρια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένα λεπτό να πιάσω σύνδεση με Κάιρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πιστεύω ότι είναι άδικο να δικαιούνται την πενταετία όσοι δεν υπηρέτησαν παραμεθόριο !!!! Το δίκαιο θα ήταν όσοι δεν υπηρέτησαν παραμεθόριο ή να μετατίθενται στην παραμεθόριο για πέντε χρόνια ή να πληρώσουν διπλάσιες εισφορές !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε παιδιά τη λένε για τις ώρες των υπηρεσιών?λένε ότι από τα 3 οκτάωρο το ειναι θεσμοθέτησμεμο κ τα άλλα 2 είναι τζάμπα...λάθος το ένα είναι μέσα στο ωράριο το δεύτερο το περνούμε σε απαλλαγή κ το τρίτο είναι τζαμπε !!!!άρα 1 οκτάωρο είναι πέρα του 40 ωρου!!!έλεος πια!!!μάθετε να μιλάτε!!!τα πράγματα είναι πολύ απλά κ δεν μπορώ νσ καταλάβω γιατί η ποες δεν το καταλαβαίνει?τα πλασματικα πρέπει βα ει είναι 5 για τις 8 ώρες από τής 24 ώρες υπηρεσίες ή από άλλες δραστηριότητες..κ τα 5 μαχιμα σαν μπόνους για αυτούς που πέρασαν από ελληνοτουρκικα χερσαία η θαλάσσια σύνορα!!!!!τόσο απλά είναι τα θέματα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι πληρώνεσαι ρε αδερφέ 10 ευρω να καθεσαι υπηρεσία ολο το βράδυ? Μηπως εσυ να κοιταξεις τι πραγματικα πρεπει να αμοιβεται οταν ενα στελεχος εκτελει νυχτερινη και οχι ημερα υπηρεσία

    ΑπάντησηΔιαγραφή