Τέλος τα μετρητά στις συναλλαγές με 4 νέα μέτρα – Θα προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα

Τέλος τα μετρητά στις συναλλαγές με 4 νέα μέτρα – Θα προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα

Τα αυστηρά πρόσημα για αγορές με «ρευστό» - Νέου τύπου έλεγχοι από τους εφοριακούς

Στέλιος Κράλογλου

Μόνο κάρτες και συναλλαγές μέσω τραπεζών δέχεται πλέον η εφορία! Τυπικά παραμένει και το όριο των 500 ευρώ για συναλλαγές με μετρητά, αλλά για τους παραβάτες θα προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα μέχρι και στο διπλάσιο της συναλλαγής! Για όσους δε σκέφτονται να «σπρώξουν» μετρητά σε ακίνητα, καλά θα κάνουν το ξανασκεφτούν, καθώς τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 10.000 ευρώ και θα φτάσουν τις 500.000 ευρώ.

Πέραν από τον περιορισμό στη χρήση των μετρητών, το νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής μεγαλώνει το «οπλοστάσιο» της εφορίας με νέου τύπου ελέγχους. Οι εφοριακοί θα έχουν κάμερες μαζί τους όταν «ερευνούν» τα βιβλία, τις ταμειακές και το «mydata» των φορολογουμένων, ενώ θα ενεργοποιούνται ευκολότερα και οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για να μπορεί η εφορία να προσδιορίζει… άμεσα, το πραγματικό εισόδημα, σε περίπτωση φοροδιαφυγής.

Και μέσα σε όλα αυτά, έρχονται και αυξημένες υποχρεώσεις σε όσους μισθώνουν ακίνητα μέσω AirBnB. Το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή περιλαμβάνει πολλά μέτρα με αρκετά «ψιλά γράμματα».

Συγκεκριμένα:

Τσουχτερή ποινή για συναλλαγές με μετρητά: Οι αγορές με μετρητά άνω των 500 ευρώ θα τιμωρούνται με ακόμα πιο αυστηρά πρόστιμα. Σήμερα, το πρόστιμο για αγορές αξίας πάνω από 500 ευρώ με μετρητά είναι 100 ευρώ αλλά με το νομοσχέδιο αλλάζει. Θα είναι διπλάσιο της αξίας της χρηματικής συναλλαγής που «συλλαμβάνεται», κάτι που σίγουρα δεν ευνοεί πληρωμές με «ζεστό» και ίσως «μαύρο» χρήμα!

Πρόστιμα από 10.000 ευρώ για αγορές ακινήτων με μετρητά: «Τσουχτερά» πρόστιμα περιμένουν όσους αγοράζουν ακίνητα με μετρητά (για οποιοδήποτε μέρος του τιμήματος). Από το 2024 το τίμημα για αγοραπωλησίες ακινήτων θα καταβάλλεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Το συμβόλαιο που καταγράφει προκαταβολή, μερική ή ολική εξόφληση με μετρητά θα είναι άκυρο και θα απαγορεύεται η μεταγραφή του. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά, κατ’ ελάχιστο 10.000 και μέχρι 500.000 ευρώ, για κάθε παράβαση.

Τέρμα τα επιδόματα.... στο χέρι: Η πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) θα γίνεται μέσω χρεωστικών καρτών. Σε συνδυασμό με την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, το μέτρο αποκλείει την διοχέτευση των επιδομάτων προς την παραοικονομία.

Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές συναλλαγές για προϊόντα με φόρο κατανάλωσης: Όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, φόρο κατανάλωσης και τέλος ταξινόμησης, γίνονται υποχρεωτικά και ανεξαρτήτως ποσού, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Η ρύθμιση περιλαμβάνει τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές εμπόριο (εισαγωγές – εξαγωγές) με χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες. Δεν αφορά τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών ή μεταξύ ιδιωτών.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Μονο στο ελλαδισταν του 41%..
    Ζητω η Νεα Δικτατορία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλος μετρητά ΤΕΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και έπρεπε να έχει γίνει αυτό εδώ και πάρα, μα πάρα πολλά χρόνια. Ευτυχώς που το αποφάσισε η κυβέρνηση και μακάρι να επεκταθεί παντού, βλέπε λαϊκές αγορές, πανηγύρια, και όπου αλλού υπάρχει άκρατη φοροδιαφυγή. Επιτέλους φορολόγηση σε όλα τα λαμόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφού κατάφερε ο τσοπάνης να βάλει όλα τα αιγοπρόβατα στο μαντρί του, τους κρέμασε αντί κουδουνιού μια κάρτα τραπέζης και ένα κινητό τηλ. Αυτό ήταν, μπορεί τώρα να πίνει χαλαρός τον φρέντο του γιατί ξέρει πλέον, τι τρώνε πότε τρώνε και σε πια γωνιά της στάνης βρίσκονται, που και που ρίχνει και κανέναν έλεγχο πιστοποίησης-ταυτοποίησης μη τυχόν και ο τράγος το παίζει κατσίκα. Πέραν του αστείου, αλήθεια με εκείνες τις προμήθειες των τραπεζών έκανε κάτι η κυβέρνηση; Δεν νομίζω, αντιθέτως κάτι 12ευρα συνδρομών για χρεωστική κάρτα βλέπω!!!! και φυσικά ότι ίσχυε ισχύει. Οπότε άμοιρο αιγοπρόβατο μπορείς χωρίς κάρτα και μομπάιλ; όχι γιατί σανό δεν θα 'χει. Περαστικά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι μόνο τους τα κρέμασε, τους έβαλε και να τα αγοράσουν! Εκεί στα golden boys της κυβέρνησης των αρίστων, θυμάται κανένας, από τα μαθήματα στο ακριβοπληρωμένο πανεπιστήμιο της αλλοδαπής, ότι τα ολιγοπώλια χρειάζονται regulation ακόμα και σε μια καπιταλιστική οικονομία; Όπως σωστά γράφεις, δεν μπορείς να με εξαναγκάζεις να έχω τραπεζικό λογαριασμό με 0,01% επιτόκιο, χρεωστική κάρτα με 12 ευρώ το χρόνο και smartphone με κόστος αγοράς τουλάχιστο 100 ευρώ και 12 ευρώ το μήνα μιλήσω-δεν μιλήσω, για να κάνεις εσύ τη δουλειά σου ως κράτος! Η φοροδιαφυγή μπορεί να παταχθεί και χωρίς το ψηφιακό χρήμα και άλλα μετρα που θα παραβιάζουν την ελευθερία των πολιτών. Το κύριο βήμα πρέπει να είναι η διαφάνεια και η ορθή ανακατανομή/επανεπένδυση των φόρων προς όφελος των πολιτών, όχι για να τα 'κονομάνε οι γνωστοί. Έτσι θα αφαιρεθεί το άλλοθι ότι "δεν πληρώνω φόρους γιατί τους τρώνε τα λαμόγια". Δυστυχώς, αυτό απαιτεί αλλαγή του τρόπου σκέψης των πολιτικών προς το "εξελέγην για να υπηρετήσω τον λαό" έναντι του "εξελέγην για να φάω εγώ, τα εγγόνια μου και οι φίλοι μου που θα με υποστηρίξουν και θα φροντίσουν να επανεκλεγώ". Στην ουσία, την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν την θέλει κανένας: Οι πολιτικοί θα δυσαρεστήσουν τους φοροδιαφεύγοντες άμεσους φίλους τους, η λοιπή "μαρίδα" της φοροδιαφυγής θα χάσει εισοδήματα και επιδόματα, οι εφοριακοί θα χάσουν την ευκαιρία να εκβιάζουν τους εν λόγω, όλοι οι πολίτες θα αναγκάζονται να πληρώσουν υψηλοτερες τιμές, που θα συμπεριλαμβάνουν τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος της "μαρίδας", η αγορά θα χάσει την "μαύρη" κατανάλωση. Τα οφέλη θα αργήσουν να φανούν και αυτό μόνο με την προϋπόθεση ότι τα αυξημένα φορολογικά έσοδα θα επιστρέψουν στους πολίτες (π.χ. μειωμένη έμμεση φορολογία, βελτίωση υποδομών παντού στην Ελλάδα και όχι μόνο στα αστικά κέντρα που είναι οι πολλοί ψηφοφόροι κλπ ) και δεν θα καταλήξουν κι αυτά στις τσέπες των επιτήδειων με διορισμούς στον οργανισμό διεθνούς προβολής της σαρδέλας και αγορά συρίγγων μιας χρήσης προς 1,15 ευρώ μία.

      Διαγραφή
    2. @Ηριδανός.
      Αναλυτική και καλή η προσέγγιση σου, τροφή για να αναλογιστούμε, επιστρέφοντας στη στη φράση "κατάφερε ο τσοπάνης να βάλει όλα τα αιγοπρόβατα στο μαντρί του"; με ερωτηματικό και τι κάνουμε, τι μπορούμε να κάνουμε εν τέλει εμείς γιαυτό.

      Διαγραφή