Υπ. Οικονομικών: Οι Στρατιωτικοί δεν δικαιούται επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Υπ. Οικονομικών: Οι Στρατιωτικοί δεν δικαιούται επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Σε απάντηση της με αριθ. πρωτ. 997/03-10-2023 Ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους Βουλευτές κ. Παπαναστάση Νίκο και κ. Παφίλη Θανάση, σας πληροφορούμε τα εξής:

Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ρυθμίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν.4354/2015. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 18 του Κεφαλαίου Β΄ του ν.4354/2015, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 38 του ν.4597/2019 (Α΄ 35), μέχρι την έκδοση της (κοινής Υπουργικής) απόφασης της παρ. 10, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εξακολουθεί να καταβάλλεται στους ίδιους δικαιούχους, στο ίδιο ύψος και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, που ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του ν.4354/2015 (δηλαδή κατά την 1-1-2016).

Το ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αμείβεται με ειδικό μισθολόγιο και οι αποδοχές του καθορίζονται ρητά και περιοριστικά από τις διατάξεις των άρθρων 124 έως και 127, σε συνδυασμό με τις όμοιες του άρθρου 155, του Μέρους ΣΤ΄ του ν.4472/2017 (Α΄ 74). Συνεπώς, το εν λόγω προσωπικό, δεν δικαιούται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν.4354/2015 (ενιαίο μισθολόγιο), δεδομένου ότι, ως αμειβόμενο με ειδικό μισθολόγιο, δεν υπάγεται στις μισθολογικές διατάξεις του ν.4354/2015, ενώ λαμβάνουν τα επιδόματα που ορίζονται στο άρθρο 127 του ν.4472/2017 σε συνδυασμό με τις αποδοχές που ορίζονται στις ανωτέρω διατάξεις.

Επισημαίνεται γενικότερα ότι, αιτήματα μισθολογικού περιεχομένου που αφορούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και τις λοιπές κατηγορίες προσωπικού της Γενικής Κυβέρνησης, εξετάζονται κάθε φορά με βάση την Κυβερνητική πολιτική για τους μισθούς και τη δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ετήσιου Προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

17 Σχόλια

  1. ΤΟΤΕ ΚΑΚΩΣ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΣΥΛΛΕΞΟΥΝ ΑΠΟΣΥΝΤΕΘΕΙΜΕΝΑ ΚΟΥΦΑΡΙΑ ΖΩΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 41% εκ των οποίων χιλιάδες ψήφοι των ενστολων.
    Καλά να πάθουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σημεία των καιρών, όπως το να αυτοπροσδιορίζεστε με το αόριστο ταμπελάκι που σας κόλλησαν, "ένστολοι".

      Διαγραφή
    2. Μη τους τσουβαλιάζεις όλους.Πήρε ψήφους από μια συγκεκριμένη ομάδα στελεχών,που έχτισε τ'όνειρο τους.

      Διαγραφή
  3. Σοβαρά τώρα. Περίμενε κάποιος κάτι διαφορετικό και σοβαρό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα λυθει απο πομενς...τι οχι?
    Αφου λυσαν τις μεταθεσεις τους ,αυτο δεν θα μπορεσουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παει το δουλεμα συννεφο...τα λαμογια του κερατα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα μπορούσα να γράφω ώρες για την απαξίωση που έχουν δεχτεί τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων αλλά απορώ πραγματικά οι συνδικαλιστές που ειλικρινά δεν μου αρέσει όρος τι έχουν κάνει πραγματικά εκτός από τα υπομνήματα προς βουλευτές που συμφωνούν αλλά βάζουν τα έγγραφα στο αρχείο λέγοντας είναι ευθύνη του υπουργείου οικονομικών η του εθνικής αμυνας;
    Ειδικά μισθολόγιο είναι και οι δικαστικοί και οι πολιτικοί αλλά εκεί υπάρχουν χρήματα.
    Κρίμα γιατί έχει συνεχιστεί να παραμένει η καραμέλα λες και σταμάτησε ο χρόνος ότι πήγαινε παιδάκι στο στρατό να φας ένα κομμάτι ψωμί με 4 και 3 χρόνια σχολή και μετά σύνορα νησί και καράβι στο Αιγαίο.
    Με νοίκι και λειτουργικά έξοδα όσο ο μισθός και οι γονείς να πληρώνουμε λες και τα παιδιά μας είναι άνεργα.
    Ο στρατός είναι άξιος μόνο να πηγαίνει σε φωτιες και πλημμύρες και σε αποστολές αυτοκτονίας.
    Έφυγε σήμερα από την ζωή ο ιπταμενος η ο καταδρομεας αύριο δεν το θυμάται κανένας γιατί η κοινωνία τρεχει και ξέχνα δυστυχώς εκτός από τις οικογένειες.
    Κρίμα για τα σημερινά στελέχη.
    και φυσικά για τα επόμενα που θα υπηρετήσουν 40 χρόνια με μεταθέσεις αρκετές και άλλα πολλά.
    Καλό κουράγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τέλεια. Από αύριο κιόλας κόψιμο οι υπηρεσίες,οι ασκήσεις, μεικτά,χοτ σποτ κλπ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να βγενετε ελεύθεροι υπηρεσίας,για να μην πηγαίνετε για δημόσιες τσαμπε αγγαρείες,με αρέσει μερικοί δείχνουν υπερβάλλον ζήλο και φιλότιμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για αυτό και ο Στρατός δεν έχει μέλλον ...Πλήρη απαξίωση με δόλο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΝΤΡΟΠΉ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ!!!!! ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΈΣ, ΣΤΙΣ ΠΛΗΜΜΎΡΕΣ, ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ, ΟΠΟΥ ΤΟΥ ΣΦΥΡΑΝΕ.....ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ 3 ΚΑΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΟΧΙ 2 Ή 2 ,5 ΚΑΙ ΝΑ ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΨΙΧΟΥΛΑ!!!!!! Η ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ!!!! ΜΠΡΑΒΟ ΥΠΟΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΕΙ!!! ΝΤΡΟΠΗ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η λύση τότε είναι μια. Άμεση κατάργηση του ειδικού μισθολογίου - εκτρώματος και ένταξη όλων στο ενιαίο μισθολόγιο. Μόνη λύση πλέον, για να περιοριστεί η απλήρωτη - υπερωριακή εργασία των στελεχών και αποδεσμευτεί το μισθολογικό από το βαθμολογικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για χαζούς τους περνάς; ξέρουν τι κάνουν. Πετάνε το τυράκι του ειδικού μισθολογίου και τους βγαίνει πιο φτηνά και απο αλβανό την δεκαετία του ΄90.

      Διαγραφή
  12. Η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση φτιάχνει εκ του ασφαλούς νόμους αντιεργατικους για τους στρατιωτικούς αφού δεν μπορούν να κάνουν απεργίες ούτε στάσεις εργασίας. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι δεν πρέπει να δέχεται σφοδρή κριτική για την απαξίωση του επαγγέλματος αυτού. Και είναι υπεύθυνη για τους προκλητικά χαμηλους μισθούς στις ΕΔ. Οταν ο υπάλληλος στη ΔΕΗ, στα ΕΛΤΑ, στο υπουργειο οικονομικων κλπ, παίρνει 2.000 και 2.500€ και πλέον το μήνα, ο πιλότος ανθυποσμηναγος στα μαχητικά παίρνει .1.100€ και ο νέος καταδρομεας αλεξιπτωτιστής βατραχάνθρωπος παίρνει 850€, χωρίς νυχτερινά, σαββατοκύριακα και υπερωρίες τα λόγια περιττεύουν.
    Η μεγαλύτερη ανισότητα είναι η ίση μεταχείριση των άνισων κατά τον Αριστοτέλη.
    Πολύ δε περισσότερο η καταφανής άδικη μεταχείριση των στελεχών των ΕΔ που προστατεύουν ασταμάτητα την εθνική κυριαρχία, ούτως ώστε να ζουν με ασφάλεια και ειρήνη οι Έλληνες πολίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΟΙ ΠΥΡΟΤΕΧΝΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΥΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΥΝ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΟΥΝ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ? ΕΝΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ....ΖΕΙΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΙΧΝΕ ΕΞΩ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ.ΑΙΔΩΣ ΑΧΡΕΙΕ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή