Δένδιας: Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για μετάταξη ΕΜΘ και ΕΠΟΠ στο Σώμα Μόνιμων Υπαξιωματικών (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Δένδιας: Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για μετάταξη ΕΜΘ και ΕΠΟΠ στο Σώμα Μόνιμων Υπαξιωματικών (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Σε απάντηση της σχετικής Αναφοράς, σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Η παρ. 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α΄167) προβλέπει τη δυνατότητα μετάταξης, υπό προϋποθέσεις, των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών, μετά από απόφαση του οικείου κατά Κλάδο Ανώτατου Συμβουλίου.

Από τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας καθορίζεται ότι, για την κάλυψη κενών Νομοθετημένων Οργανικών Θέσεων (ΝΟΘ), οι ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 5 έτη πραγματικής υπηρεσίας και έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού τομέα ή είναι κάτοχοι ισοτίμου αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών αλλοδαπής, μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών.

Οι δε ΕΠΟΠ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 12 έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους και έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού τομέα ή είναι κάτοχοι ισοτίμου αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών αλλοδαπής, μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών.

Για τους ΕΜΘ, τα 5 έτη πραγματικής υπηρεσίας ως προϋπόθεση μετάταξης στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών, είναι ο χρόνος που διανύεται μετά την ένταξή τους στο θεσμό των ΕΜΘ, κατόπιν αιτήσεώς τους, ήτοι μετά την ολοκλήρωση πενταετούς υποχρέωσης από την κατάταξή τους στις ΕΔ. Συνεπώς, για την κατοχύρωση δικαιώματος μετάταξης, πρέπει να έχουν συνολικά τουλάχιστον 10 έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους.

Για τους ΕΠΟΠ, τα 12 έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους, αναλύονται σε 7 έτη υποχρεωτικής παραμονής τους στις ΕΔ, καθώς και σε 5 έτη πραγματικής υπηρεσίας μετά τη μονιμοποίησή τους, κατόπιν αιτήσεώς τους.

Οι παραπάνω θεσμοί περιλαμβάνουν ξεχωριστές κατηγορίες προσωπικού, που προσλήφθηκαν με διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο και προϋποθέσεις, προκειμένου να καλύψουν ανάλογα διαφορετικές υπηρεσιακές ανάγκες.

Κατόπιν των ανωτέρω καθίσταται φανερό ότι υφίσταται η ίδια χρονική προϋπόθεση μετάταξης και για τις δύο ανωτέρω κατηγορίες στελεχών, δηλαδή 5 έτη πραγματικής υπηρεσίας από την ένταξη στο θεσμό των ΕΜΘ και 5 έτη πραγματικής υπηρεσίας από τη μονιμοποίηση των ΕΠΟΠ αντίστοιχα, και επομένως, δεν υφίσταται κάποια δυσμενής διάκριση σε βάρος των ΕΠΟΠ, σε σχέση με τους ΕΜΘ.

Εν κατακλείδι, πάγια επιδίωξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Στελεχών των ΕΔ οποιασδήποτε προελεύσεως και η ορθολογική σταδιοδρομική τους εξέλιξη.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΔΕΝΔΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

26 Σχόλια

  1. Από ΣΜΥ για Ευελπίδων δίνεις εξετάσεις για να περάσεις αυτή γιατη να μετατασοτε κατευθείαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί ξέρουν ορθογραφία

      Διαγραφή
    2. 3 λάθη σε 5 λέξεις στη 2η σειρά. Σίγουρα δεν σου αρέσουν οι εξετάσεις

      Διαγραφή
    3. Επειδή είναι κάτοχοι πτυχίου πανεπιστημίου.Και δεν μετατασονται στην κατηγορία των ευέλπιδων αλλά στην κατηγορία των αποφοίτων της ΣΜΥ, η οποία ΣΜΥ είναι τριετούς φοίτησης, ενώ τα πανεπιστήμια , τα ΑΤΕΙ και τα ΤΕΙ είναι τεσσάρων ετών φοιτήσεως.
      Δηλαδή ένας απόφοιτος της ΣΜΥ είναι ποιο αμόρφωτος από ότι αυτοί που τελειώσανε πανεπιστήμια

      Διαγραφή
    4. 3:56:00, εσύ πρέπει να είσαι τέρας μορφώσεως. Γιατί όλοι αυτοί οι μορφωμένοι θέλουν να πάρουν μια θέση αμόρφωτων; ; μπορείς να μου απαντήσεις;

      Διαγραφή
    5. 3:56:00, "ποιο αμόρφωτος" ρε φίλε; είσαι και μορφωμένος, τρομάρα σου.

      Διαγραφή
    6. 3:56:00 μ.μ. έλα,πες μας. ΕΜΘ με απολυτήριο δημοτικού?

      Διαγραφή
  2. η επιτηδες τα γραφεις η εισαι αγραμματος. Μα τοσο ανορθογραφος ρε αδερφε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενα αλλο δικαιο που πρεπει να γινει πραξη αφορα τους αποφοιτους ΑΣΣΥ που οταν προαγονται μετα απο 18 η 19 ετη στον βαθμο του ανθυπολοχαγου και αντιστοιχων... ΠΡΕΠΕΙ να υπαχθουν στην Α μισθολογικη κατηγορια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή έκανε ο άλλος ζωαρα και φοιτητική ζωή στα νιάτα του δεν κατάφερε τίποτα με το πτυχίο του και αποφάσισε να μπει σε άσχετο κλάδο. Όμως στο τέλος θα εχει ιδια δικαίωματα με τους έγκλειστους τρία χρόνια σμυ. Τότε να κλείσουν οι σχολές μη πηγαίνουν τα κακομοιρα τσάμπα στα Τρίκαλα στα δυο στενά να χάνουν τα νιάτα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν θες εγώ με πτυχίο μοριακής βιολογίας δεν βρω να δουλέψω στο τομέα μου και πιάσω δουλειά σε delivery. Θα με κάνουν διευθυντή;
    Η θα με πληρώσουν κάτι παραπάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και όχι,αλλά είναι προτιμότερο να εκτελέσει κάποιος με τέτοιο πχ πτυχίο χρέη διευθυντή,παρά κάποιος χωρίς κάποιο οποιοδήποτε πτυχίο.

      Διαγραφή
  6. Όλα τα πονηρά ΕΠΟΠ μπαίνουν με πτυχίο στο στρατό με αυτή την προοπτική. Να μπουν πλαγίως σε άλλης προέλευσής κατηγορία στελεχών. Ευτυχώς ο νομοθέτης τους πήρε χαμπάρι. Νομίζουν ότι όσοι έχουν πτυχίο θα γίνουν όλοι ΣΜΥ μιλάμε για μεγάλους στόκους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "τα ΕΠΟΠ" μάλλον είναι πιο μορφωμένα από σένα,για να μιλάς έτσι.Πολύ πιθανό και κατά μεγάλο ποσοστό,έστω και κοινωνικά μόνο.Οπότε,ρούφα τ' αυγό σου και προσπάθησε να γίνεις σαν κι αυτούς,μάθε να προσαρμόζεσαι στα δεδομένα,μην περιμένεις τα δεδομένα να φτιάξουν σύμφωνα με τη δικό σου επίπεδο γνώσεων και διάθεση.

      Διαγραφή
    2. Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2023 10:49:00 μ.μ. τα δεδομένα είναι απλά θα βαράς σκοπιά μέχρι να ξεβάψει το g3. Εκεί είναι η θέση σου και εκεί θα παραμείνεις μέχρι τα βαθιά γεράματα. Μη σε απασχολούν αλλά.

      Διαγραφή
    3. 9:31:00 π.μ. ειν' το μοναδικό που έχεις να πεις, γιατί πάλι πίσω απ'τον εποπ θα τρέξεις για να σε ξελασπώσει, είτε σε κάποιο γραφείο είτε εκτός γραφείο.

      Διαγραφή
    4. Πέμπτη, Οκτωβρίου 26, 2023 9:31:00 π.μ. Εγώ κάνω το 3ωρακι μου και μετά πάω και την πέφτω... εσύ όμως ???

      Διαγραφή
  7. Όλη η γνώση μαζεμένη σε μια γωνιά του πλανήτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 10:32
    Στο στρατό όμως οι διευθυντές έχουν πτυχίο. Και από ΣΧΕΤΙΚΗ σχολή. Και όσο ανορθόγραφος κι αν ήταν ο φίλος πιο πάνω έχει δίκιο ναι να δώσουν εξετάσεις για να μπουν σε σχολές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κανονικά θά πρεπε να ανοίγουν όλες οι πόρτες του δημοσίου σε όσους έχουν πτυχίο ΤΕΙ ή έστω θεολογίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η μαλ@@@@ια πάει σύννεφο.Αντε ρε κάθεστε και μαλώνετε και κατηγορεί ο ένας τον άλλον εδώ μέσα.Επιπεδο μηδέν.Για αυτό έξω ο κόσμος σας έχει του κλοτσου και του μπάτσου.Δουλεψτε ρε.Ολοι στη λούφα και στο τρυπωμα.Για αυτό οι μονάδες είναι κατά διαόλου.Επρεπε να ήσασταν τότε στα δικά μας τα χρόνια, που ήμασταν όλο μέσα.Και δικαιώματα μηδέν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και οι μ@@@@ες που τρωγατε εσεις να διαιωνιζονται εε:::::::: ξυπνησαν οι σκλαβοι Αντωνακη ΜΟΥ...............

      Διαγραφή
    2. Ναι ξύπνησαν και έγιναν "ξύπνιοι μ@@@κες σκλάβοι" και η αντιπαράθεση σας (μόνο ως τέτοια δεν χαρακτηρίζεται) ενταύθα, μετονομάζεται στο πιο μοντέρνο "ξύπνια μ@λ@κι@"

      Διαγραφή
    3. Εσείς εδώ τρωγοσαστε σαν τα σκυλιά.Γελαει ο κόσμος.Οποιος δεν τον αρέσει αυτή η δουλειά, απλά δεν πάει η παραιτηται.Και πάει έξω που έχει πολλές δουλειές και μοιράζουν το χρήμα απλόχερα.

      Διαγραφή
  11. Μαλιστα .Οι αρβυλοφυλακες θελουν εξισωση με τους σπουδαστες των Στρατιωτικων σχολων.Πτυχια απο τα lidl ,βουλγαριας ,ιταλιας ,ρουμανιας που πανε χωρις εξετασεις γιατι εδω στην χωρα μας δεν ηξεραν να βαλουν την υπογραφη τους στις πανελληνιες.Οι πτυχιουχοι ανθοκομιας,η ιχθυοκαλλιεργειας που σπουδασαν σε ΤΕΙ με βαθμο 2 μαλιστα .Αυτοι μεχρι και αρχηγοι ΓΕΣνα γινουν .Αυτη η χωρα δεν σωζεται με τιποτα.Κι ο ΤΣΥΡΙΖΑ εφερε νομο εξισωσης ΑΕΙ με ΤΕΙ.Αυτος ο καρανικας ο συμβουλος του τσιπρα εκεινη τη μερα ηταν σε νιρβανα σαν την πυθια οχι γιατι μασουσε δαφνη αλλα ....φυκια αριστης ποιοτητας και προτεινε στον αλλο κι ο αλλος νομοθετουσε με τον καμμενο.Τι ζησαμε και τι ζουμε σαν λαος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μην μαλώνετε. Ποιος σας είπε ότι θέλουμε να μεταφέρουμε στο σώμα μονίμων υπαξιωματικών. Αυτό μας έλειπε μετά από 21 χρόνια υπηρεσίας να θέλουν να πεταχτούμε στο σώμα μονίμων υπαξιωματικών. Να μας λείπει το βύσσινο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή