ΜΤΣ: Υπεγράφη από ΥΕΘΑ η αναμόρφωση Π/Υ του Ταμείου–Δείτε ποιες εκκρεμότητες αποπληρώνονται

ΜΤΣ: Υπεγράφη από ΥΕΘΑ η αναμόρφωση Π/Υ του Ταμείου–Δείτε ποιες εκκρεμότητες αποπληρώνονται

ΣΥΝΕΠΕΙΑ, ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΜΑΣ ΕΠΙΔΙΩΞΗ

Υπεγράφη απ’ τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια, η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του ΜΤΣ, που δίνει ανάσα στην εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου και συμβάλλει στην αποπληρωμή όλων των εκκρεμοτήτων που επέβαλε ο ν.5018/23 εντός του 2023.

Μετά από μια δύσκολη και απαιτητική περίοδο, κατόπιν και της αλλαγής διοίκησης του ΜΤΣ από 9 Αυγούστου 2023, στο τέλος του έτους 2023 και μετά από θετικές παρεμβάσεις, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ικανοποιεί την ενίσχυση των εισοδημάτων των μερισματούχων και των τέκνων των μετοχομερισματούχων του ΜΤΣ, τακτοποιώντας ταυτόχρονα και όλες τις επί πενταετία εκκρεμότητες, με τις παρακάτω παροχές:

α. Καταβολή μερίσματος μηνών Νοε., Δεκ. 2023.
β. Καταβολή ΒΟΕΑ αιτήσεων μηνών Ιουλ., Αυγ., Σεπ., Οκτ., και Νοε. 2023.
γ. Καταβολή βοηθημάτων θανάτου έως και Δεκ. 2023,  καθώς και εκκαθάριση όλων των προκαταβολών από το 2017.
δ. Εκκαθάριση προκαταβολών και αποπληρωμή αιτήσεων ΒΟΕΑ ετών 2020 έως 2022, για τα οποία ελάμβαναν το 80%, λόγω ρύθμισης καθορισμού του αριθμού των δικαιούμενων μεριδίων ανά ΜΚ από 1/1/2017 βάσει του ν.5018/23 και όσων απ’ το 2017 έως 2022 έως σήμερα εκκρεμούν, λόγω μη προσκόμισης των αναγκαιούντων δικαιολογητικών.
ε. Εκκαθάριση προσωρινών μερισμάτων και αποπληρωμή όσων  λόγω ρύθμισης του αριθμού δικαιούμενων μεριδίων ανά ΜΚ βάσει του ν. 5018/23 εκκρεμούσαν, απ’ το 2017 έως 2022.
στ. Αποπληρωμή καταβολής αυξημένων μεριδίων για τους ανώτατους αποστράτους μέχρι την 31/12/2016, λόγω αντιστοίχισης των μεριδίων των αποστρατευομένων μετά την 1/1/2017.
ζ. Εκκαθάριση και αποπληρωμή της επιστροφής των κρατήσεων του ν. 4093/12, για τα έτη 2021 και 2022.
η. Εκκαθάριση και αποπληρωμή του έκτακτου επιδόματος που χορηγήθηκε στους μερισματούχους του ΜΤΣ τον Μάϊ. 23 για το έτος 2022.

Καθώς επίσης και  την αποπληρωμή της αναβληθείσας δόσης των 7 εκ. ευρώ για το δάνειο του ΜΤΣ απ’ το ΥΠΕΘΟ.

Όλα τα παραπάνω δεν θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική επάρκεια του Ταμείου για το 2024, αφού η Διοίκηση του Ταμείου είχε φροντίσει έγκαιρα στην αποθεματοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων των προκαταβολών, αλλά και στη δημιουργία πλεονασμάτων χρηστής χρήσης και λειτουργίας.

Εξαντλώντας όμως τα αποθεματικά περιθώρια, άμεσα είμαστε υποχρεωμένοι για την έγκαιρη εξεύρεση πόρων εσόδων, που θα συνεχίσουν την αξιοπρεπή και χωρίς μείωση απόδοση των παροχών του ΜΤΣ.

Υπόψη ότι ο ν.5018/23 και ο ν.4972/22 δημιούργησαν έλλειμμα εσόδων στο Ταμείο της τάξης των 23.000.000 ευρώ περίπου λόγω:

α. Παύσης της κράτησης του ν.4093/12 (7,6 εκ. ευρώ).
β. Παύσης της κράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης των ε.ε. με τον ν.4972/22 (15εκ. ευρώ).

Η Διοίκηση του ΜΤΣ, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δια των Αρχηγείων του ΓΕΣ και της ΕΛ.ΑΣ., επεξεργάζονται την αναπλήρωση των παραπάνω πόρων εσόδων.

Στόχος ένα βιώσιμο και διανεμητικό Μετοχικό Ταμείο Στρατού που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των μετοχομερισματούχων του, για τις παροχές σε θέματα πρόνοιας και συμπλήρωσης του εισοδήματος.

Ταξχος ε.α. Δημήτριος Σ. Χατσίκας
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ/ΜΤΣ

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

 1. Ξεχασες κουτοπονηρουλη τα διεκδικουμενα σθμπληρωνατικα,ΕΦΑΠΑΞ (2012-2016).ΓΙΑΤΙΙΙΙ???ΝΑ,ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το Μετοχικό Ταμείο Στρατού εκπροσωπείται από τον εκάστοτε Γενικό Διευθυντή του και οι όποιες ανακοινώσεις γίνονταν εδώ και δεκαετίες από τον Γενικό Διευθυντή. Τί άλλαξε και τελευταία υπογράφονται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ;;;;;;. Τροποποιήθηκε η σχετική νομοθεσία ή μήπως πρόκειται για άγνοια -ασχετοσύνη ή ακόμη χειρότερα δυσλειτουργία του Ταμείου;;;;;;. Αν έχει τροποποιηθεί η νομοθεσία ζητώ ταπεινά συγνώμη. Αν όχι ως μερισματούχος ανησυχώ και νομίζω ότι πρέπει να παρέμβει το ΥΠΕΘΑ για την άρση του όποιου προβλήματος και την αποκατάσταση της νομιμότητας . Σημειώνω ότι το ΜΤΣ εκτός από ΝΠΔΔ. είναι εν ταυτώ και Στρατιωτική μονάδα επιπέδου Ταξιαρχίας που υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και Διοικητής αυτής της μονάδος είναι ο Γενικός Διευθυντής και όχι ο Πρόεδρος του ΔΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ΜΤΣ διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο διά των αποφάσεων που λαμβάνονται...ο Γενικός Διευθυντής τοποθετείται με απόφαση με απόφαση του ΥΠΕΘΑ κατόπιν πρότασης του ΔΣ και είναι ο εισηγητής των θεμάτων στο ΔΣ χωρίς δικαίωμα ψήφου....

   Διαγραφή
  2. Οι αποφάσεις του ΔΣ/ΜΤΣ υλοποιούνται από το Γενικό Διευθυντή. Οι συμβάσεις,οι ανακοινώσεις και γενικά η εκπροσώπηση του ΜΤΣ ανήκουν στην αρμοδιότητα του Γενικού Διευθυντή. Η αρμοδιότητα του ΔΣ/ΜΤΣ περιορίζεται στην έγκριση ή μη της σχετικής εισήγησης. Ουδεμία αρμοδιότητα έχει σε θέματα μετόχων-μερισματούχων-προσωπικού του ΜΤΣ και επαφής με τρίτους ( προμηθευτές, εργολάβους και γενικά συνεργαζόμενους με το ταμείο. Χρειάζεται προσοχή γιατί κάπου το θέμα αυτό έχει μπερδευτεί!!! Σημειώνω ότι την αμέσως επόμενη ανακοίνωση του ΜΤΣ που αφορά το ΒΟΕΑ δεν την υπογράφει κανένας!!!!!. Το ΥΠΕΘΑ πρέπει να πάρει θέση.

   Διαγραφή
 3. Οι προκαταβολές έναντι εφάπαξ που είναι? όλοι οι παλαιότεροι έπαιρναν έως και το 60% εμείς ούτε ευρώ τα έφαγε το υπερταμείο και δεν δικαιούμαστε ούτε ευρώ από τις τόσες κρατήσεις υπέρ του ΕΛοΑΣ και του μτς κάθε μήνα για αυτό δεν είναι κανένας υπεύθυνος ενώ στις μονάδες αν χάσεις μία φυσιγγιοθήκη κοντεύουν να σε κρεμάσουν στα μανταλάκια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άσχετο σχόλιο. Το ΜΤΣ δεν είναι υποχρεωμένο να προκαταβάλει τίποτα, και εάν παλιά δίναν πολύ κακώς το έκαναν, λόγω των άθλιων σιμήτρα και παπαβλακείου που έλεγαν να τα πάρετε να τα παίξετε στο χρηματιστήριο. Γι'αυτό και πήρατε το τρίτο το μακρύτερο και οι προαναφερόμενοι λεχρίτες έβγαλαν χρήμα και για τα ημίαιμα των δισέγγονων τους!

   Διαγραφή
 4. Θα πάρουμε ότι πήρε και ο μπακογιαννηης

  ΑπάντησηΔιαγραφή