Το μεγάλο «στοίχημα» για τον νέο YEΘA Νίκο Δένδια: Τα εξοπλιστικά–Η απόκτηση F-35–Η δύσκολη σχέση με την Τουρκία

Το μεγάλο «στοίχημα» για τον νέο YEΘA Νίκο Δένδια: Τα εξοπλιστικά–Η απόκτηση F-35–Η δύσκολη σχέση με την Τουρκία

Αν και παρέμεινε στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας μόλις για τρεις μήνες από τις 3 Νοεμβρίου του 2014 έως τις 27 Ιανουαρίου του 2015 ο Νίκος Δένδιας μόνο απαρατήρητος δεν είχε περάσει.

Κώστας Σαρικάς

Φρόντισε άμεσα να ενημερωθεί για τα τρέχοντα θέματα από την στρατιωτική ηγεσία και στον περιορισμένο χρόνο της θητείας του προσπάθησε να λύσει φλέγοντα θέματα την ώρα που η δαμόκλειος σπάθη των μνημονίων είχε αφήσει το υπουργείο χωρίς κονδύλια ακόμα και σε κρίσιμους τομείς όπως η υποστήριξη των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Ενώ την ίδια ώρα οι αποδοχές των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούσαν βορά στα δόντια των δανειστών. Σε μόλις τρεις μήνες ο Νίκος Δένδιας χαρακτηρίστηκε για την σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισε τα ζητήματα αλλά και για το άριστο επίπεδο συνεργασίας με τα Στελέχη του υπουργείου και τη στρατιωτική ηγεσία.

Οκτώμισι χρόνια μετά ο Νίκος Δένδιας επανέρχεται στη ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες και έπειτα από μια εξαιρετικά επιτυχημένη θητεία ως επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πλέον πολύ πιο ισχυρές. Η διαθεσιμότητα των οπλικών συστημάτων έχει αυξηθεί κατακόρυφα ενώ το εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωρά είτε με γοργά βήματα είτε με άλματα. Η Πολεμική Αεροπορία ήδη διαθέτει στο οπλοστάσιο της 15 ετοιμοπόλεμα Γαλλικά μαχητικά Rafale ενώ εντός του 2024 αναμένεται να φτάσει τα 24. Ενώ ταυτόχρονα έχει αποκτήσει και τους φονικούς Meteor. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα αναβάθμισης των 83 F-16 σε επίπεδο Viper ενώ τα καθηλωμένα την δεκαετία της κρίσης Mirage ανεβάζουν συνεχώς διαθεσιμότητες.

Ο Νίκος Δένδιας θα είναι ο υπουργός που θα πάρει στα χέρια του στο άμεσα προσεχές διάστημα την έγγραφη απάντηση των Aμερικανών μέσω LOA με την οποία ανάβουν το «πράσινο φως» για την είσοδο της Ελλάδας και της Πολεμικής Αεροπορίας στο πρόγραμμα του Stealth μαχητικού 5ης γενιάς. Και μάλιστα την ώρα που οι γείτονες Τούρκοι όχι απλά έχουν τεθεί εκτός προγράμματος αλλά κινδυνεύουν να μείνουν με καθηλωμένα F-16.

Το Πολεμικό Ναυτικό σε λιγότερο από δύο χρόνια αναμένεται να παραλάβει από τους Γάλλους την πρώτη από τις τρείς υπερσύγχρονες ψηφιακές φρεγάτες FDI όμως μένουν πολλά ακόμη να γίνουν προκειμένου ο Στόλος να καλύψει το χαμένο έδαφος δεκαετιών. Με προτεραιότητα στην υπογραφή της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ». Όμως το μεγάλο στοίχημα για τον Πολεμικό Ναυτικό το επόμενο διάστημα είναι η επιλογή των καινούργιων κορβετών του Στόλου η οποία μάλιστα συνδυάζεται με κατασκευή τους σε Ελληνικά ναυπηγεία. Πρόγραμμα εξαιρετικά κρίσιμο με τους δύο «μνηστήρες», Γάλλους και Ιταλούς, να κρατούν στα χέρια τους τα τελευταία τους «χαρτιά» αναμένοντας την καινούργια κυβέρνηση.

Απόκτηση καινούργιων ελικοπτέρων, αντικατάσταση των γερασμένων Μ-113 με σύγχρονα ΤΟΜΑ αλλά και εκσυγχρονισμός κρίσιμων οπλικών συστημάτων όπως τα MLRS αποτελούν τις εξοπλιστικές προτεραιότητες του Στρατού Ξηράς.

Και όλα αυτά την ώρα που οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις τους τελευταίους μήνες έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου δείχνουν να έχουν εξομαλυνθεί με τους γείτονες να έχουν σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο αλλά και τις εμπρηστικές δηλώσεις. Χωρίς αμφιβολία αν κάποιος γνωρίζει άριστα κάθε πτυχή των σχέσεων Αθήνας-Άγκυρας δεν είναι άλλος από τον Νίκο Δένδια. Ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να διαχειριστεί πολύ δύσκολες καταστάσεις με αποκορύφωμα την κρίση του 2020 στον Έβρο αλλά κυρίως στο Αιγαίο όταν οι δύο Στόλοι βρέθηκαν απέναντι. Αμετακίνητος από τις Εθνικές θέσεις προσπάθησε να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους με τους γείτονες ενώ δεν άφησε καμία πρόκληση αναπάντητη. Με αποκορύφωμα τη στάση του μέσα στην Άγκυρα απέναντι στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος πλέον βρίσκεται στη «σύνταξη» έπειτα από τις εκλογές στην Τουρκία και την αντικατάστασή του από τον Χακάν Φιντάν.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Δυσαρεστημενος λεει ο μαρμαρας.Ας μην εκανε τσαλιμακια στην ΕΑΑΣ να μην τον ετρωγε το μαυρο σκοταδι.Εξάιτιας του πολλοι εγιναν Λακεδαιμονιοι.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να ελαττώσει τους ανώτατους,και να μειώσει ή ακόμα και να κόψει μερικά φύλλα πορείας των.Έτσι απλά το λέω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε 27 1:43, θα λάβουμε σοβαρά υπόψη την πρότασή σου! Έτσι απλά το λέω και εγώ.

      Διαγραφή
  3. Ε ναι, ποιός θα ασχοληθεί με το προσωπικό;; Δεν πειράζει άλλη μια 4ετια τους ίδιους θέλατε, έτσι μπας και στρωσετε χαρακτήρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Παναγιωτόπουλος γι'αυτό έφαγε σουτ.... τίποτε δεν έκανε... για να δούμε τώρα.....το προσωπικό περιμένει πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το προσωπικό δεν περιμένει απολύτως τίποτα το θετικό. Εκτός αν ανήκεις στους ημέτερους....

      Διαγραφή