ΣΑΣΜΥ: Κατ΄ εξαίρεση μετάθεση στον τόπο που σπουδάζει το τέκνο Στρατιωτικού είτε στέγαση σε ΣΟΑ-ΣΟΜΥ-ΣΟΕΠΟΠ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

ΣΑΣΜΥ: Πανελλήνιες Εξετάσεις – Μεταθέσεις Στρατιωτικών

Αυτές τις ημέρες εκατοντάδες μαθητές ρίχνονται στην μάχη των Πανελληνίων εξετάσεων για μία θέση στα Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Κόποι ετών θα μετρηθούν σε μερικές σελίδες. Το βασικότερο αυτές τις στιγμές είναι να υπάρχει οικογενειακή ηρεμία.

Αυτήν την ηρεμία που οι περισσότερες οικογένειες προσπαθούν να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού αρκετές οικογένειες στρατιωτικών δεν μπορούν να την διατηρήσουν λόγω της ανακοίνωσης μιας απρόσμενης μετάθεσης.

Με την παρ .4 του άρθρου 2 της νέας ΥΑ (Φ.411/12/362832/Σ.8977/2021 - ΦΕΚ Β΄ 5700), ορθώς ορίστηκε ότι το στέλεχος με τέκνο που θα φοιτήσει στη Γ΄ Λυκείου κατά το επόμενο από την υλοποίηση των μεταθέσεων σχολικό έτος, μετατίθεται μόνο κατόπιν επιθυμίας του.

Δυστυχώς όμως η φοίτηση τέκνων στρατιωτικών στην Β΄ Λυκείου αποτελεί ακόμη μόνο ενισχυτικό κριτήριο για τον μη ορισμό μετάθεσης εκείνη την χρονική περίοδο.

Η φοίτηση στην Β΄ Λυκείου κατά κοινή ομολογία είναι η τάξη προετοιμασίας για τις πανελλήνιες εξετάσεις και η μεταβολή σχολικού περιβάλλοντος λόγω μετάθεσης σίγουρα δεν αποτελεί και το ευτυχέστερο γεγονός.

Ως ΣΑΣΜΥ ευχόμαστε του χρόνου το μέτρο να λάβει επιτακτικό και όχι ενισχυτικό χαρακτήρα ορισμού μη μετάθεσης και για όσα στελέχη έχουν τέκνα που φοιτούν στην Β΄ Λυκείου.

Επιπρόσθετα παρατηρήθηκε το φαινόμενο αρκετές οικογένειες στρατιωτικών να φτάνουν στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης όταν κάποιο τέκνο τους καταφέρει με επιτυχία να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε πόλη διαφορετική από αυτή που υπηρετεί ο γονέας.

Ο Στρατιωτικός για να στηρίξει οικονομικά το παιδί του ώστε να σπουδάσει, αναγκάζεται να διατηρεί δύο (2) ή και τρις (3) οικογενειακές εστίες κάτι το οποίο πλέον δεν είναι εφικτό.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου συνάδερφοι αναγκάστηκαν να υποβάλουν ακόμη και αίτηση αποστρατείας ώστε να μετακινήσουν την οικογενειακή τους εστία στην πόλη όπου θα σπουδάσει το τέκνο τους για να το στηρίξουν στην προσπάθεια του.

Ως ΣΑΣΜΥ προτρέπουμε την υπηρεσία να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο στηρίζοντας την οικογένεια του στρατιωτικού θεσμοθετώντας είτε την κατ΄ εξαίρεση μετάθεση στον τόπο όπου σπουδάζει το τέκνο του, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, είτε την στέγαση του σε ΣΟΑ-ΣΟΜΥ-ΣΟΕΠΟΠ ακόμη και με παράταση στέγασης εάν απαιτείται.

Τέλος προτείνουμε σε περίπτωση φοίτησης τέκνου στρατιωτικού σε στρατιωτική σχολή να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα μεταγραφής των υπόλοιπων τέκνων σε αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα εντός της πόλεως όπου εδρεύει η στρατιωτική σχολή.

Πιστεύουμε ότι η υπηρεσία θα πρέπει να προσφέρει στα παιδιά των στρατιωτικών την ψυχική ηρεμία που τους στέρησε τα προηγούμενα χρόνια με τις συχνές μετακινήσεις και εναλλαγές σχολικού περιβάλλοντος λόγω μετάθεσης ώστε να πετύχουν τον στόχο τους.

Το ΔΣ του ΣΑΣΜΥ εύχεται σε όλα τα παιδιά που ρίχνονται στην μάχη των Πανελληνίων Εξετάσεων, Καλή Επιτυχία.

Στους δοκιμαζόμενους γονείς, Καλή Δύναμη.

Τα παιδιά είναι το Μέλλον αυτής της Χώρας και αξίζουν το καλύτερο.

Δείτε την σχετική επιστολή του ΣΑΣΜΥ ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Ρε συνδικαλιστές! Ότι σας κατέβει στο κεφάλι ζητάτε? Γι αυτό δεν σας παίρνει κανένας στα σοβαρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην πειράζετε τα κεκτημένα των 3τεκνων ,πολυτέκνων και λοιπών βολεμενων. Αυτοί και μόνον αυτοί τα δικαιούνται.

      Διαγραφή
  2. Τι είχαν τα έρμα και ψοφουσαν?? Με ήλιο τα έβγαζαν με ήλιο τα έβαζαν!!! Παπαρολογοι όλο μπαρούφες εσέ πετάτε το ΣΑΣΜΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας μην μιλάνε τα εμθ για συνδικαλισμό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυλινδρη κατέβα στην βουλή.σε πάμε με τα χίλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε ποια άλλη κατηγορία εργαζομένων ισχύει αυτό; Αν γίνει δεν θα ζητήσουν όλοι το ίδιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ποια άλλη κατηγορία εργαζομένων ισχύουν τα προνόμια 3τεκνων , πολυτέκνων;

      Διαγραφή
  6. Η ηλιθιοτητα κτυπησε κοκκινο. Ολοι ισοτιμα στις Στεγασεις με μονο καθαρα υπηρεσιακα κριτηρια. Ιση μεταχειριση για ολους συμφωνα με το Βαθμο τη θεση τη θεση που καλυπτη και τη βαθμολογια του. ΣΟΑ για ολους ισοτιμα περαν αυτων που καλυπτουν θεση ευθυνης και με μοναδικη τους πολυτεκνους με 4 τεσσερα παιδια και ανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή