Απολύθηκαν 250 Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ)–Τι συμβαίνει (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Την υποστελέχωση στρατιωτικών μονάδων αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., καθώς χθες (29/05/23) λίγες ώρες πριν την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου, απομακρύνθηκαν 250 Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ).

Μετά από διάστημα έξι ετών, η Πολιτεία τους οδηγεί στην ανεργία με αποτέλεσμα να δημιουργείται τάση φυγής και για τις νεότερες σειρές «συμβασιούχων» στρατιωτικών.

Το πρόβλημα επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών με επιστολή τους προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Διαβάστε την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. που απευθύνεται στον υπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και τις ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων:

«Αξιότιμε κ.κ. Υπουργέ, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. , όπως έχει αποδείξει, με την ως τώρα πορεία της, αποτελεί την θεσμική εκπρόσωπο όλων των εν΄ ενεργεία στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), πορεύεται καθημερινά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και βρίσκεται δίπλα στους συναδέλφους ανεξάρτητου προέλευσης και χωρίς αποκλεισμούς.

2. Η Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. αφουγκράζομενη το αίσθημα αδικίας και απογοήτευσης, που έχει κυριεύσει το τελευταίο χρονικό διάστημα τους συνάδελφους μας, Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) και τις οικογένειές αυτών, καθόσον μετά το πέρας της ανακατάταξης ή επανακατάταξης τους στις 29 Μαΐου 2023, απολύονται οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ). Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην ανεργία, διακόσιοι πενήντα (250) άνθρωποι, σε μια παραγωγική για αυτούς ηλικία, το οποίο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία αυτών, δημιουργώντας αίσθημα αβεβαιότητας για το μέλλον τους και των οικογενειών τους, καθόσον κάποιοι από αυτούς το χρονικό διάστημα των έξι (6) ετών δημιούργησαν οικογένειες. Παρ όλες τις προσπάθειες της Ομοσπονδίας, για την ανάδειξη του σημαντικού αυτού θέματος καταθέτοντας σοβαρές και υλοποιήσιμες προτάσεις για την επίλυση του, δεν εισακούστηκαν παρά τις υποσχέσεις από την πολιτική ηγεσία .

3. Συγκεκριμένα προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να επιλυθεί το προαναφερθέν πρόβλημα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ έχει προτείνει:

α. Να πραγματοποιηθεί άμεση τροποποίηση του νομικού πλαισίου, προκειμένου οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) που επιθυμούν και πληρούν τις προϋποθέσεις (ιατρικά υγιής, χωρίς πειθαρχικές ποινές κλπ) , μετά το πέρας της ανακατάταξης ή επανακατάταξης τους, να τους δίνετε η δυνατότητα μετάταξης στο θεσμό των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ) καθώς πρόκειται για στελέχη με εξειδίκευση, εμπειρία και άρτια εκπαίδευση, που καλύπτουν θέσεις επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων απαραίτητων για την επάνδρωση των Μονάδων.

β. Τη δυνατότητα παραμονής των εν λόγω συνάδελφων μας, μέχρι το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η οποία θα κληθεί να θεσπίσει το νέο νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί για το θεσμό των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ).

4. Τονίζουμε το σημαντικότατο πρόβλημα που θα προκύψει με την στελέχωση των Μονάδων, μετά την απόλυση των συνάδελφων ΟΒΑ, οπού ήδη αρκετές από αυτές παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά στελέχωσης. Ο θεσμός των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), δημιουργήθηκε για την κάλυψη αναγκών σε κατώτερο στρατιωτικό προσωπικό έτσι ώστε να επαυξηθεί η μαχητική ικανότητά των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα των Μονάδων Εκστρατείας. Οι ΟΒΑ προσφέρουν στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), τον επαγγελματισμό που χρειάζεται στα χαμηλότερα κλιμάκια της ιεραρχίας, σε συνδυασμό πάντα με τους λοιπούς θεσμούς που υπάρχουν. Πρόκειται για στελέχη ηλικιακά παραγωγικά, με εμπειρία και εξειδίκευση στην ειδικότητα τους, κάτι που οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) και στους τρεις Κλάδους έχουν ανάγκη.

5. Επιπρόσθετα η απόλυση των διακοσίων πενήντα (250) ΟΒΑ, που συμπληρώνουν την 6ετη θητεία, μπορεί να δημιουργήσει τάση φυγής και για τις νεότερες σειρές Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), καθόσον διακρίνουν ότι το μέλλον τους στο Στράτευμα είναι αβέβαιο καθώς δεν έχει ρυθμιστή η προοπτική μονιμοποίησης τους. Τέλος οι διαγωνισμοί πρόσληψης νέων ΟΒΑ, όπως έχουμε διαπιστώσει και στο παρελθόν οδηγούνται σε αποτυχία παρόλα τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που εμφανίζονται στους νέους έως 29 ετών, διότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ευοίωνη προοπτική, με χαμηλούς μισθούς που καλούνται να υπηρετήσουν μακριά από το σπίτι τους και συνεπώς είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να επιβιώσουν οικονομικά».

Τα σχετικά έγγραφα:

α. Έγγραφο ΠΟΜΕΝΣ της 29-05-2023 ΕΔΩ

β. Έγγραφο ΠΟΜΕΝΣ της 06-04-2023 ΕΔΩ

γ. ΦΕΚ Ανακατάταξης και επανακατάξης ΟΒΑ ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

18 Σχόλια

  1. Δεν πειραζει παιρνουν συνοριοφυλακες που περνουν στη ζουλα με το αζημιωτο λαθρομεταναστες οπως αυτοι οι 5 στο Διδυμοτειχο .Ποιος θα μας φυλαξει απο τους φυλακες του νομου δεν ξερω.Σαπιλα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή 5 ήταν επίορκοι δεν σημαίνει ότι όλο το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας είναι έτσι.

      Διαγραφή
  2. Να υπαχθουν ολοι οι απολυμενοι στους επαγγελματιες οπλιτες και να καταργηθει η εθελοντικη ομηρεια του στρατευματος με κοντες και μακριες....θητειες..Οι επαγγελματιες οπλιτες να εχουν αποστρατευτικο βαμθο λοχαγου και αντιστοιχων και οι αποφοιτοι ΑΣΣΥ τριετους φοιτησεως που ειναι ταπεινοι και καταφρονεμενοι αναξιοπαθουντες διοτι ειναι οι πιο αδικημενοι απο ολους να αναγνωριζονται ως αποφοιτοι Ανωτατης Τεχνολογικης εκπαιδευσης ωστε ΟΛΟΙ τους να φθανουν στον βαθμο του Συνταγματαρχη.Αυτα ειναι τα δικαια που πρεπει να κανει πραξη η κυβερνηση που θα προκυψει μετα τον δευτερο γυρο εκλογων. υ.γ Κατι μου λεει οτι πισω απο τις απολυσεις ηταν ο γνωστος Ιαβερης των υπαξιωματικων που δειχνει εμπαθεια απο την εποχη του παντελως Καμμενου εως σημερα.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλο ένα επεισόδιο του έργου "ο στρατός σκοτώνει τα παιδιά του"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κρίμα που τους έδιωξαν, αλλά δε φοβάμαι γιατί έχουμε συνταγματαρχαίους με το τσουβάλι που από γνώσεις κι εμπειρία είναι ένας όσο 10 οβα. Ας πάνε αυτοί να κάνουν τις υπηρεσίες των σειρών που απολύθηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αρκετά πια.. η μόνη λύση είναι η αύξηση των εισακτέων στις σχολές.. όλα τα άλλα είναι πελατειακές σχέσεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποιος ζήτησε βαθμούς;Ας τους απολύσουν με τον βαθμό που φεύγουν οι κατώτεροι υπάλληλοι του δημοσίου.Οσο για τους 5 συνοριοφύλακες,αν υπολογίσεις όλους τους παραπτωματιες αστυνομικους αναλογικά είναι μεγάλος ο αριθμος των επίορκων στο σύνολο του σώματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απολύθηκαν διότι έληξε η σύμβαση τους και δεν είχαν δικαίωμα Ανανέωσης! Επιπλέον οι περισσότεροι από αυτούς είχαν δώσει εξετάσεις για να μπουν εποπ και απέτυχαν. Τι θα μπορούσαν να τους κάνουν δλδ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι απέτυχαν. Τους απέτυχαν.

      Διαγραφή
    2. Φίλε 10:32, απέτυχαν στις εξετάσεις που έδωσαν για ΕΠΟΠ γιατί ήταν δύσκολα τα θέματα. Πέρασαν μόνο οι καλά διαβασμενοι. Πλάκα έχεις.

      Διαγραφή
  8. κατσε για να καταλάβω... όταν προσλήφθηκαν ως ΟΒΑ γνώριζαν ότι η θητεία τους ήταν 3 + 3 έτη σύνολο 6 ...δηλαδή ήρθε η ώρα για την νόμιμη απομάκρυνσή τους ...τι δεν κατάλαβα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όχι να μην τους απολύσουν, να τους κάνουν όλους μόνιμα στελέχη. Τι κι αν είχαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έληξαν. Υπάρχει το προηγούμενο των ΕΠΟΠ εξάλλου, όλοι μόνιμα στελέχη.Εχετε πολύ μα πολύ πλάκα τελικά ορισμένοι και πάνω από όλους οι ενώσεις που αυτοανακυρησονται προστάτες των δικαιωμάτων μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η παραμονή του θεσμού των ΟΒΑ πάντα ήταν για 2 η 3 χρόνια. Όσοι ήθελαν να συνεχίσουν έπαιρναν μέρος σε προκηρύξεις ΕΠΟΠ και μάλιστα με πριμοδότηση. Σταματήστε λοιπόν να κάνετε τους έκπληκτους . Μάλλον άσχετοι είστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπράβο σε όλα τα παληκάρια της πομενς που φέτος δεν θα πάρουν μετάθεση.ok we have the best opinions about you.αλανια σώσατε την πάρτη σας.και ναι όταν είσαι σε σωματείο γράφεις χρόνο διοίκησης.μπραβο αλανια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πρόσληψη στις Ένοπλες Δυνάμεις & τα Σώματα Ασφαλείας μόνο με Πανελλήνιες & όποιος θέλει να στελεχώσει αυτά τα σώματα να στρωθεί στο διάβασμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να στρωθεί στο διάβασμα κάποιος, για να κάνει περίπολα και σκοπιές για 40 χρόνια και να εκτελεί καθήκοντα έως αρχιλοχία? Ένας άλλος παραπάνω λέει να αυξηθούν οι εισακτέοι στις Στρ. Σχολές για τον ίδιο λόγο ? Και ένας από κάτω του απαντάει "το πιο εύστοχο σχόλιο επί του θέματος"? Αυτοί ειναι σχετικοί με το στράτευμα η απλά ειναι κάποιοι περαστικοί που πήγαν φαντάροι πριν 50 χρόνια?

      Διαγραφή
  13. Θέλω πόες θέλω πομενς να γράφω αμεταθετοστην πλάτη του κοροιδου.αλλοι να τρέχουν στα βουνά και γω να μαι στην Κούτρα.να γράφω χρόνο διοίκησης πίνοντας τους φραπέδες.ρε άι πάρτε καμία μετάθεση....δεν θα έχετε ιστορίες για τα εγγόνια και θα λέτε ψέματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή