17 ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων βγαίνουν προς εκμετάλλευση το προσεχές εξάμηνο

17 ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων βγαίνουν προς εκμετάλλευση το προσεχές εξάμηνο

του Χάρη Ντιγριντάκη

Πληθαίνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα «χακί» ακίνητα. Μολονότι οι επί θύραις εκλογές εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν ανάσχεση στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία όμως δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που a priori ερίζουν για ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων, οπότε το φλερτ θα συνεχιστεί.

Με τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου Βασιλειάδη στις Σέρρες δίδεται το εναρκτήριο λάκτισμα για την εκμετάλλευση εμβληματικών ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ). Ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση τμήματος του Στρατοπέδου Βασιλειάδη, εμβαδού 89.500 τ.μ., που βρίσκεται στη Ροδόπολη Σερρών αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 10 Μαΐου. Το ακίνητο θα μισθωθεί για 25 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για 5 ακόμη χρόνια.

Οι διαγωνισμοί που έπονται

Σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των υπόλοιπων ακινήτων, η ΥΠΑΑΠΕΔ αναμένεται να προκηρύξει το διάστημα αμέσως μετά τις εκλογές διαγωνισμούς για 17 assets που διαθέτει στο portfolio της, με τη διεξαγωγή τους να τοποθετείται το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Ειδικότερα εμβληματικού χαρακτήρα ακίνητα, όπως το οικόπεδο στην Πέρδικα της Αίγινας και το Κέντρο Λουτροθεραπείας Αναπήρων Πολέμου (ΚΛΑΠ) στα Μέθανα, που αναμένεται να προσδώσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στο δημόσιο από την αξιοποίηση τους, πρόκειται να βγουν σε διαγωνισμό μέσα στο επόμενο εξάμηνο από την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ). Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες το Συμβούλιο Άμυνας ενέκρινε τους νέους όρους βάσει των οποίων πρόκειται να προκηρυχθούν διαγωνισμοί για 16 ακίνητα που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η ΥΠΑΑΠΕΔ, η οποία παράλληλα προχωρά στην ωρίμανση κι άλλων ακινήτων-φιλέτων, όπως το νεοκλασικό στην οδό Ακαδημίας στην καρδιά της Αθήνας που έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων.

Στη λίστα με τα ώριμα προς αξιοποίηση ακίνητα των Ε.Δ. που αναμένεται να προκηρυχθούν άμεσα διαγωνισμοί περιλαμβάνονται πρώην στρατόπεδα, οικόπεδα-φιλέτα, νοσοκομεία, αγροτεμάχια και αστικά ακίνητα που βρίσκονται σε προνομιακή τοποθεσία. Ήδη Έλληνες και ξένοι επενδυτές έχουν ήδη επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση κάποιων από τα ακίνητα, με τα σχέδια αξιοποίησης να προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, τουριστικών κατοικιών υψηλών προδιαγραφών, επαγγελματικών χώρων, δομών υγείας, καθώς και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Εν τω μεταξύ νέα δεδομένα, με βάση τις αποφάσεις του ΣΑΜ, έχουν προκύψει για το «φιλέτο» της Αίγινας, για το ΚΛΑΠ Μεθάνων και για το ακίνητο της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου στην Καλλιθέα, ενώ στη λίστα με τα προς αξιοποίηση ακίνητα εντάχθηκαν επίσης δύο αγροτεμάχια στις Σέρρες.

Στο πλαίσιο, μάλιστα, εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας του Στρατού, η ΥΠΑΑΠΕΔ έχει ήδη διενεργήσει κάποιους διαγωνισμούς, σε τέσσερις εκ των οποίων έχει αναδειχθεί πλειοδότης. Συγκεκριμένα, πλειοδότες έχουν αναδειχθεί για δύο αστικά ακίνητα, ένα στη λεωφόρο Συγγρού κι ένα στην Πατησίων, καθώς και για δύο οικόπεδα στην Κω, τα οποία βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, πλειοδότης στην Κω αναδείχθηκε ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στη διαχείριση και εκμετάλλευση ακινήτων και τα δύο οικόπεδα αναμένεται να αξιοποιηθούν με όρους τουριστικής ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή, στο στάδιο της ωρίμανσης βρίσκονται δύο ακόμη εμβληματικά αστικά ακίνητα που βρίσκονται στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο θα έχουν εγκριθεί οι όροι για την προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών. Διαγωνισμοί αναμένεται να προκηρυχθούν επίσης τα τέσσερα διαμερίσματα που βρίσκονται σε κτίριο της οδού Ακαδημίας 27Α στο κέντρο της Αθήνας, για το πρώην Στρατόπεδο «Παπαποστόλου» στον Καραβόμυλο Στυλίδας, το «Πρώην Στρατολογικό Γραφείο Δράμας», το ακίνητο της Θεμιστοκλέους 62 και Τζαβέλα στα Εξάρχεια, το πρώην στρατόπεδο «Αποθήκες Πυρομαχικών Αμπελοκήπων», στον Δήμο Ορέστιδος, της Καστοριάς, το 409 Πρώην Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πατρών (στρατόπεδο Χριστιά), το ακίνητο πρώην «ΛΑΦ (Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς) Αριδαίας», που βρίσκεται στον Δήμο Αλμωπίας, και το πρώην στρατόπεδο «Φωστηρίδη» στη Δράμα.

Το «φιλέτο» της Αίγινας

Μέσα στο καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της έκτασης των 318 στρεμμάτων, που βρίσκεται δίπλα στον οικισμό Πέρδικα της Αίγινας, ένα από τα «φιλέτα» που διαθέτει στο portfolio της η ΥΠΑΑΠΕΔ. Ενδιαφέρον για τη μακροχρόνια μίσθωση του συγκεκριμένου ακινήτου έχουν επιδείξει κατά καιρούς ελληνικοί και ξένοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται τόσο στον κατασκευαστικό κλάδο όσο και στον ξενοδοχειακό. Με βάση τους νέους όρους, το ακίνητο θα εκμισθωθεί για 60 χρόνια, με το μηνιαίο μίσθωμα να προσδιορίζεται στα 62.500 ευρώ.

Το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικού Στόλου, με την ΥΠΑΑΠΕΔ να στοχεύει στην τουριστική αξιοποίηση της έκτασης σε συνδυασμό με τη δημιουργία θεματικού πάρκου και πολιτιστικού κέντρου. Το συγκεκριμένο οικόπεδο, μάλιστα, πληροί τις προδιαγραφές για να μετατραπεί σε ένα τουριστικό θέρετρο ήπιας χρήσης, αποτελούμενο από θεματικά πάρκα, ιδιωτικές κατοικίες, ακόμη και πολυτελές κάμπινγκ (glamping). Σημαντικό πλεονέκτημα για την εκμετάλλευση του εν λόγω ακινήτου είναι η δυνατότητα που έχει να ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις και να προχωρήσει η εκμετάλλευσή του με όρους fast track.

Το ΚΛΑΠ Μεθάνων

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να προκηρυχθεί ο αντίστοιχος διαγωνισμός για τη μίσθωση του ΚΛΑΠ Μεθάνων, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού που εγκρίθηκαν, το μηνιαίο μίσθωμα για το οικόπεδο των 3.305 τ.μ. που διαθέτει 2 κτίρια συνολικού εμβαδού 2.522 τ.μ. διαμορφώνεται στα 9.200 ευρώ, ενώ δίνεται στον μισθωτή το περιθώριο περαιτέρω οικοδόμησης. Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται στα 30 έτη με δικαίωμα παράτασης για 10 επιπλέον χρόνια. Τέλος ενδιαφέρον να εκμεταλλευτούν το συγκεκριμένο asset έχουν εκδηλώσει στο παρελθόν Έλληνες επιχειρηματίες και Τσέχοι επενδυτές.

ΠΗΓΗ: tourismtoday.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια