Στη Βουλή η Αδικία με τα Συμπληρωματικά Εφάπαξ βοηθήματα Αποστράτων ΕΔ

Κατατέθηκε Ερώτηση (Αρ. 2546/01-03-2023) στη Βουλή από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, κατόπιν πρότασης του Τομέα Άμυνας, με τίτλο «Συμπληρωματικά Εφάπαξ βοηθήματα», προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, προκειμένου να συμβάλλουμε στην αποκατάσταση σχετικής αδικίας που συνάδει με την οικονομική στήριξη των απόστρατων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των ειδικών μισθολογίων των στρατιωτικών που έγιναν με τον ν.4093/2012. Αν και έγινε αναπροσαρμογή των μισθολογίων στο σύνολό τους, εντούτοις δεν έγινε σχετική ρύθμιση της αναπροσαρμογής των μισθολογίων σύμφωνα με την τελευταία απόφαση ΣτΕ, δίνοντας μόνο αναδρομικά υπό μορφή εφάπαξ παροχής για το χρονικό διάστημα μέχρι την εφαρμογή του νέου μισθολογίου (ν.4472/2017) με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το καταβαλλόμενο εφάπαξ σε όσους το έλαβαν με τη συμπλήρωση 35ετίας ή αποστρατείας για το διάστημα 2013-2016. Αν και απαιτείται σχετική πρόβλεψη νόμου, στον πρόσφατα ψηφισθέντα ν.5018/2023, δεν υπήρξε καμία σχετική πρόβλεψη επί του θέματος προς αντίστοιχη τροποποίηση των διατάξεων του ν.4575/2018 για την οριστική επίλυση του υπόψη ζητήματος, ώστε να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Αν και το Κίνημά μας είχε αποστείλει την υπ’ αριθ. 4328/18.2.21 ερώτηση, η αντίστοιχη απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας δεν παρέχει καμία λύση επί του προβλήματος. Η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί με τα προαναφερθέντα θέματα και να μεριμνήσει για την αποκατάσταση των προβλημάτων που απασχολούν ένα μεγάλο αριθμό απόστρατων και των τριών Κλάδων των ΕΔ της χώρας.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση αναφέρεται ότι,

Σύμφωνα με αποφάσεις του ΣτΕ κρίθηκε η αντισυνταγματικότητα της περικοπής των ειδικών μισθολογίων των στρατιωτικών που έγιναν με το ν.4093/2012.

Σε μερική συμμόρφωση με την απόφαση της απόφασης του ΣτΕ, ο ν.4307/2014 προχώρησε στην αναπροσαρμογή των μισθολογίων κατά 50%, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πλήρους συμμόρφωσης όταν τα οικονομικά της χώρας το επιτρέψουν.

Με νεότερη απόφασή του, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την μερική συμμόρφωση κατά 50% και η Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα προχώρησε σε νέα νομοθετική ρύθμιση για το υπόλοιπο 50% με το ν.4575/2018, χωρίς όμως να ρυθμίσει την αναπροσαρμογή των μισθολογίων σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, όπως έγινε με το ν.4307/2014, δίνοντας μόνο αναδρομικά υπό μορφή εφάπαξ παροχής για το χρονικό διάστημα μέχρι την εφαρμογή του νέου μισθολογίου με το ν.4472/2017 (έναρξη ισχύος 1/1/2017).

Αποτέλεσμα της μη ανωτέρω αναπροσαρμογής των μισθολογίων είναι να επηρεάζεται το καταβαλλόμενο εφάπαξ σε όσους το έλαβαν με τη συμπλήρωση 35ετίας ή αποστρατείας για το διάστημα 2013–2016. Τονίζεται ότι με το ν.4307/2014, οι δικαιούμενοι εφάπαξ βοηθήματος έλαβαν αναδρομικά το 50% της διαφοράς που προέκυψε από την κατά 50% αναπροσαρμογή του μισθολογίου.

Επί του θέματος, κατόπιν αποφάσεων Διοικητικών Πρωτοδικείων, σας υποβλήθηκε η ερώτηση υπ’ αριθμ. 4328/18.2.21 ερώτηση από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, στην οποία απαντήσατε με τη Φ.900α/2972/17612/18.3.21.

Στην απάντησή σας, μεταξύ άλλων, αναφέρατε ότι

«για τις σε βάρος των Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοήθειας πρωτόδικων αποφάσεων έχουν ασκηθεί ή πρόκειται να ασκηθούν σχετικές εφέσεις ενώπιων του αρμόδιου Διοικητικού Εφετείου» και

«σας γνωρίζουμε ότι η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) επεξεργάζεται την υποβολή σχετικής εισήγησης, προκειμένου να αποφασισθεί η πλέον ενδεδειγμένη λύση αντιμετώπισης του ζητήματος του συμπληρωματικού εφάπαξ βοηθήματος, επί τη βάσει της καταστατικής νομοθεσίας τον Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοήθειας των Ενόπλων Δυνάμεων και της υφιστάμενης νομολογίας».

Όπως μας έγινε γνωστό επί των ασκηθέντων εφέσεων ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Εφετείων, ήδη έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις με τις οποίες δικαιώνονται οι προσφεύγοντες και ήδη οι Ειδικοί Λογαριασμοί Αλληλοβοήθειας (ΕΛΟΑ) άρχισαν την καταβολή των συμπληρωματικών εφάπαξ βοηθημάτων στους δικαιούχους.

Δεδομένου ότι, στον πρόσφατα ψηφισθέντα ν.5018/2023, δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη επί του θέματος προς αντίστοιχη τροποποίηση των διατάξεων του ν.4575/2018.

Δεδομένου ότι, η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί με το προαναφερθέν θέμα και να μεριμνήσει για την αποκατάσταση των προβλημάτων που απασχολούν ένα μεγάλο αριθμό απόστρατων και των τριών Κλάδων των ΕΔ της χώρας.

Δεδομένου ότι, έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν έχει υπάρξει κάποια συνολική εξέλιξη επί του θέματος.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Προτίθεστε να προβείτε σε οποιαδήποτε νομοθετική ενέργεια προκειμένου να ρυθμιστεί το όλο θέμα απονομής συμπληρωματικού εφάπαξ βοηθήματος στους δικαιούχους με πλήρη συμμόρφωση στις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ και των Διοικητικών Εφετείων στο πλαίσιο της αρχής της ισονομίας και της χρηστής διοίκησης απαλλάσσοντας το σύνολο των δικαιούχων από την διεκδίκησή του με ένδικα μέσα;

2. Γιατί, ενώ γνωρίζατε το θέμα, δεν το ρυθμίσατε με τον πρόσφατα ψηφισθέντα ν.5018/2023 με αντίστοιχη τροποποίηση των διατάξεων του ν.4575/2018, ώστε να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ;

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

11 Σχόλια

 1. Έχουμε πάει στα δικαστήρια και θα τα πάρουμε με τόκο . Η εμπάθεια τους δεν κρύβεται προτιμούν να πληρώσουν τόκο από το να δώσουν σε όλους το συμπληρωματικό εφάπαξ, αλλά έπρεπε τον τόκο να τον πληρώνουν από την τσέπη τους κάποιοι .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. H μη εφαρμογη δικαστικων αποφασεων >>στην παρουσα φαση<<< ειναι ΙΔΙΟ οπως και με τον Ν4093/2012 που μερικως απακατασταθηκε η αδικια μονο στα μεριματα ΚΑΙ οχι στις συνταξεις Αυτο κανει το κρατος να μοιαζει με εγκληματικη οργανωση οχι ευρωπαικο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. όσοι είχαν κάνει ομαδική αγωγή το Μάρτιο του 2015, το Δεκέμβριο του 2022 πληρώθηκαν το συμπληρωματικό εφάπαξ, δικαιώθηκαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών κατόπιν το ταμείο κατέθεσε έφεση και δικαιώθηκαν και στο Εφετείο, τελικά το ταμείο τους πλήρωσε έντοκα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η Νέα Δικτατορία έχει μίσος με τους απόστρατους.
  Κάναμε 8 χρόνια να δικαιοθουμε με το εφάπαξ αλλα τα καταφέραμε, και τους τα πήραμε με μεγάλο τόκο.
  Έτσι θα δικαιοθουμε και με τα κλεμμένα χρήματα των μετοχικών ταμείων του νόμου 4093/12, που για δέκα χρόνια μας τα κλέβει η Νέα Δικτατορία. Το ίδιο συμβαίνει με τα κλεμενα χρήματα της ΕΑΣ.
  Η ψήφο μας στις εκλογές είναι η δύναμη μας, να βάλουν την Νέα Δικτατορία στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, για να σταματήσουν να κλέβουν το ψωμί μέσα από το στόμα των παιδιών μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΑΝΏΝΥΜΟΣΠέμπτη, Μαρτίου 09, 2023 2:25:00 μ.μ. την "φουστια" με τα συμπλ.εφαπαξ δεν την εκανε η ΝΔ αλλα ο Καμμενος!!!Ασε λοιπον τις πολιτικες σου βλακειωδεις παρωπιδες και κανε μας τη χαρη να σκασεις

   Διαγραφή
  2. (για τους σχολιαστές αμφότερων αντιλήψεων) Τελικά πάντα υπάρχουν άτομα που τους κάνουν σαν τα μούτρα τους

   Διαγραφή
 5. τα εφάπαξ είναι το πρόβλημα. τι έκαναν σωστό μέχρι σήμερα και δίκαιο...εδώ ρε παιδιά το μτα ανακοινώνει καταβολή 4 απρ. και τα λεμόνια του.τσ μιλούν για κυα λες και πρόκειται για την αεροπορία της Ελλάδας και το στρατό του Μπαγκλαντές τες. αν α οιξουν το στόμα τους η θα χασ.ουριθουν η θα πουν ψέμματα. Η ΘΑ ΦΑΝΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ 9 Mαρ.4:30:00: Ακριβώς ο Καμμένος το έκανε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η νδ όμως είναι όμως κυβέρνηση. Καμία ψήφο στην νέα δικτατορία ή ΝέαΔιάλυση όπως την αποκαλούν πολλοί πλέον .Έχει δίκιο ο ΑΝΏΝΥΜΟΣΠέμπτη, Μαρτίου 09, 2023 2:25:00 μ.μ.

   Διαγραφή
  2. Το ένα δέν αναιρεί το άλλο. Για τα υπόλοιπα δεν με απασχολεί διότι "δεν ψωνίζω από αυτό το κατάστημα ".

   Διαγραφή
 7. Όταν πλησιάζουν εκλογές τότε θυμούνται όλοι και υποβάλουν ερωτήσεις επερωτήσεις και πάει λέγοντας... για πόσο μ@λ@κες μας έχουν ελπίζω να έχουν ξυπνήσει τα πρόβατα μήπως και αλλάξει κάτι σ'αυτον τον τόπο και δεν μιλάω μόνο για μισθούς μα και για την καθημερινότητα μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή