ΕΦΚΑ: Συστάθηκε επιτροπή για διόρθωση «Υπολογιστικών Σφαλμάτων» στις συντάξεις–Οι συνταξιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτημα επαλήθευσης υπολογισμού

ΕΦΚΑ: Συστάθηκε επιτροπή για διόρθωση «Υπολογιστικών Σφαλμάτων» στις συντάξεις–Οι συνταξιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτημα επαλήθευσης υπολογισμού

«Παράθυρο ευκαιρίας» αποκατάστασης των βλαβών στις Κύριες Συντάξεις - Τι πρέπει να κάνουν το Συντονιστικό-Ενώσεις Αποστράτων

του Μανόλη Καυκαλά

Εξαιτίας της γενικευμένης κατακραυγής και της διάχυτης αμφισβήτησης από τους Συντ/χους, για την ορθότητα, πληρότητα και ολοκλήρωση του υπολογισμού και επανυπολογισμού των Κύριων Συντάξεων (κυρίως των «παλαιών» χωρίς να εξαιρούνται και οι «νέες»), ασφαλής πληροφόρηση αναφέρει ότι, έχει συσταθεί στον ΕΦΚΑ Επιτροπή με αντικείμενο την διαδικασία διόρθωσης «Υπολογιστικών Σφαλμάτων», που στεγάζεται στην οδό Αχαρνών 29 (κοντά στην πλατεία Βάθη), όπου οι συνταξιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτημα επαλήθευσης του υπολογισμού των Συντάξεών τους (με τις κατά περίπτωση μισθολογικές και προέλευσης του χρόνου ασφάλισης παραμέτρους).

Στατιστικά, έως τώρα, η πλειοψηφία των προσφυγών-περιπτώσεων αφορά την ορθότητα και πληρότητα των επανυπολογισμών των «παλαιών» Συντάξεων από την 1η/1ου/2019. Μάλιστα, πολλές από τις περιπτώσεις αυτές αφορούν και την προσμέτρηση στον υπολογισμό, της προσαύξησης (0,075% για κάθε επιπλέον μονάδα εισφοράς) στους συντελεστές αναπλήρωσης, λόγω των αυξημένων εισφορών (πάνω από το εκάστοτε του ΙΚΑ), την οποία ο ΕΦΚΑ αυθαιρέτως και καταχρηστικά [αντίθετα του ν.4387/2016 άρθρο 30 παρ.1] επιμένει να μην εφαρμόζει.

Από την μέχρι στιγμής εξέλιξη της διαδικασίας επανελέγχου (για υπολογιστικά σφάλματα) των Συντάξεων έχει προκύψει ότι: στο 25% των Συντάξεων από αυτές, διαπιστώθηκαν λάθη και παραλείψεις, διορθώθηκαν, χωρίς ο ΕΦΚΑ να αποδίδει αναδρομικά ποσά!!!

Τούτων δοθέντων, κλιμάκιο του ΣΣΕΤΕ (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ) με την συνδρομή ειδικού-εμπειρογνώμονα στο Ασφαλιστικό Δίκαιο/Σύστημα πρέπει:

α) να μεταβούν στην Επιτροπή «Υπολογιστικών Σφαλμάτων» του ΕΦΚΑ, για διαβούλευση και συνεννόηση σχετικά με την διαδικασία υποβολής αιτήσεων-περιπτώσεων επαλήθευσης και διόρθωσης σφαλμάτων των Συντάξεων Συνταξιούχων της ΕΤΕ.

β) να έλθουν σε συνεργασία με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ.) και τον Σύνδεσμο Συνταξιούχων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Σ.Σ.ΕΑΠΑΕ), για την μεταφορά πληροφόρησης και «τεχνογνωσίας» που απέκτησαν από την διαχείριση των περιπτώσεων, ελέγχου, διόρθωσης και ολοκλήρωσης των υπολογισμών των Συντάξεων των μελών τους.

γ) ν΄αποταθούν, με υπόμνημα για τα φαινόμενα μη τήρησης των διατάξεων από τον ΕΦΚΑ, προς το Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλειας.

Εν συνεχεία, βάσει και των συμπερασμάτων που θα προκύψουν, θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί και να αποφασιστεί από τον ΣΣΕΤΕ: η διαδικασία, οι λόγοι και τα κριτήρια αξιολόγησης-βασιμότητας υποβολής των αιτημάτων επαλήθευσης και διόρθωσης των λαθών.

Σε κάθε περίπτωση, για λόγους άσκησης καταχρηστικού δικαιώματος και παράβασης καθήκοντος εκ μέρους του Υπουργείου και του ΕΦΚΑ, ο ΣΣΕΤΕ διατηρεί το δικαίωμα για την υποβολή μηνύσεως κατά συγκεκριμένων προσώπων, που κατά το νόμο ασκούν εποπτεία και έλεγχο τήρησης των προβλεπομένων διατάξεων και που με τις παραλείψεις/ανοχές τους επιφέρουν βλάβη στις Συντάξεις μας.

ΠΗΓΗ: facebook.com

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Μήπως μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένοι με κάποια παραδείγματα ίσως για να μπορέσουμε και εμείς να εξετάσουμε τα ενημερωτικά πριν πάμε όλοι μπουλούκι και μαζευτούμε στην Επιτροπή Υπολογιστικών Σφαλμάτων του ΕΦΚΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα σας , συμφωνώ με την ανάρτηση του \ της Ανώνυμου 2,47,00μμ , κάποιο παράδειγμα ,να δούμε, αν έγινε κάποιο σφάλμα , γιατί και τις μητέρας μου η σύνταξη ενώ έπαιρνε ένα χ ποσό , ξαφνικά είδαμε μία μείωση ( 15 ευρώ κάτω περίπου ) η οποία δεν κατάλαβα από που προέκυψε, ενώ όλα δείχνουν να είναι σωστά διανεμημένα ποσά και κρατήσεις μαζί , χωρίς καμία μεταβολή , δεν λάβαμε προσωπική διαφορά αλλα μείωση . Και αν γνωρίζει κάποιος / α αν μπορούμε αυτή την αίτηση να την κάνουμε και ηλεκτρονικά , σας ευχαριστώ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή