Αυξήσεις στα Στελέχη ΕΔ: «Όποιος δεν Θέλει να Ζυμώσει Σαράντα Μέρες Κοσκινίζει;»

Αυξήσεις στα Στελέχη ΕΔ: «Όποιος δεν Θέλει να Ζυμώσει Σαράντα Μέρες Κοσκινίζει;»

Κείμενο Αναγνώστη του ιστολογίου μας staratalogia.gr-Εστάλη με email:

Το τελευταίο δεκαήμερο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ και τις δηλώσεις του κυρίου Πρωθυπουργού στη βουλή περί νέου μισθολογίου από 1-1-24 υπάρχει ένας καταιγισμός κυριολεκτικά δήθεν διαρροών και πληροφοριών από κυβερνητικές ή άλλες πηγές για ένα νέο μισθολόγιο των στελεχών των ΕΔ που τελεί υπό επεξεργασία από καιρό, με αυξήσεις μισθών της τάξης του 10% 15% με αυξήσεις και επιδομάτων. Υποσχέσεις για παρεμβάσεις και άλλα τέτοια.

Μάλιστα πολλά δημοσιεύματα αναφέρουν πως η αύξηση των βασικών μισθών με το νέο μισθολόγιο θα επιφέρει και αύξηση στα μερίσματα. Το τι έχει γραφτεί αυτές τις μέρες δεν έχει προηγούμενο. Μόλις το περασμένο σαββατοκύριακο μάλιστα υπήρξαν και δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών πως υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα από την κυβέρνηση και για τους στρατιωτικούς και θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις. Έχω αρχίσει να αναρωτιέμαι πλέον αν θα πρέπει να ενημερώσουν τα στελέχη των ΕΔ και για το ποιες τράπεζες δίνουν τα καλύτερα επιτόκια προκειμένου να κατατεθεί αυτός ο θεωρητικός πακτωλός χρημάτων που θα εισρεύσει στις τσέπες των στελεχών των ΕΔ. Έλεος.

Υποσχέσεις από ανθρώπους που ενώ μπορούν να ενεργήσουν σήμερα, δεν το κάνουν, παραπέμποντας τις όποιες παρεμβάσεις στο μέλλον, χωρίς να γνωρίζουν με σιγουριά εάν θα είναι στην ίδια θέση (Υπουργεία) μετά τις εκλογές για να τις εκπληρώσουν.

Με το θα, θα, θα, χτίζεις παλάτια μόνο στην άμμο, όμως σίγουρα δεν πληρώνονται έτσι τα ενοίκια σπιτιών, λογαριασμοί ρεύματος, καύσιμα αυτοκινήτων και θέρμανσης, αγορές τροφίμων, φροντιστήρια παιδιών, σπουδές φοιτητών που τρέχουν καθημερινά.

Τα δείγματα για το πόσο νοιάζεται η πολιτεία σήμερα για τα στελέχη το έδειξε άλλωστε με συγκεκριμένα μέτρα που έλαβε μόλις πρόσφατα. Όπως για παράδειγμα με την μη χορήγηση του επιδόματος των 600 ευρώ. Με την μη χορήγηση αμοιβής εκτέλεσης υπηρεσιών προηγουμένων ετών, παρότι αυτή ήταν θεσμοθετημένη. Αντ αυτού το ΥΠΕΘΑ έφερε ένα νομοσχέδιο στην βουλή το οποίο ρύθμισε κάποια θέματα χωρίς όμως σοβαρό οικονομικό αποτύπωμα. Το όποιο οικονομικό αποτύπωμα αφορούσε κυρίως τα οικονομικά του ΜΤΣ, δηλαδή εισφορές των ίδιων των στελεχών (αριθμός μερισμάτων, χορήγηση 13ου μερίσματος, περικοπή παρακράτησης επι του μερίσματος), κατάργηση κρατήσεων για λέσχες που έτσι και αλλιώς δεν παρακρατούνταν, ακύρωση μιας κράτησης 1% που δεν υπήρχε έτσι και αλλιώς. Δηλαδή έξω από τον προϋπολογισμό.

Όσα από αυτά είχαν οικονομικό αποτύπωμα στον προϋπολογισμό δεν έγινε κυριολεκτικά κουβέντα. Παραπέμφθηκαν για το μέλλον χωρίς χρονοδιάγραμμα. Μιλώ για την δικαιούμενη μισθολογική αναπροσαρμογή των ΕΜΘ που περιμένουν εδώ και τρία χρόνια. Πρόκειται περί παγκόσμιας πρωτοτυπίας. Βαθμοί αποδίδονται χωρίς ένα ευρώ αντίστοιχη αμοιβή. Εδώ μάλιστα διαφαίνεται πλέον ορατός ο κίνδυνος τις επόμενες ημέρες να προκηρυχθούν οι εκλογές και να μην υλοποιηθεί ούτε η δέσμευση του κυρίου Πρωθυπουργού αλλά και του ΥΠΕΘΑ που ήδη έχει πάει πολύ πίσω. Μιλώ για την δέσμευση η οποία υπάρχει ήδη από την περίοδο της έκθεσης Θεσσαλονίκης για πως αυτό το οικονομικό θέμα θα λυνόταν σε κάθε περίπτωση εντός του 2022. Αυτό μπορεί να πει κανείς πως αποτελεί συνέπεια λόγων και πράξεων; Η εμπιστοσύνη κερδίζεται μόνο με πράξεις.

Όμως οι αριθμοί που σας παραθέτω παρακάτω οι οποίοι είναι δημοσιευμένοι είναι αμείλικτοι. Είναι οι οικονομικές απώλειες σε αριθμούς που όλοι έχουν υποστεί και φυσικά και όλα τα στελέχη των ΕΔ.

ΑΕΠ 2021 αύξηση 8,5 %, Πληθωρισμός 1,2%

ΑΕΠ 2022 αύξηση 5,6 %,Πληθωρισμός 9,6 %

Στοιχεία προϋπολογισμού 2023. Προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% και Πληθωρισμός στο 5%.

Έχουμε λοιπόν μια αύξηση από το 2021 στο ΑΕΠ της χώρας κατά 15,9% σε σχέση με το 2020 και αύξηση του πληθωρισμού κατά 15,8%.

Μόνο από τον Δεκ 2021 έως Δεκ 2022 έχουμε αύξηση σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ενδεικτικά: Στα Τρόφιμα της τάξης του 15,5%, στις Μεταφορές 9% και είδη Νοικοκυριού 11,3%.

Για το 2024 δεν γνωρίζουμε τα στοιχεία που θα προστεθούν. Οι όποιες αυξήσεις παραπέμπονται για το 2024. Αυτό που γνωρίζουμε είναι στοιχεία για ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ και την επιβίωση που εσείς αδιαφορείτε. Δεν υπάρχει ούτε ένα σεντς από την αύξηση του 15,9% του ΑΕΠ για τους Στρατιωτικούς; Αυτό εσείς το λέτε προτεραιότητα;

Υπάρχουν όμως και εναλλακτικές εφόσον υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για στήριξη ακόμη και σήμερα;

Σύμφωνα με την δημοσιευμένη «Κατανομή Πιστώσεων Προϋπολογισμού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Οικονομικού Έτους 2023»

Για τους Βασικούς μισθούς του ειδικού μισθολογίου στελεχών ΕΔ-ΣΑ κατηγορίας Α', Β΄, Γ΄ έχει προϋπολογιστεί το ποσό των 1.624.254.200 ευρώ. Συνεπώς για μια οριζόντια αύξηση της τάξης του 10% θα χρειαζόταν το ποσό των 162.425.420 ευρώ ετησίως. Μια τέτοια αύξηση, ίσως μεγαλύτερη μας λέει η πολιτική ηγεσία πως θα δοθεί από το 2024. Δεν λαμβάνει υπόψη ότι μέχρι σήμερα έχει μειωθεί ήδη η αγοραστική δύναμη των στελεχών τα τελευταία δύο χρόνια κατά 15,8% το 2023 συν τον όποιο πληθωρισμό του 2024. Την ίδια όμως στιγμή το ΑΕΠ της χώρας έχει ήδη αυξηθεί κατά 15,9% συν την όποια αύξηση του 2024. Στα παραπάνω ποσοστά απωλειών εάν συμπεριλάβουμε και τις υπερβολικές περικοπές που έχουν υποστεί κατά κοινή ομολογία οι Στρατιωτικοί την περίοδο των μνημονίων τότε μιλάμε για φτωχοποίηση τους.

Υπάρχει λύση;

ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Χορήγηση άμεσα, σήμερα, από 1-1-2023 έστω μια αύξηση έστω της τάξης του 5% συνολικού κόστους 81.212.710 ευρώ. Έτσι για το 2024 θα έχετε όλο τον χρόνο να επεξεργαστείτε το συμπληρωματικό ποσοστό του 5-10%-15% ή άλλες παρεμβάσεις επιδομάτων που χρειάζονται για μια τέτοια ολοκληρωμένη πρόταση.

Ενδεικτικά για να υπάρχει μια σύγκριση μεγεθών αναφέρω πως η χορήγηση σε 68.000 αστυνομικούς και λιμενικούς του εφάπαξ βοηθήματος των 600 ευρώ στοίχισε περί τα 40.800.000 ευρώ σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα.

Κλείνω την επιστολή μου με μια φράση.

Οι άνθρωποι σας εμπιστεύονται όταν οι ενέργειές σας επιβεβαιώνουν αυτά που λέτε. Όχι οι προθέσεις. Όπως το έθεσε ο Μαχάτμα Γκάντι, τόσο απλά και ξεκάθαρα, η δράση εκφράζει προτεραιότητες. Οι ενέργειες δείχνουν αλήθεια και αυθεντικότητα.

Με εκτίμηση

Καρακωστίδης Γιώργος
Λγος ε.α

Δημοσίευση σχολίου

15 Σχόλια

 1. Ακριβώς όπως τα λέτε και δημιουργούμε την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι το προσωπικό των Ενόπλων δυνάμεων αμοίβεται πλουσιοπάροχα και οι εκάστοτε κυβερνήσεις πάντα το έχουν σε πρώτη προτεραιότητα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σωστα τα γραφετε, αλλα οι αυξησεις που μας ταζουν ειναι πιο γραφικες κι απο τα ανέκδοτα με τον Τοτό, κανεις δεν τις πιστευει.......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΜΕ ΘΕΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΠΛΕΟΝΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ούτως ή άλλως, οι πολιτικάντηδες μας δουλεύουν. Πληρώστε τους με το ίδιο νόμισμα. Πήρε τους θα σας ψηφίσουμε και στις εκλογές μαυρίσει τους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Στις κάλπες ραντεβού αλάνια μουυυυ.. ΕΛΛΗΝΕΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Εεεεεεεεεεληνεεεεεεεες. Θα πονεσετε ρεεεεεεε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Σσσσσσ ετοιμάζει μισθολόγιο το ΓΕΕΘΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ενώ τα νυχτερινά τα πετσοκοψαν.... έτσι θα κάνουν και με την αύξηση του 10%...θα βάλουν κρατήσεις 7% και τελικά η αύξηση θα είναι 3%... μαύρο που θα φάτε....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΝΟ ! ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΛΕΟΝ. ΣΑΠΙΣΑΤΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Η ΝΟΜΗ πουλάει, μεταξύ μας! Γιατί μας έχουν καταλάβει, ότι δεν έχουμε νιονιο , ούτε ζώου! Γιατί κ αυτά, θα κλώτσαγαν τους τοίχους, αν η σάλπιγγα χτυπούσε νομή μόνο, τόσο συχνά! Είμαστε άξιοι της συμπεριφοράς τους, απέναντι μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ξέρουμε τι θα τους πονέσει περισσότερο στις εκλογές και θα τους το δώσουμε με όλη μας τη ψυχή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ρε αυτοί δεν πληρώνουν ούτε το 10αρικο της υπηρεσίας ποτέ? Με αυτά που καταλαβενω βλέπω ότι και οι υπηρεσίες θα αρχίσουν να πληρώνετε από το 24 με το νέο δήθεν νομοσχέδιο (παράταση στο ζύμωμα)μας είχε πει ο Κούλης ότι από 1/1/23 θα πληρώνετε και δεν βλέπουμε τίποτα παρά μόνο εμπαιγμός και πονηρά παιχνίδια ψήφων στις πλάτες μας μας ΚΟΡΟΗΔΕΥΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙς ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (έπρεπε να εφαρμόζεται εδώ και 2 μην) θα τρέχουμε πάλι με τα πιονακια τους στα δικαστήρια να διεκδικούμε για δεκαετιες

  ΑπάντησηΔιαγραφή