Έξαλλοι με τον Παναγιωτόπουλο οι Στρατιωτικοί–Το νομοσχέδιο δεν λύνει κανένα πρόβλημα!

Το νομοσχέδιο δεν συμπεριλαμβάνει τα ζητήματα που είχαμε αναδείξει, τονίζει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τους

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 03/02/2023

Οι Έλληνες στρατιωτικοί περίμεναν επί τριάμισι χρόνια το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη μέριμνα προσωπικού, που θα έδινε λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και που έχουν θέσει σε γνώση όλων των υπευθύνων. Τελικά αποδείχθηκε άνθρακες ο θησαυρός, γιατί, όπως λένε, το νομοσχέδιο δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Την αρνητική κριτική του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των στρατιωτικών συνδικαλιστών αντιμετώπισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη μέριμνα προσωπικού, που όχι μόνο δεν επιλύει σοβαρά προβλήματα που ταλαιπωρούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά, όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αποτελεί απόπειρα περιορισμένης παρέμβασης.

«Εγώ δεν έβαλα ψηλά τον πήχη και όποτε μίλησα δημόσια για το νομοσχέδιο για το προσωπικό είπα ότι κάποια προβλήματα πρόκειται να έρθουμε και να τα επιλύσουμε με συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις. Δεν είπα ότι θα λύσουμε όλα τα προβλήματα σχετικά με τη βαθμολογική εξέλιξη, προαγωγές, σταδιοδρομίες κ.λπ. για τις Ένοπλες Δυνάμεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.

Κατά τον Δημήτρη Ρώτα, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), που εξέφρασε τις θέσεις της ομοσπονδίας σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, «έπειτα από 3,5 χρόνια αναμονής για την κατάθεση ενός νομοσχεδίου που θα επίλυε τα χρόνια προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τον μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή ισχύος της χώρας, είδαμε τελικά ένα νομοσχέδιο που δεν συμπεριλαμβάνει σχεδόν τίποτα από τα ζητήματα που έχει αναδείξει η ομοσπονδία μας και απασχολούν το σύνολο των συναδέλφων μας».

Όρια ηλικίας

Κατά την ΠΟΜΕΝΣ, το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

Η αποστρατεία των στελεχών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ. (Επαγγελματίας Οπλίτης) λόγω κατάληψης ηλικιακών ορίων. Ειδικά για όσους κατατάχθηκαν μετά το 26ο έτος της ηλικίας τους και απολύονται βάσει ορίων ηλικίας στα 50 τους, βρίσκονται με μόνο 24 χρόνια εργασίας, όταν χρειάζονται 40 έτη ή να έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους για να λάβουν την πλήρη κατώτερη σύνταξη. Ας σημειωθεί ότι έχει νομοθετηθεί για τους ανώτατους αξιωματικούς η δυνατότητα παραμονής τους έως το 67ο έτος της ηλικίας τους. Δυστυχώς δεν προβλέπεται η παραμονή των στελεχών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ. στην ενεργό υπηρεσία, εφόσον το επιθυμούν, μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών πραγματικής υπηρεσίας, ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Η διοικητική αποκατάσταση αξιωματικών εξ Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) ειδικών καταστάσεων που ενώ έχουν δικαιωθεί δικαστικά, τα Γενικά Επιτελεία δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις, με αποτέλεσμα να τιμωρούνται με οικονομικό στραγγαλισμό επειδή είχαν την ατυχία να αρρωστήσουν.

Η αποκατάσταση της βαθμολογικής εξέλιξης των αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ κρινόμενων με τον Ν. 3883/2010, για τις σειρές 1994 και εντεύθεν.

Η άρση της αδικίας της μισθολογικής κατάταξης των σπουδαστών στρατιωτικών σχολών σε σχέση με τους σπουδαστές των σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το νομοσχέδιο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις» αναμένεται να εισαχθεί την Δευτέρα (06/02/2023) στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Από την αντιπολίτευση χαρακτηρίστηκε κατώτερο των περιστάσεων, καθώς δεν επιλύει πολλά θέματα που σε διαχρονική βάση απασχολούν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και διαψεύδει τις όποιες προσδοκίες είχαν καλλιεργηθεί στα στελέχη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νικόλαος Παπαναστάσης, η συντριπτική πλειοψηφία των 11.245 ατόμων που συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση το χαρακτήρισαν «ανεπιθύμητο». Ακόμη και ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Αντιστράτηγος ε.α. Νικόλαος Μανωλάκος σημείωσε το περιορισμένο αποτύπωμα του νομοσχεδίου. «Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει και είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν στο μέλλον» ανέφερε στην ομιλία του.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

  1. «Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει και είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν στο μέλλον» είπε ο συνταξιούχος στρατιωτικός υπαλληλος και τώρα βολεμένος, με την σιγουριά του "ψηφίστε με και θα διορθώσω εγώ στο μεεεεεεέλοοοον". Άσε ρε τύπε, μη φας έχουμε φτιάξει σούπα. Ούτε εσύ ούτε ο ανύπαρκτος και πιο ανίκανος υεθα θα δείτε αναλόγιο βουλής, πολύ σίγουρα και βέβαια στο άμεσο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ζητημα των ΕΠΟΠ θα λυθει αμεσα ειχε αρθρο το σταρατα λογια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καβαλιώτη αγόρι μου, ερασιτέχνης ήσουνα και ερασιτέχνης θα μείνεις. Άντε σπίτι σου και ευχαριστούμε για την υποχρέωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η διαβούλευση με τα χιλιάδες σχόλια, οι ομιλίες βουλευτών, οι παροτρύνσεις προς τον Υπουργό για αλλαγές ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΦΙΑΣΚΟ. Ένα μεγάλο ψέμα. Καμία ουσιαστική αλλαγή στο ΑΡΘΡΟ 53 και όχι μόνο. Η στάση του Υπουργού ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΕΜΕΝΟΜΕΝΗ. Δείτε μόνο σε βίντεο πως εξηγεί το Άρθρο 53 και θα καταλάβετε τα πάντα.ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Μάιος έρχεται.... Θα το φυσάνε και δεν θα κρυώνει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτο είναι δημοκρατία και δημοκρατικές διαδικασίες!! Ένα νομοσχέδιο με 11.500 σχόλια στη διαβούλευση, σωρεία επικρίσεων από κόμματα και ενώσεις και δεν άλλαξε ούτε κόμμα...Μήπως τελικά δεν έχουμε δημοκρατία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο ταφόπλακα για τα παιδιά μας με σοβαρές μειώσεις για να δώσετε Κάτι άλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. O υπουργός Εθνικής Άμυνας ΜΙΛΗΣΕ αποτελεί απόπειρα περιορισμένης παρέμβασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τα στελέχη περιορισμένη παρέμβαση θα κάνουμε, τον Απρίλιο στις εκλογές. Άντε, στο καλό !

      Διαγραφή