Από την «προσωπική διαφορά» στην τριχοτόμηση συνταξιούχων και κρυφή φορολόγηση των αποδοχών τους

Από την «προσωπική διαφορά» στην τριχοτόμηση συνταξιούχων και κρυφή φορολόγηση των αποδοχών τους

Για τριχοτόμηση των συνταξιούχων και κρυφή φορολόγηση των αποδοχών τους κάνει λόγο η Ανωτάτη Γενική συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας (ΑΓΣΣΕ). Δείτε παρακάτω το σχετικό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Σε τριχοτόμηση των συνταξιούχων και πλήρη απαξίωση των εισοδημάτων μας οδηγεί η εισοδηματική πολιτική για το 2023.

Πάνω από το 35% των συνταξιούχων δεν πήραν αύξηση και εκ των υστέρων η κυβέρνηση υποχρεώθηκε στην καταβολή εφάπαξ μικροεπιδομάτων, τα οποία ουδόλως επηρεάζουν (δεν μειώνουν) την πρωτοφανούς σύλληψης «προσωπική διαφορά» του Νόμου Κατρούγκαλου.

Οι επικουρικές συντάξεις, που για το σύνολο των μισθωτών-συνταξιούχων αποτελούν την πηγή ακόμη και του 30% των εισοδημάτων τους, δεν αναπροσαρμόστηκαν. Συνεχίζουν να μειώνονται σε πραγματικούς όρους λόγω πληθωρισμού.

Η αύξηση του7,75%, αφενός ήταν κατώτερη του πληθωρισμού (ακρίβεια άνω του 30% στα είδη πρώτης ανάγκης) και αφετέρου οι ονομαστικές αναπροσαρμογές οδήγησαν σε υψηλότερη φορολογία, λόγω μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, αλλά και την παγίδα της Εισφοράς Αλληλεγγύης:

Ενδεικτικά: μια σύνταξη έως 1.400 ευρώ δεν υποχρεούνταν σε Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ). Μετά την αναπροσαρμογή (7,75%) διαμορφώνεται στα 1508,5 ευρώ οπότε προκύπτει επιπλέον φόρος 25 ευρώ και επιβάλλεται 45 ευρώ ΕΑΣ (3% στο σύνολο των αποδοχών) και επιπλέον 7 ευρώ υπέρ Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Δηλαδή από τα 108,56 ευρώ της αύξησης παρακρατούνται τα 77 ευρώ ήτοι το 71% της αύξησης.

Αντί για αύξηση 7,75%, στην τσέπη κατέληξε μόλις το 2,20%. Δηλαδή ο συνταξιούχος του παραδείγματός μας δεν είχε καμία κάλυψη από τον πληθωρισμό καθώς οι αυξήσεις προκάλεσαν ντόμινο φορολόγησης και κρατήσεων…

Οι συνταξιούχοι, μετά τις ονομαστικές περικοπές της περιόδου 2010-18, τώρα έχουν μείωση και στο πραγματικό-διαθέσιμο εισόδημα.

Η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων ζητεί, αφενός την χορήγηση αυξήσεων σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς το τρικ της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» και αφετέρου την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και την σταδιακή μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Εξάλλου, έχουν εξαλειφθεί οι λόγοι που την καθιέρωσαν (ελλείμματα Ασφαλιστικού).

Πλέον τα έσοδα από την ΕΑΣ έχουν ξεπεράσει τα 20 δις ευρώ όλα αυτά τα χρόνια και το ποσό αυτό αποτελεί άλλη μια κρυφή φορολόγηση που μειώνει το εισόδημα των συνταξιούχων.

Παράλληλα όμως υπονομεύει την βάση λειτουργίας του Ασφαλιστικού Συστήματος που πρέπει να στηρίζεται: α/στην Αλληλεγγύη με την Εθνική Σύνταξη και β/στην Εμπιστοσύνη και την Δικαιοσύνη ως προς την ανταποδοτικότητα της σύνταξης!

Εμείς οι συνταξιούχοι εκτός από την συνεισφορά μας στην ανάταξη της οικονομίας της Πατρίδας μας με μείωση του εισοδήματος μας κατά 45% επιβάλλεται να διεκδικούμε την ανταπόδοση για την αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλαμε και την ικανοποίηση των σημερινών πρόσθετων αναγκών μας λόγω πληθωρισμού!

ΠΗΓΗ: agsse.gr

Δημοσίευση σχολίου

13 Σχόλια

  1. Είμαι συντξιούχος στρατιωτικός που αποστρατεύτηκα μετά τον επαίσχυντο νόμο κατρούγκαλου. Δια πίστωσα ότι πσίρνω ως σύνταξη λιγότερα από συμμαθητή μου με λιγότερα χρόνια υπηρεσίας από εμένα. Αυτό κύριοι εκπρόσωποι των συνταξιούχων δεν είναι ΑΔΙΚΟ? Γιατί υποστηρίζεται ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ την προσωπική διαφορά? Γιατί μήπως πρώτιστα την λαμβζνετε ΕΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ τώρα θέλεις να μας κόψουν την προσωπική διαφορά; Αυτό κατάλαβα.

      Διαγραφή
  2. Λες τα πράγματα με το ονομα τους! Η αύξηση αφορούσε βασικά επιδότηση της ΕΑΣ, κατά 3% κ απόσβεση προσωπικής διαφοράς! Γιατί μην κρυβόμαστε άλλωστε, οι μικρές συντάξεις, που δεν τις εγγίζει η ΕΑΣ, έχουν ήδη μεγάλη προσωπική διαφορά κ ούτε αυτοί έλαβαν καμιά αύξηση ή μια πενιχρη! Οι μόνοι ππυ ενδεχόμενα είδαν αύξηση, πάνω από 4%, ήσαν όσοι είχαν πολύ μικρή προσωπική διαφορά η καθόλου κ οι συντάξεις τους ησαν ήδη στο κάτω όριο της αναπροσαρμογης της ΕΑΣ δηλ λίγο πάνω από 1400 η λίγο πάνω από 1700 κ η αύξηση των 7,75%, δεν ήταν τόση, που να αλλάξει το κλιμάκιο, που ήδη ησαν κ πλήρωναν την ΕΑΣ! Όπως κ τα λοιπά που λες, πάλι σωστά τα λες. Οι συνταξιούχοι κ μισθωτοί, ήσαν οι τροφοδοτες της κρίσης, ως επί το πλείστον, γιατί οι αριθμοί είναι αμείλικτοι! 12 έως 15 δις το χρόνο, ήσαν τα κέρδη των περικοπών του 12, αυτά κάνουν περίπου μέχρι σήμερα 150 δις κ πάλι δεν έχει μειωθεί το χρέος, αλλά αυξάνεται, άρα που πάνε τα χρήματα? Σε βαρέλι δίχως πάτο μάλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τριχοτόμηση αυτοί; Τριχοτομήστε τους με το τρίτο το μακρύτερο και εσείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από τη δική μου σειρά, ήδη έχουν δηλώσει ότι θα μαυρίσουν την κυβέρνηση ,7 άτομα που είχαν ψηφίσει ΝΔ την τελευταία δεκαπεναετιαετια...λόγω του εμπαιγμού που υφίστανται..ακολουθούμενοι από τα μέλη των οικογενειών τους..μάλλον δε μας υπολογίζουν η' μας θεωρούν δεδομένους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μακάρι να είχαμε προσωπική διαφορά κι εμείς οι ΕΝ/ΕΝ εδώ και 10 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ΕΝ/ΕΝ είχαν 40 τοις εκατό μείωση στο ετήσιο εισόδημά τους. Αν είχαν προσωπική διαφορά δεν θα ήταν τόσο.

      Διαγραφή
    2. Μια χαρά τα λέει ο 5:05:00. Τα πήρατε όλα ως ΕΝ/ΕΝ ,τα θέλετε όλα και σαν συνταξιούχοι.

      Διαγραφή
    3. Για σχολιαστή 7:40 μ.μ & 7:42 μ.μ. (ΕΝ/ΕΝ??!!) Ναι αλλά δεν απάντησες τι πίνεις.

      Διαγραφή
  6. Εδώ υπάρχει το φαινόμενο συνταξιούχος με 1695 μικτά να πάρει αύξηση 96 ευρώ και άλλος με 1705 μικτά αύξηση 48 ευρώ! Αποτέλεσμα ο πρώτος που έπαιρνε λιγότερη σύνταξη γιατί είχε λιγότερα χρόνια να λαμβάνει περισσότερη σύνταξη από τον δεύτερο κατά 50 ευρώ λόγω ΕΑΣ! Ελλάς το μεγαλείο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπορει να μου καποιος αν εδωσε κατι το μετοχικο ταμείο; ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή