Η χρονιά των κρίσεων σε Στρατό, Αστυνομία και Δικαιοσύνη

Η χρονιά των κρίσεων σε Στρατό, Αστυνομία και Δικαιοσύνη

ΤΟ 2023 Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ «ΚΡΙΝΕΙ» ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΑΡΜΩΝ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-SECRET 26/12/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Πέραν του προεκλογικού χαρακτήρα που θα έχει ούτως η άλλως το 2023, είναι και μια χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας θα κριθούν οι ηγεσίες σε Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, αλλά και στην κορυφή της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις τακτικές κρίσεις, με τις πληροφορίες να εμφανίζουν τον πρωθυπουργό να ασχολείται προσωπικά κυρίως με τις επιλογές στην Αστυνομία.

Από κει και πέρα και σε σχέση με την ηγεσία του Στρατού, μόνο τυχαίο δεν θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει (πρόωρη) διαρροή σχετικά με την παράταση της θητείας του νυν Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου. Αν και απολύτως αναμενόμενη η απόφαση (άλλωστε, την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη την έχετε διαβάσει εδώ και τρεις εβδομάδες από τούτη εδώ τη στήλη), ουδείς παραγνωρίζει το timing που επέλεξε ο πρωθυπουργός για να δώσει τέλος στα σενάρια που είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται στην πολιτική πιάτσα.

Άλλωστε είναι πολύ κοντά ο Ιανουάριος, όταν θα πρέπει να αποφασιστεί ποια πρόσωπα θα διαδεχθούν τους Αρχηγούς ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση και ΓΕΝ Στυλιανό Πετράκη. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ήδη υπάρχουν εισηγήσεις, φάκελοι αξιολόγησης και η σχετική προετοιμασία έχει ξεκινήσει.

Πέραν όμως των όποιων αλλαγών γίνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, εκεί όπου εστιάζεται η προσοχή του Μαξίμου είναι στα πρόσωπα που θα επιλεγούν να ηγηθούν της Αστυνομίας, αφού έχει πλέον διαπιστωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι κατά το παρελθόν δεν είχαν γίνει και οι καλύτερες... κρίσεις. Τόσο για την Αστυνομία όσο και για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει να έχει πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για τον βίο και την πολιτεία των υπό κρίση αξιωματικών. Το αυτό ισχύει και για το Λιμενικό, όπου επίσης έχουν συλλεγεί αντικρουόμενες πληροφορίες, οι οποίες έχουν φτάσει μέχρι και το Μέγαρο Μαξίμου.

Εκτός από τις κρίσεις σε Αστυνομία, Στρατό και Λιμενικό, το 2023 είναι η χρονιά των κρίσεων και για τη Δικαιοσύνη. Ως γνωστόν, τέλος Ιουνίου περαιώνεται η θητεία τόσο της προέδρου του Αρείου Πάγου, Μαρίας Γεωργίου, όσο και του εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, Ισίδωρου Ντογιάκου. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά επί κυβέρνησης Μητσοτάκη που θα κριθούν ταυτόχρονα πρόεδρος και εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Επίσης, στις 30/6 περατώνεται η θητεία της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ευαγγελίας Νίκα, σε αντίθεση με εκείνην του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, η οποία περατώνεται τον Νοέμβριο του 2023. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν άτι το ιδανικό σενάριο για τον πρωθυπουργό είναι να έχει ολοκληρώσει το σύνολο των κρίσεων (εκτός εκείνης του Ελεγκτικού Συνεδρίου) πριν από τις εκλογές, αφού σε καμία περίπτωση δεν θέλει να επαναλάβει το τεράστιο λάθος που έκανε ο Τσίπρας το καλοκαίρι του '19, κρατώντας ανοικτή τη Βουλή ενώ είχε προκηρύξει εκλογές, μόνο και μόνο για να επιλέξει πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους η κυβέρνηση οφείλει να έχει επιλέξει τις ηγεσίες των αρμών της εξουσίας (για να θυμηθούμε και τις σχετικές αναφορές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ), με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε πολιτικό, αλλά κυρίως θεσμικό επίπεδο.

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Οι κρίσεις με κωδικούς θα γι ουν η με στοιχεία ταυτότητες. Χρόνια πολλά σε όλους.που αξιοπρεπώς βγάζουν το ψωμί.ι τους. Γα τους λοιπούς η αδιαφορία μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβαζουμε την περισπούδαστη ανάλυση των παραπολιτικών όπως.......θα πρέπει να αποφασιστεί........πρακτικά ότι ήδη υπάρχουν εισηγήσεις, φάκελοι αξιολόγησης........έχουν συλλεγεί αντικρουόμενες πληροφορίες......... οι οποίες έχουν φτάσει μέχρι και το Μέγαρο Μαξίμου.......κλπ σαχλαμαρίτσες και γελάμε δυνατά ή αλλιώς 😆😆😆 LOL!
    Μα τι βλακείες είναι αυτές, φάκελοι αξιολόγησης και εισηγήσεις και κουραφέξαλα, μα δεν τα πιστεύουν ούτε οι ίδιοι που κρίνονται και παίρνουν τις θέσεις! Λοιπόν "ουδείς αναντικατάστατος" πάντα μα πάντα θα υπάρχουν καλύτεροι και στις ΕΔ και στα ΣΑ και στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, γιατί ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ γνωρίζουμε πως πραγματοποιούνται οι "αδέκαστες" κρίσεις και επιλογές, οπότε ΝΑΙ παντα υπάρχει ένας πολύ καλύτερος που φροντίζουν μετά να χάνεται, κάποιοι. Το να κρατάς αιώνια ανώτατους με 8-12 χρόνια με τέτοιο μέγεθος ΕΔ, μόνο δυτικές ΕΔ δεν είναι. Γι'αυτό εάν ο κος ΠΘ θέλει να κάνει κάτι για το οποίο θα μπορεί κάποιος να του πει μια καλή κουβέντα , τώρα είναι η ευκαιρία. Κατά τα άλλα έχει αποδειχθεί περίτρανα δυστυχώς, ότι γενικά οι ανώτατοι και κυρίως οι διάφοροι κατά καιρούς "αρχηγοί", χτίζουν την προσωπική τους αντζεντα (βλ. φωτοσελφάκιας κ.α.) και ποσώς τους ενδιαφέρουν οι ΕΔ και ειδικά το προσωπικό, γιατί βασικά "είναι ανθρωπάκια του Θεού όπως και εμείς", που έλεγε και το παλιό άσμα της Ε. Δήμου. Φτάνει να το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι και να δίνουν και λίγο τόπο στους επόμενους, εάν πραγματικά αγαπούν, σέβονται και νοιάζονται για τις ΕΔ, τα ΣΑ και ειδικά για την Πατρίδα τους, την χώρα που δεν υπάρχει άλλη για όλους εμάς τους υπόλοιπους που δεν έχουμε ούτε τα "κονέ" με αραβικές "δημοκρατίες", ούτε την οικονομική άνεση για να αλλάξουμε χώρα με διπλά διαβατήρια, ούτε μας θρέφουν τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
    Καλή Χρονιά και ευτυχισμένο το νέο έτος με υγεία και αγάπη συνάδελφοι και των ΣΑ και των ΕΔ που μας ενώνει η αμέριστη αγάπη για την πατρίδα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Oταν μετα το τελος του Β' ΠΠ ο Ναυαρχος (Fleet Admiral δηλαδη 5 αστερων) Τ. Νιμιτς τοποθετηθηκε Αρχηγος του ΓΕΝ (Chief of Naval Operations) στην Αμερικη, αμεσως δηλωσε οτι θα παραμεινει στην θεση αυτη μονο για δυο χρονια. Ποιος θα μπορουσε να αρνηθει μια δευτερη θητεια στον εξαιρετικο αυτον ηγετη, ο οποιος ειχε διαπρεψει σε μια απο τις δυο μεγαλες διοικησεις του Ειρηνικου? Ο Νιμιτς ομως ηταν γιγαντας δεν ηταν νανος. Οσο επαρκης και να ειναι ενας ανωτατος ειναι απαραδεκτο να φρακαρει η επετηριδα. Οι εξαιρεσεις παντα θα υπαρχουν αλλα εδω τεινουν να γινουν κανονας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τις αργίες του 22 τις ξεχάσαμε; Νομίζω κανένας αρχηγός δεν έκανε τίποτα για το προσωπικό.... Όλοι τους κολλητοί με την πολιτική ηγεσία

    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή