Εξοπλιστικά: Σήμερα κληρώνει για τις κορβέτες – Τρέχει η κυβέρνηση το πρόγραμμα αγοράς

Εξοπλιστικά: Σήμερα κληρώνει για τις κορβέτες – Τρέχει η κυβέρνηση το πρόγραμμα αγοράς

Λήγει σήμερα Πέμπτη η διορία για την κατάθεση των τελικών προσφορών από τη γαλλική NAVAL Group και την ιταλική Fincantieri για τις κορβέτες του ΠΝ. Με ποια κριτήρια θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Εξελίξεις στο πεδίο των εξοπλιστικών με την απόκτηση των πυραύλων «Spike NLOS» για το Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό από την ισραηλινή Rafael με κόστος περίπου 330 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Μιχαηλάρης

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλο το εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει μέχρι το τέλος της θητείας της εμφανίζεται η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει σηκώσει ψηλά το θέμα με επίκεντρο την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒΙ) και τη μη συμμετοχή της σε αυτό.

Στα πλαίσια αυτά και μετά το ξεπάγωμα του εξοπλιστικού προγράμματος των κορβετών, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα Πέμπτη είναι η τελευταία ημέρα για την κατάθεση των τελικών προσφορών από τη γαλλική NAVAL Group και την ιταλική Fincantieri στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ).

Με δεδομένο, ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει κρίνει ότι και τα δύο πλοία των δύο εταιρειών πληρούν τα «επιχειρησιακά κριτήρια» που έχει θέσει η όλη εξέλιξη αφορά καθαρά τις οικονομικές προσφορές που θα κατατεθούν και τα συγκεκριμένα δημοσιονονομικά περιθώρια της χώρας.

Όπως έχει αναφέρει ξανά η «Η» το ποσό που έχει δεσμευτεί από την κυβέρνηση για τα πλοία του ΠΝ μετά τις φρεγάτες δεν μπορεί να ξεπερνάει το πολύ τα 2,5 δισ. ευρώ. Από αυτά ήδη περίπου 500 εκατ. θα πάνε για αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ η οποία σύμφωνα με πηγές, έκλεισε τελικά στην γερμανική κοινοπραξία TKMS-Thales Netherlands όπως ήταν αναμενόμενο.

Έτοιμοι οι Γάλλοι εν αναμονή των Ιταλών

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Γάλλοι έχουν επισκεφθεί ήδη την ΓΔΑΕΕ με τον φάκελο έτοιμο και αναμένονται και οι Ιταλοί για να δοθεί ένα τέλος στην πολυσυζητημένη «κορβετιάδα».

Η κυβέρνηση, με τα δεδομένα που θα έχει στα χέρια της, στη συνέχεια θα ανακοινώσει μέχρι τέλος του μήνα - και του χρόνου - την επιλογή της η οποία θα βασιστεί:

Στην οικονομικότερη προσφορά που θα υπάρχει

Στον αριθμό των πλοίων που θα προτείνουν με τα συγκεκριμένα χρήματα

Τα ναυπηγεία που θα κατασκευαστούν με τον όρο να υπάρχει οπωσδήποτε ελληνική συμμετοχή και τους Γάλλους ήδη να έχουν συζητήσει συνεργασία με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τους Ιταλούς με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Τις πολιτικές και διπλωματικές διεργασίες που έχουν γίνει καθώς με τη Γαλλία υπάρχει ήδη σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας ενώ αναζητούνται οι προθέσεις της νέας Ιταλικής κυβέρνησης

Συνεχίζονται οι αγορές εξοπλιστικών

Πέραν αυτών όμως στο πεδίο των εξοπλιστικών υπάρχουν και επιπλέον εξελίξεις με τελευταία την απόκτηση των πυραύλων «Spike NLOS» για το Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό από την ισραηλινή Rafael με κόστος περίπου 330 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε ότι οι Ισραηλινοί, με την Elbit, έχουν αναλάβει και το Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης στη Καλαμάτα.

Την ίδια στιγμή έγιναν γνωστά τα σχέδια για απόκτηση Αμερικανικών ελικοπτέρων Black Hawk για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ να υπενθυμίσουμε ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες και για τα F-35.

Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία απούσα

Σε όλο αυτό τον εξοπλιστικό καταιγισμό ο οποίος ήταν αναγκαίος και απαραίτητος για τις Ένοπλες Δυνάμεις μετά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης αλλά των ανοιχτών απειλών της Τουρκίας δυστυχώς η εγχώρια αμυντική βιομηχανία πασχίζει να δηλώσει παρούσα και απαιτεί τη συμμετοχή της.

Η επιλογή στις μέχρι τώρα διακρατικές συμβάσεις για τις φρεγάτες και τα μαχητικά να μείνει έξω κάθε ελληνική συμμετοχή, ήδη είναι ορατή. Ειδικά στα Rafale ξεκίνησε και παραμένει στο μηδέν σε αντίθεση με τις φρεγάτες όπου η Naval – προφανώς προσβλέποντας και στις κορβέτες – έχει ήδη υπογράψει σειρά συμφωνιών με ελληνικές εταιρείες.

Θέμα επαναδιαπραγμάτευσης με Γάλλους

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα έκανε «σημαία» τα εξοπλιστικά μιλώντας για αγορές χωρίς σχεδιασμό αλλά κυρίως στο γεγονός ότι δεν έχει προβλεφθεί η ΕΑΒΙ να φτιάξει ούτε «βίδα». Αποτελεί προεκλογικό σύνθημα πλέον ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τις συμβάσεις με τους Γάλλους κάτι που μετέφερε στο Γάλλο πρέσβη ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε μια κίνηση με ιδιαίτερο πολιτικό νόημα.

Η απάντηση της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα ακυρώσει τις αγορές των μαχητικών και φρεγατών» και ότι άφησαν έξω τους «μεσάζοντες» από τις αγορές έφερε περισσότερες αντιδράσεις.

Παράγοντες και επιχειρηματίες του κλάδου δηλώνουν την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι έχουν βρεθεί στη μέση αυτής της οξυμένης πολιτικής αντιπαράθεσης που δε βοηθάει την αμυντική βιομηχανία η οποία προσπαθεί το τελευταίο διάστημα μετά από μεγάλες προσπάθειες να σηκώσει κεφάλι και να αναπτυχθεί ξανά.

Στην προσπάθεια να αποστασιοποιηθούν διαμηνύουν και στις δύο πλευρές ότι πρέπει να σταματήσουν να εμπλέκουν τις επιχειρήσεις σε πολιτικές σκοπιμότητες και να καλέσουν τους φορείς να συζητήσουν για την ανάπτυξη του κλάδου.

Ίδιες θέσεις εδώ και 10 χρόνια

Άλλωστε οι δύο βασικές θέσεις της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας δεν έχουν αλλάξει από το 2010 και είναι:

Ίδρυση υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας ή Γενικής Γραμματείας στα πρότυπα των χωρών με ισχυρή αμυντική βιομηχανία και

η αξία των βιομηχανικών επιστροφών και επενδύσεων που αφορούν στα εξοπλιστικά να υπερβαίνει το 30% της αξίας των εξοπλιστικών δαπανών

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια