Άλλα δύο Rafale στη «φωλιά» – Πότε έρχονται – Οι «φονικοί» Meteor φόβος και τρόμος για την Άγκυρα

Άλλα δύο Rafale στη «φωλιά» – Πότε έρχονται – Οι «φονικοί» Meteor φόβος και τρόμος για την Άγκυρα

Στις 8 Νοεμβρίου, ημέρα της μεγάλης εορτής της Πολεμικής μας Αεροπορίας, έρχονται στην Τανάγρα τα υπερσύγχρονα μαχητικά

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΑΡΑΝΤΖΙΩΤΗ - ΠΗΓΗ: POLITICAL 02/11/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr] - ΦΩΤΟ: Αρχείου

Δύο ακόμα Ελληνικά Rafale από τα συνολικά 24 που έχει παραγγείλει η Ελλάδα από τη γαλλική Dassault προσγειώνονται στη «φωλιά» τους, 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, την ερχόμενη Τρίτη 8 Νοεμβρίου, ανήμερα τον εορτασμό του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Στο κόκπιτ των υπερσύγχρονων μαχητικών θα βρίσκονται οι Έλληνες πιλότοι, οι οποίοι τους προηγούμενους μήνες εκπαιδεύτηκαν στον χειρισμό των υπερσύγχρονων μαχητικών στη γαλλική στρατιωτική βάση.

Πρόκειται για δύο ολοκαίνουργια μαχητικά αεροσκάφη Rafale, ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο, τα οποία θα έρθουν πλήρως εξοπλισμένα για να ενταχθούν αμέσως στην Πολεμική Μοίρα 332 Γεράκι, έτοιμα να επιχειρήσουν ανά πασά στιγμή εφόσον απαιτηθεί.

Τους πρώτους μήνες θα συνεχιστεί η εντατική εκπαίδευση των πιλότων πάνω στα νέα αεροσκάφη. Πηγές από το αεροπορικό επιτελείο αναφέρουν στην «Political» ότι μέχρι το τέλος του έτους η χώρα μας θα παραλάβει πιθανότατα ακόμα ένα Rafale. Οι δύο νέες «ριπές» θα προστεθούν στις πρώτες έξι, που βρίσκονται από τον περασμένο Ιανουάριο στην 114 Πτέρυγα Μάχης και ήδη έχουν ξεπεράσει τις 1.000 απογειώσεις.

Ο ρυθμός εκτέλεσης του προγράμματος των Rafale εξελίσσεται ταχύτατα και με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα, καθώς μέσα σε δύο χρόνια η Πολεμική Αεροπορία ενισχύθηκε με υπερσύγχρονα μαχητικά 4,5 γενιάς, ενώ έως τα τέλη του 2023 αναμένεται να παραλάβει τα Rafale που υπολείπονται.

Επιχειρησιακά έτοιμα και τα πρώτα 6 αεροσκάφη

Σε λιγότερο από έναν χρόνο τα έξι πρώτα Rafale, ύστερα από πολλές εκπαιδεύσεις και γράφοντας εκατοντάδες ώρες πτήσεις, πέρασαν την επιχειρησιακή αξιολόγηση του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας και κρίθηκαν ως «έτοιμα για ανάληψη πλήθους αποστολών», τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο, ενώ την άνοιξη που ολοκληρώνεται η επιχειρησιακή αξιολόγηση της 332 Μοίρας αναμένεται να πάρουν τη «βούλα» ως επιχειρησιακή μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα Rafale μπήκαν σταδιακά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας και άρχισαν να συμμετέχουν σε ασκήσεις. Τα Rafale έλαβαν μέρος πρόσφατα στη μεγάλη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «Λόγχη» που έγινε στο Αιγαίο και περιελάμβανε σύνθετα σενάρια αεροναυτικών επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα τρέχουν οι ετοιμασίες για την παραλαβή των δύο νέων υπερσύγχρονων μαχητικών. Oι αποθήκες γεμίζουν τόσο με τα όπλα που θα φέρουν όσο και με τα ανταλλακτικά τους, που είναι απολύτως απαραίτητα για να υπάρχουν μεγάλες διαθεσιμότητες.

Οι «φονικοί» Meteor, φόβος και τρόμος για την Άγκυρα

Τα Rafale αποτελούν πλέον την αιχμή του δόρατος της Πολεμικής μας Αεροπορίας, καθώς διαθέτουν σημαντική δύναμη πυρός και προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, που δεν διαθέτουν τα τουρκικά μαχητικά και προσφέρουν αεροπορική υπεροχή. Όλα τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale που έχει αποκτήσει η χώρα μας φέρουν τον οπλισμό τους που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον πύραυλο Meteor, που θεωρείται ο πιο σύγχρονος και ισχυρός πύραυλος αέρος-αέρος παγκοσμίως.

Πρόκειται για έναν πύραυλο ο οποίος έχει εμβέλεια που φτάνει τα 300 χιλιόμετρα και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν αφήνει καμία πιθανότητα επιβίωσης στο εχθρικό αεροσκάφος, καθώς σε ακτίνα τουλάχιστον 60 χιλιομέτρων αποτελεί τον πύραυλο-εφιάλτη για κάθε αντίπαλο αεροσκάφος. Σύμφωνα με ειδικούς, διαθέτει προηγμένα συστήματα ανίχνευσης στόχου και πρόωσης που τον καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικό, αντέχει σε συνθήκες ηλεκτρονικών παρεμβολών, ενώ ο πιλότος έχει δυνατότητα να αλλάξει δεδομένα για τον στόχο όσο ο πύραυλος βρίσκεται καθοδόν και να κάνει «διορθώσεις» στην πορεία του για να μπορέσει να πλήξει αποτελεσματικά τον στόχο.

Οι δυνατότητες των Meteor αξιοποιούνται ακόμη περισσότερο με τη χρήση του προηγμένου ραντάρ AESA, το οποίο διαθέτουν και τα Viper. Οι πύραυλοι Meteor έχουν προκαλέσει πανικό στην Άγκυρα, με Τούρκους απόστρατους και στρατιωτικούς αναλυτές να εκφράζουν καθημερινά την ανησυχία τους μιλώντας στα τουρκικά ΜΜΕ.

Η Τουρκία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να σπάσει το αμερικανικό μπλόκο και να καταφέρει να πάρει το «πράσινο φως» από το Κογκρέσο για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αγοράς των F-16 και παράλληλα αναζητά δεύτερες και τρίτες επιλογές (Ρωσία, Μ. Βρετανία, Κίνα) για την προμήθεια μαχητικών, σε περίπτωση που οι Αμερικανοί κλείσουν οριστικά την πόρτα.

Ο εφιάλτης των Τούρκων έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερος, καθώς τα F-16 Viper επιχειρούν πλέον στο Αιγαίο μαζί με τα Rafale, συνδυασμός που μετατρέπει το Αιγαίο σε «No Fly Zone» για την τουρκική αεροπορία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια