Φιλιατρά: Εγκαίνια έκθεσης για τη Μικρασιατική εκστρατεία παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ (ΦΩΤΟ)

Φιλιατρά: Εγκαίνια έκθεσης για τη Μικρασιατική εκστρατεία παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ (ΦΩΤΟ)

Παρουσία του Αρχηγού του ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση ξεκίνησαν χθες το απόγευμα στα Φιλιατρά εκδηλώσεις μνήμης με θέμα «Μικρασιατική Εκστρατεία: 100 χρόνια μετά», τις οποίες συνδιοργανώνουν το Γενικό Επιτελείο Στρατού και η Κοινωφελής Επιχείρηση Παιδείας, Πολιτισμού, Αλληλεγγύης, Περιβάλλοντος Δήμου Τριφυλίας.

Στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφικού υλικού και τεκμηρίων εποχής στο κτήριο Σπέντζα, στην κεντρική πλατεία Φιλιατρών, από τον Αρχηγό ΓΕΣ, παρουσία πλήθους κόσμου. Ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Λεβεντάκης ευχαρίστησε τον Αρχηγό του ΓΕΣ για την παρουσία του στην εκδήλωση τονίζοντας ότι όλοι οι Φιλιατρινοί είναι υπερήφανοι για την καταγωγή του. Από την πλευρά του ο κ. Λαλούσης ευχαρίστησε το δήμαρχο για τα λόγια του σημειώνοντας ότι με μεγάλη χαρά γίνεται η έκθεση αυτή στα Φιλιατρά. Επιπλέον, ο κ. Λαλούσης τόνισε ότι ο ελληνικός στρατός είναι εγγυητής της ασφάλειας, της ακεραιότητας και της κυριαρχίας της πατρίδας μας και έτοιμος να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε πρόκληση.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, εκ μέρους του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κων/Τασιούλα, ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και ο βουλευτής Περικλής Μαντάς.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στην έκθεση από τον επιμελητή της, Λοχαγό Νικόλαο Ρούσσο, συντηρητή και εκτιμητή έργων τέχνης και έργων ζωγραφικής.

Η έκθεση ακολουθεί τη διαδρομή από την άφιξη του ελληνικού στρατού στις 2 Μαΐου 1919 στη Σμύρνη, τις επιχειρήσεις στη Μ. Ασία, μέχρι την αποχώρησή του τον Σεπτέμβριο του 1922, μέσα από σπάνιο υλικό από το φωτογραφικό αρχείο του Πολεμικού Μουσείου και του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Συνοδεύεται από κειμήλια και έγγραφα που αφορούν την περίοδο αυτή από ιδιωτικές συλλογές και μουσεία. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει . Να σημειωθεί ότι η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 20 Νοεμβρίου με ώρες λειτουργίας: 10.00 – 13.00 και 18.00 – 20.30, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Λίγη ώρα αργότερα πραγματοποιήθηκαν ομιλίες στο Βορρέειον Πνευματικό Κέντρο στα Φιλιατρά. Ομιλητές ήταν η Φλωρεντία Ρήγα διδάκτωρ φιλόλογος και συγγραφέας, ο Δημήτριος Πανομήτρος αναπληρωτής καθηγητής ΣΣΕ και ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Στο τέλος εκδήλωσης ο δήμος Τριφυλίας προσέφερε αναμνηστικά δώρα στον κ. Λαλούση και τους ομιλητές, με τον Αρχηγό του ΓΕΣ να ανταποδίδει το δώρο. Ο Σύλλογος Φιλοπρόοδων έδωσε δώρο ένα καλάθι με προϊόντα στον κ. Λαλούση, ενώ η Γραμματέας του Δήμου Τριφυλίας κ. Μερώπη Μυλώνα, μαζί με άλλους συμμαθητές του δώρισαν μια φωτογραφία από τα σχολικά χρόνια.

Τέλος, υπήρξαν κεράσματα με μικρασιατικές γεύσεις.

Δείτε εικόνες:

ΠΗΓΗ: gargalianoionline.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια