Πεντάγωνο: Σε ετοιμότητα για τις υβριδικές απειλές της Άγκυρας-Σε εγρήγορση οι Ελληνικές ΕΔ

Πεντάγωνο: Σε ετοιμότητα για τις υβριδικές απειλές της Άγκυρας-Σε εγρήγορση οι Ελληνικές ΕΔ

Μηδαμινές αλλαγές στους τουρκικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς παρατηρεί το Επιτελείο και εφιστά την προσοχή σε Μεταναστευτικό και «ατύχημα»

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 15/09/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Στραμμένο στην Άγκυρα είναι το βλέμμα της Αθήνας, με το διπλωματικό και στρατιωτικό επιτελείο να βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή, καθώς το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ιδιαίτερα τεταμένο.

Οι πολεμικές ιαχές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι απειλές ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα έρθουν «ξαφνικά» μπορεί να κινούνται στα όρια του γελοίου και του γραφικού, όμως δεν παύουν να κρατούν σε εγρήγορση τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος ατυχήματος.

Έξαρση προκλητικότητας

Σε ρητορικό επίπεδο, η τουρκική ηγεσία έχει επιλέξει τη γραμμή των ακραίων προκλήσεων και εκτός από τις ανυπόστατες κατηγορίες για παρενοχλήσεις και παραβιάσεις από ελληνικά αεροσκάφη, η Άγκυρα καλλιεργεί στο εσωτερικό της την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι «πιόνι» ξένων δυνάμεων που θέλουν το κακό της Τουρκίας. Άλλωστε, ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία από τις ομιλίες του για την επέτειο της τουρκικής «Ημέρας Νίκης», όπου κυριαρχούσε η ρητορική του μίσους κατά της Ελλάδας, φρόντισε να φανατίσει το ακροατήριό του ρωτώντας αν είναι έτοιμο για την «επίθεση» του 2023. Η Αθήνα δεν κρύβει τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι η τουρκική κοινωνία «δηλητηριάζεται» συστηματικά από τις ανθελληνικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ως μοναδικό στόχο την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου και δείχνει διατεθειμένος να παίξει όλα του τα χαρτιά. Γνωρίζει καλά, άλλωστε, πως αν αποτύχει να επικρατήσει των αντιπάλων του, θα βρεθεί ενώπιον καταιγιστικών εξελίξεων, που ενδεχομένως δεν θα σημάνουν μόνο το πολιτικό του τέλος.

Κλιμάκωση στο πεδίο

Τις τελευταίες ημέρες οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στο πεδίο έχουν κλιμακωθεί. Υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και βραχονησίδες γίνονται ακόμα και μετά τη δύση του ηλίου με τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη της Άγκυρας να πετούν όλο το 24ωρο στο Αιγαίο. Ένα drone έκανε υπερπτήση στις 00:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης στη νήσο Γλάρος της Λέρου, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας ένα ζευγάρι τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Αγαθονήσι και στη συνέχεια ένα δεύτερο πάνω από τους Ανθρωποφάγους.

Την ίδια ώρα, οι αυξημένες συγκεντρώσεις μεταναστών στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, αλλά και οι προβοκατόρικες διαρροές περί ύπαρξης εγκλωβισμένων ατόμων σε νησίδες του Έβρου δείχνουν ότι η Άγκυρα είτε εξυφαίνει ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης και δοκιμάζει τα ελληνικά αντανακλαστικά, είτε το έχει έτοιμο, αλλά δεν το θέτει ακόμη σε εφαρμογή, καθώς περιμένει την κατάλληλη, πολιτικά και επιχειρησιακά, χρονική στιγμή.

Σε ετοιμότητα

Ως μία πρώτη αντίδραση, η Αθήνα έχει ενισχύσει την παρουσία αποτρεπτικών δυνάμεων στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα, ενώ με εναέρια μέσα και Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη παρακολουθεί κάθε κίνηση της απέναντι πλευράς. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές, πάντως, αναφέρουν ότι προς το παρόν τουλάχιστον δεν παρατηρούνται αλλαγές στους σχηματισμούς και τις διατάξεις των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, γεγονός που δείχνει ότι δεν υπάρχει κάτι που να ερμηνεύεται ως οργανωμένη κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας, σε βαθμό τουλάχιστον που θα σημάνει συναγερμό στο Ελληνικό Επιτελείο.

Ωστόσο, οι υβριδικές απειλές αλλά και ένα ατύχημα λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης πτητικών μέσων και του τρόπου με τον οποίο η Άγκυρα επιδιώκει να προκαλέσει μια προβοκάτσια στο Αιγαίο, δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού στην ελληνική πλευρά. Άλλωστε, με την προσθήκη των νέων αεροσκαφών στο ελληνικό οπλοστάσιο, των αναβαθμισμένων F-16 Viper και των υπερσύγχρονων Rafale, η Αθήνα κάνει επίδειξη ισχύος πάνω από το Αρχιπέλαγος, εκπέμποντας μήνυμα αποτροπής απέναντι στους τουρκικούς «τσαμπουκάδες».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια