Mητσοτάκης από ΔEΘ: Τι ανακοίνωσε για Στρατιωτικούς-Nυχτερινή αποζημίωση-Aναλυτικά τα 21 μέτρα στήριξης [ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ]

Mητσοτάκης από ΔEΘ: Τι ανακοίνωσε για Στρατιωτικούς-Nυχτερινή αποζημίωση-Aναλυτικά τα 21 μέτρα στήριξης [ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ]

Επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΕΜΘ και οι ΟΒΑ, με το βαθμολογικό – μισθολογικό, Μάχιμη 5ετία και νυχτερινή αποζημίωση εξήγγειλε από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δείτε αναλυτικά παρακάτω το υπ' αριθμ. 7 μέτρο) - Σε 5,5 δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των έκτακτων μέτρων που ανακοινώθηκαν

Αναλυτικά τα 21 μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

1ο. Τον Δεκέμβριο, 2.300.000 πιο ευάλωτοι πολίτες  θα στηριχτούν και πάλι. Η ενίσχυση θα είναι 250 ευρώ και θα αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους. Ενώ οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών μιάμιση δόση.

2ο. Αυξάνεται αμέσως το φοιτητικό επίδομα στέγασης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Θα διευκολυνθεί έτσι η καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών στις πόλεις όπου φοιτούν. Επιπλέον, για τους δικαιούχους φοιτητές που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα αυξάνεται στα 2.000 ευρώ ανά άτομο.

3ο. Το επίδομα θέρμανσης, πέρυσι είχε αυξηθεί από τα 84 εκατομμύρια και είχε πάει στα 174 εκατομμύρια. Σήμερα θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια. Τα κριτήρια διευρύνονται, ώστε να ανακουφιστούν περίπου 1,3 εκ. νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή, για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θα διπλασιάζεται. Ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρισμού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης, τονίζω, όπου αυτό μπορεί να είναι εφικτό. Ενώ μελετούμε και θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε σύντομα, και μία ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους Έλληνες καταναλωτές.

4ο. Για τον πρωτογενή τομέα, για τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους μας. Θα καταβληθεί επιδότηση στους αγρότες 60 εκ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. Και 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκ. για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.

5ο. Οι δικαιούχοι του εξαιρετικά πετυχημένου προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή» αυξάνονται, στο εξής, κατά 200.000. Θα διαθέσουμε 140 εκ. ευρώ γι’ αυτό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ακόμα πιο σημαντικό, εξασφαλίζουμε τον αναγκαίο χώρο στο δίκτυο ώστε να μπορεί να δέχεται πια ρεύμα προς κατανάλωση από μεμονωμένους παραγωγούς. Θα χρηματοδοτήσουμε 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια. Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα ανακοινωθεί από τα Υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης.

6ο. Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη τουριστική σεζόν του καλοκαιριού, θέλουμε να δώσουμε πρόσθετα κίνητρα για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, κυρίως μέσα από τη διεύρυνση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους. Να μην αισθάνονται συμπολίτες μας ότι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσαν να πάνε φέτος διακοπές.

Προκειμένου να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και τον χειμώνα, θα εγκρίνουμε πρόσθετα κονδύλια. Θα διατεθούν ώστε η Ελλάδα να διαφημιστεί από κοινού με τον ΕΟΤ, με αεροπορικές εταιρείες, με tour operators, για το διάστημα έως τον Μάρτιο του 2023.

7ο. Διευθετούνται αμέσως μια σειρά -όχι όλα, αλλά μία σειρά- από αιτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων: η μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. H επέκταση της Μάχιμης 5ετίας και η νυχτερινή αποζημίωση. Ενώ θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.

8ο. Για να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας, από αύριο και έως τέλη του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων.

9ο. Επιτηδευματίες και τις μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη: στο εξής υπό μία προϋπόθεση: αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το έτος.

Ακολουθεί η μόνιμη δέσμη μέτρων που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2023:

10ο. Μονιμοποιείται η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Μέτρο που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2.200.000 εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις.

11ο. Καταργείται για πάντα και για όλους -δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους- η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Ένα βάρος των μνημονίων παίρνει τέλος και ανακουφίζονται σχεδόν 3.000.000 φορολογούμενοι.

12ο. Στο Δημόσιο, μαζί με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και τη θέσπιση για πρώτη φορά Κινήτρων Επίτευξης Στόχων, παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική Εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων. Μία ακόμη ελάφρυνση.

Πρακτικά, ένας τμηματάρχης του Δημοσίου ωφελείται ετησίως κατά 364 ευρώ. Ένας απλός υπάλληλος, νεοπροσληφθείς, κατά 109 ευρώ. Ένας διευθυντής κατά 591 ευρώ. Και ένας γενικός διευθυντής κατά 1.125 ευρώ.

13ο. Ύστερα από πολλά χρόνια αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%.

Οι συνταξιούχοι που έχουν υψηλή προσωπική διαφορά θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους, όχι από την αύξηση των συντάξεων, η οποία θα περιορίσει το ύψος της προσωπικής διαφοράς, αλλά από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, καθώς μιλάμε κυρίως για συνταξιούχους με υψηλότερες συντάξεις.

14ο. Αναμορφώνεται από 1/1/2023 το Ειδικό Μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. Η αύξηση θα είναι μεσοσταθμικά περίπου 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους.

15ο. Ξεκινά, όμως, και η αναμόρφωση του Μισθολογίου σχεδόν 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων. Με έμφαση στους χαμηλόμισθους αλλά και τη στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Και με στόχο την εφαρμογή του από 1/1/2024.

16ο. Για τη στήριξη της οικογένειας, την αντιμετώπιση του δημογραφικού, αλλά και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στις νέες μητέρες, επεκτείνεται αμέσως το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.

17ο. Ο μειωμένος ΦΠΑ, στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Και το ίδιο θα ισχύσει στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.

18ο. Σε αναστολή παραμένει, όμως, και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024, ώστε να στηριχθεί ο οικοδομικός κλάδος.

19ο. Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.

20ο. Από 1/1/2023, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της Αυτοδιοίκησης αυξάνονται κατά 120 εκ. ευρώ ετησίως. Χρήματα που θα μεταφραστούν σε έργα για όλους.

21ο. Με τη νέα χρονιά ξεκινά και η διαδικασία για την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, όπως το κάναμε δύο φορές μέχρι σήμερα. Σκοπός μας είναι να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου του 2023.

Δημοσίευση σχολίου

14 Σχόλια

 1. Κοροϊδία θα τα πούμε στις εκλογές ξυπνήστε συναδέλφοι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το προσωπικό των ε. δυνάμεων είναι το ποιό κερδισμένο τα τελευταία χρόνια, οι πολιτικοί τους πρόσθεσαν στα βιογραφικά τους τις ειδικότητες της ,καμαριέρας και καθαρίστριας υπηρετώντας τους εποίκους του χώρου που λέγεται Ελλάδα . Μην ζητάτε και αυξήσεις απο πάνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστος! Παραειμαστε μεγαλοι για να κλαψουμε, αλλα το θεμα ειναι σοβαρο και δεν μπορουμε να τα βαλουμε και στα γελια.

   Διαγραφή
  2. Σε τι είναι κερδισμένη? Σε δύο μιωσης με τα μνημόνια κομενα δωρα σε απληροτα νυχτερινά και αργίες. Ότι σε ότι καταστροφή ο στρατός είναι εκεί για βοήθεια ας προσέχουμε λίγο τι λέμε με όλο τον σεβασμό από έναν πόλητη και όχι στρατιωτικο

   Διαγραφή
  3. @11 Σεπ, 3:29. Μάλλον δεν κατάλαβες τι γράφει το σχόλιο.

   Διαγραφή
 3. Αφού επιστράτευσαν και τη Ντόρα, είναι σοβαρά τα πράγματα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δηλαδή σύμφωνα με τα αναφερόμενα του 13ου, οι περίπου υπόλοιποι 1.000.000 συνταξιούχοι με προσωπική διάφορα που οι πολιτικοί δημιούργησαν και με σύνταξη από 850 ευρώ και πάνω, οι οποίες θεωρούνται υψηλές συντάξεις, θα πάρουν 0%.
  Όπως ανάλυσε τέλεια ο κύριος συνάδελφος τις προηγούμενες μέρες, σε αντίστοιχα συχνά άρθρα περί αυξήσεων συντάξεων, πιθανώς να μας δώσουν μερικές "τσίχλες" 7 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης.
  Θα πρέπει να δώσουμε πρώτα συγχαρητήρια για αυτούς που παίρνουν πτυχία από τα διάσημα πανεπιστήμια του εξωτερικού και δεύτερον όλοι εμείς οι περίπου 1.000.000 συνταξιούχοι να τους δώσουμε με την ψήφος μας στην κάλπη ένα πολύ μεγάλο 0%, δηλαδή λαϊκιστή κουλούρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Με τούτα κ με τα άλλα, όπως πχ λέει κ δτην ανάρτηση του ο κ.ΥΕΘΑ, θα πρέπει ναμαστε ευτυχισμένοι! Δεν αξίζει σχολιασμού του! Ας αναρωτηθούμε αν μας αξίζει, αυτή η συμπεριφορά, της όλης κυβέρνησης! Όχι ότι μας πρόσεξε κ καμία άλλη, τα τελευταία είκοσι χρόνια! Για να λέμε τα σύκα σύκα......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Προς @11 Σεπ, 3:29. Αυτοί γνωρίζουν τι κυβερνάνε και πράττουν ανάλογα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εγω ειδα ενα βιντεακι με τον Τοτό, εκεινου τα ανεκδοτα ειναι καλύτερα......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Το καλό που έχει δείξει αυτή η κυβέρνηση είναι η σχεδόν απόλυτη τήρηση των προεκλογικών, αλλά και των κυβερνητικών υποσχέσεων από ΔΕΘ κλπ, στο απόλυτο. Βλέπε μείωση ΦΠΑ σε κράνη κλπ, επίδομα γέννησης τέκνου 2.000€, ενίσχυση σε ΕΔ (υλικό - προσωπικό) κοκ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το κακό, ανώνυμε της 12 Σεπ 1:12, είναι ο πλήρης λαϊκισμός, με την κακόσημη έννοια του όρου. Καλά τα μέτρα υπέρ του λαού, όλου όμως. Γιατί εγώ, με τα 30.001 Ευρώ φορολογική, με πολύ αγώνα στη ζωή μου, δεν παίρνω ΚΑΝΕΝΑ επίδομα! Ανήκω, βλέπεις, στη διαβόητη μεσαία τάξη!

   Διαγραφή