Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 250€-300€ τον Δεκέμβριο 2022

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 250€-300€ τον Δεκέμβριο 2022

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΩΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ - ΑΥΞΗΣΕΙΣ 5%, 6,5% Ή 7,5% ΑΠΟ ΤΟ 2023

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 07/09/2022 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Μπόνους 250 ευρώ έως 300 ευρώ στις χαμηλές συντάξεις εξετάζει να καταβάλει η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο, πριν από τις αυξήσεις που πρόκειται να λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι από 1ης/1/2023, και σύμφωνα με τα «σενάρια» του υπουργείου θα κινούνται από 5% έως 7,5%.

Μια έκτακτη ενίσχυση πριν τις αυξήσεις κερδίζει έδαφος στα μέτρα που μελετώνται στο οικονομικό επιτελείο για συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα ώστε να μετριάσουν τις επιβαρύνσεις που προκαλεί η ακρίβεια τόσο στις τιμές της ενέργειας όσο και στα είδη πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκτακτη ενίσχυση είναι πιθανό αυτή τη φορά να αφορά περισσότερους από όσους πήραν το επίδομα των 250 ευρώ πέρυσι τον Δεκέμβριο, που αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι ήταν για 800.000 συνταξιούχους και τελικά πληρώθηκε σε 634.000. Ο λόγος που μειώθηκαν οι δικαιούχοι ήταν επειδή τα εισοδηματικά κριτήρια που θεσπίστηκαν έκοψαν όσους έπαιρναν πάνω από 600 ευρώ το μήνα από κύρια και επικουρική σύνταξη. Φέτος, η επανάληψη του μέτρου είναι πιθανό να συνδυαστεί με υψηλότερα όρια εισοδήματος, στα 650 ευρώ ή 700 ευρώ το μήνα, ώστε το Μπόνους να φτάσει σε περισσότερους.

Το επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους θα είναι ανεξάρτητο από κάθε άλλη έκτακτη ή τακτική παροχή που θα δοθεί για τη στήριξη των νοικοκυριών εν όψει του δύσκολου χειμώνα.

«Ξεπάγωμα»

Πέραν του μπόνους που είναι στο τραπέζι των κυβερνητικών μέτρων για τις χαμηλές συντάξεις, έρχονται και αυξήσεις από το «ξεπάγωμα» των συντάξεων που προβλέπει από 1ης/1/2023 ο νόμος 4670/2020 (νόμος Βρούτση) με την τροποποίηση που έγινε στο νόμο 4387/2016 (νόμο Κατρούγκαλου).

Οι αυξήσεις θα δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους, δηλαδή σε 2,5 εκατ. δικαιούχους, εκ των οποίων περίπου 1,7 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν κέρδος στην τσέπη που θα είναι από μερικά λεπτά του ευρώ έως και 100 ευρώ το μήνα, ενώ άλλοι 700.000 με 800.000 θα πάρουν μεν αύξηση, αλλά θα είναι λογιστική, καθώς θα συμψηφιστεί με το ποσό της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν ως συμπλήρωμα μετά το νόμο Κατρούγκαλου, γιατί αλλιώς θα έπεφταν κάτω από τη σύνταξη που είχαν έως το 2019. Την προσωπική διαφορά λαμβάνουν κατά κανόνα οι παλαιοί συνταξιούχοι (πριν τον Μάιο του 2016) που είχαν επανυπολογισμό με το νόμο Κατρούγκαλου. Εν συνεχεία, με το νόμο Βρούτση, ήρθε νέος επανυπολογισμός με αυξήσεις για όσους είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και ένα μέρος της προσωπικής διαφοράς μειώθηκε ή και μηδενίστηκε. Περίπου 250.000 παλαιοί συνταξιούχοι πήραν αυξήσεις με τον δεύτερο επανυποπλογισμό, όπως έγινε και με άλλους 400.000 νέους συνταξιούχους που βγήκαν με 30 έτη ασφάλισης και πάνω, μετά τον Μάιο του 2016.

Στους δικαιούχους αυξήσεων με το «ξεπάγωμα» του 2023 δεν είναι μόνον οι 400.000 νέοι και 250.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, αλλά και περίπου 570.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ και άλλοι 500.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και άλλων Ταμείων με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης και με μικρές ή μηδενικές προσωπικές διαφορές. Συνολικά, οι αυξήσεις θα περάσουν στους περισσότερους συνταξιούχους, και άλλοι θα δουν υψηλότερο ποσό και άλλοι χαμηλότερο λόγω προσωπικής διαφοράς.

Τριπλή αύξηση

Για συνταξιούχους που θα δουν να μπαίνουν στην τσέπη τους τρεις αυξήσεις το 2023 έκανε λόγο χθες ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Η τριπλή αύξηση, όπως διευκρίνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, θα αφορά συνταξιούχους που από 1 ης/1/2023:

1. Θα λάβουν την 4η δόση της αύξησης που κέρδισαν με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση.

2. Θα έχουν κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (εφόσον λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ από άθροισμα συντάξεων).

3. Θα πάρουν την αύξηση που θα προκύψει από το «ξεπάγωμα» των συντάξεων που ισχύει για όλους τους συνταξιούχους.

«Η μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων θα δει αυξήσεις στις συντάξεις από το 2023», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι μια μερίδα συνταξιούχων θα δει έως και τρεις αυξήσεις. Δεν διευκρίνισε το ύψος των αυξήσεων, μια που θα πρέπει πρώτα να βγουν τα τελικά ποσοστά του ΑΕΠ και του πληθωρισμού για όλο το 2022, αλλά όπως είπε «θα αφορά όλους τους συνταξιούχους, πλην εκείνων που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά», οι οποίοι θα τη «ροκανίσουν» και θα είναι σε ευμενή θέση για την επόμενη αύξηση.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», το υπουργείο Εργασίας έχει επεξεργαστεί τουλάχιστον 3 εναλλακτικά σενάρια με τα πιθανά ποσοστά αύξησης που θα βγάλει η εξίσωση πληθωρισμού και ανάπτυξης. Ανάλογα με το σενάριο της αύξησης που τελικά θα επιβεβαιωθεί, προκύπτει και διαφορετικός αριθμός συνταξιούχων που θα δουν κέρδος στην τσέπη. Όσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση που θα προκύψει τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το κούρεμα στα ποσά της προσωπικής διαφοράς και τόσο περισσότεροι θα είναι οι συνταξιούχοι που θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά παίρνοντας έστω και μερικά ευρώ στην τσέπη.

Το ποσοστό της αύξησης προκύπτει από το άθροισμα πληθωρισμού και ανάπτυξης διά του 2. Για παράδειγμα, με ετήσιο πληθωρισμό 9% για το 2022 και ανάπτυξη 4%, η αύξηση θα είναι 6,5% (9+4=13/2=6,5). Με πληθωρισμό 10% και ανάπτυξη 5%, η αύξηση συντάξεων θα είναι 7,5%.

Τα σενάρια του υπουργείου έχουν λάβει τρία διαφορετικά ποσοστά αυξήσεων με 5%, 6,5% και 7,5%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με ένα 5% προκύπτει αύξηση στην τσέπη για περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχους, με 6,5% για 1,6 εκατ. συνταξιούχους και με 7,5% οι συνταξιούχοι που θα δουν αύξηση φτάνουν στα 1,7 εκατ. άτομα.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

 1. o YΕΘΑ ΔΕΝ δίνει 2 χρόνια τώρα λύση (με νομοθετική ρύθμιση πολλές φορές υποσχόμενη εκ μέρους του ) στις αντισυνταγματικές κρατήσεις του ν.4093/12 (Απόστρατοι 2 ταχυτήτων) αδικώντας τους Αποστρατευθέντες των Μετοχικών Ταμείων πριν το Μάιο του 2016 οι οποίοι <> για το Μ.Τ.Α. με 3 εκ ετησίως με τις εν λόγω κρατήσεις. Δυστυχώς πολλά μέσα >τις τελευταίες ημέρες εφημερίδες και διαδίκτυο αντιστρέφοντας τους όρους < παρουσιάζουν στην κοινή γνώμη ότι οι απόστρατοι θα πάρουν .......και αύξηση 67 ευρώ ....και παρουσιάζουν μάλιστα και πίνακες αύξησης μερισμάτων των Μετοχικών μας Ταμείων...... δηλαδή τις παρανόμως παρακρατηθέντες - αντισυνταγματικές κρατήσεις ......τις παρουσιάζουν ως αυξήσεις!!!!!
  Διαλαλούν δε ότι θα τις ανακοινώσει στην ΔΕΘ προσεχώς και ο κ. Πρωθυπουργός ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. έπρεπε (με την ανάληψη της διακυβέρνησης) να επιστρέψει αναδρομικά τις κρατήσεις από την 1/1/ 2013 και να μην επιτρέπει μέχρι και σήμερα το φαινόμενο των Μερισματούχων Αποστράτων 2 ταχυτήτων
  Οι απόστρατοι όμως γνωρίζουν πολύ καλά πόσες φορές έχει ερωτηθεί στη Βουλή για το θέμα ο κ. Παναγιωτόπουλος από τις αρχές του 2020 και ΔΕΝ έχει πράξει ακόμη τίποτα!!!  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΑ ΑΤΜ ΕΚΕΙ ΘΑ ΦΑΝΕΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δέν ύπαρχει καμία σχετική ανακοίνωση εδώ καί καιρό σε ότι άφορα τήν κατάργηση κρατήσεων 4093/12 από ΜΤ,θετίκη η αρνητική.. Ούτε κάν μνεία γία τ αναδρομικά διετίαs από ΕΑΣ 17/18 Ετσι γία νά μήν ξεχνιώμαστε ,άν καποιοι κάνουν τον κινέζο....

  ΑπάντησηΔιαγραφή