«Τα F-35 ετοιμάζονται για την Ελλάδα» (BINTEO)

«Τα F-35 ετοιμάζονται για την Ελλάδα» (BINTEO)

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έστειλε το μήνυμα - Η συνεκπαίδευση Ελληνικών δυνάμεων με αμερικανικά F-35 και F-15 φανερώνει ότι η προετοιμασία για τα 5ης γενιάς μαχητικά έχει ήδη ξεκινήσει

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 20/07/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

«Τα F-35 ετοιμάζονται για την Ελλάδα» (F-35 is loading for Greece). Mε αυτή τη χαρακτηριστική φράση, χθες από τη Σούδα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έστειλε το μήνυμα ότι η Πολεμική Αεροπορία και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μπει για τα καλά στην εποχή των F-35.

Τα stealth μαχητικά που θα αποκτήσει η Ελλάδα αναμένεται να έρθουν προς το τέλος της δεκαετίας. Όμως η άσκηση Poseidon's Rage που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Σούδα, δηλαδή η συνεκπαίδευση Ελληνικών δυνάμεων με αμερικανικά F-35 και F-15, φανερώνει ότι η προετοιμασία για τα 5ης γενιάς μαχητικά έχει ήδη ξεκινήσει.

Χθες τις δραστηριότητες της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών (DV-DAY) της διμερούς διακλαδικής άσκησης Ελλάδος - ΗΠΑ «Poseidon's Rage 22», στην έδρα της 115 ΠΜ, στην αεροπορική βάση της Σούδας, παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά σε στατική έκθεση τα F-35. Και βέβαια τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία αναφέρθηκαν στο πολύ υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και στα F-35.

Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως η παρουσία των υπουργών και των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και του πρέσβη των ΗΠΑ στα Χανιά στέλνει ένα σαφές μήνυμα πως «οι ΗΠΑ και η Ελληνική Δημοκρατία στέκονται μαζί απέναντι στον αναθεωρητισμό», υπονοώντας την Τουρκία και την κλιμακούμενη προκλητική συμπεριφορά της. Είναι μαζί ΗΠΑ και Ελλάδα πρόσθεσε, «απέναντι σε οτιδήποτε απειλεί την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα των χωρών». Αναφερόμενος στη σημαντική άσκηση, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «ήταν η πρώτη εκπαίδευση με πραγματικά πυρά των F-35 στην Ευρώπη - καθώς και η πρώτη ανάπτυξη ολόκληρης μοίρας σε άλλη βάση. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό καθώς όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι σύμμαχοι επιλέγουν το μαχητικό αεροσκάφος F-35 για τις δικές τους αεροπορικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και ημών, της Ελλάδας». Και εξέφρασε την ελπίδα «να δούμε το συντομότερο δυνατό αμερικανικά F-35 να εκπαιδεύονται μαζί με Ελληνικά F-35».

Ως θεμέλιο λίθο για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου χαρακτήρισε ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς τη «συμμαχία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ». Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στην απόκτηση των F-35 και στη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ υπογραμμίζοντας ότι «η συμφωνηθείσα αναβάθμιση σημαντικού αριθμού ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην έκδοση Viper και η επικείμενη προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35, αυτή η εμβληματική συνεργασία μεταξύ της αμερικανικής και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, θα τοποθετήσει την ελληνική Πολεμική Αεροπορία ανάμεσα στις πιο εξελιγμένες στην Ευρώπη».

ΝΕΟ ΟΡΟΣΗΜΟ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα F-35 βρέθηκαν προχθές και στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν, στο Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον. Η απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 από την Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «αποτελεί νέο ορόσημο στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, το οποίο θα συμβάλλει στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και τη στενότερη συνεργασία και διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ».

Μάλιστα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι προγραμματισμένο να επισκεφτεί και το εργοστάσιο κατασκευής των F-35 στο Fort Worth του Τέξας, όπου θα έχει αναλυτική και ενδελεχή ενημέρωση για τα 5ης γενιάς μαχητικά από αμερικανούς ιπτάμενους.

Χθες, εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ, με τον οποίο συζήτησε και τις εξελίξεις στο ζήτημα της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια