Έβρος: Σε επιφυλακή στρατός και συνοριοφύλακες-Με drones και τεθωρακισμένα οι περιπολίες

Έβρος: Σε επιφυλακή στρατός και συνοριοφύλακες-Με drones και τεθωρακισμένα οι περιπολίες

Οι νέοι «τουρκικοί λεονταρισμοί» έφεραν σε πλήρη εγρήγορση και απόλυτη ετοιμότητα τον ελληνικό στρατό και τους συνοριοφύλακες στον Έβρο, υπό τον φόβο ενός νέου «θερμού επεισοδίου». Έπειτα από τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις, σήμανε άμεσα «κόκκινος συναγερμός», με τα ανώτερα στελέχη του στρατού, να πραγματοποιούν ακόμη και συστάσεις για τα ταξίδια εκτός Ελλάδος, καθώς η μεταναστευτική πίεση στα σύνορα, έχει ήδη αρχίσει να αυξάνεται σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ανώτερα στελέχη του στρατού, αν και όπως επισημαίνουν, δεν περιμένουν από την Άγκυρα να φτάσει στα άκρα του 2020, πραγματοποίησαν συστάσεις στους Έλληνες στρατιώτες, για τα ταξίδια στο εξωτερικό, αναφέροντας πως «το καλύτερο αυτό το διάστημα θα ήταν να αποφεύγονται», με τους ίδιους να δηλώνουν τις άδειές τους μόνο για διακοπές εντός της χώρας.

Παράλληλα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ThessToday.gr, δόθηκε σαφής εντολή στις ελληνικές δυνάμεις «να μην περάσει κανένας από τα σύνορα», ενώ την ίδια στιγμή αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι περιπολίες τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας, όσο και την νύχτα ακόμα και μέσα στις νησίδες του ποταμιού. Μάλιστα, η Ελλάδα πρόσθεσε στο δυναμικό της νέα μέσα ασφαλείας, όπως τα drone περιπολίας αλλά και τα ειδικά αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα.

Συγχρόνως, τους τελευταίους μήνες έχει μπει σε λειτουργία το τελευταίας τεχνολογίας σύστημα καμερών, όπου έχουν τοποθετηθεί 11 πυλώνες με υπερσύγχρονα ραντάρ που αποτελούν «τα αυτιά και τα μάτια» των δυνάμεων της συνοριοφυλακής, κατά μήκος της οριογραμμής Ελλάδας – Τουρκίας. Η συγκεκριμένη «ηλεκτρονική ασπίδα» του Έβρου, έχει εμβέλεια που κυμαίνεται από τα 3,5 έως τα 15 χιλιόμετρα εντός τουρκικού εδάφους με σκοπό να γίνονται αντιληπτοί οι μετανάστες στα σημεία που δεν υπάρχει φράχτης.

«Μας περιμένει ένα δύσκολο καλοκαίρι»

Το τραγικά χαμηλό επίπεδο της στάθμης των νερών του ποταμού, δημιουργεί νέους «χώρους δράσης» με τους διακινητές να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία ώστε να περάσουν πολλές μικρές ομάδες μεταναστών στην πλευρά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές του ThessToday.gr οι ελληνικές αρχές επαγρυπνούν και πραγματοποιούν καθημερινά τουλάχιστον 200-300 αποτροπές μεταναστών που αποπειρώνται να διασχίσουν τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.

«Η χαμηλή στάθμη του ποταμού διευκολύνει το έργο των διακινητών που χρησιμοποιούν περισσότερες βάρκες, στις οποίες στοιβάζονται πολλές μικρές ομάδες μεταναστών. Τη στιγμή που έφτιαξε ο καιρός, βρεθήκαμε σε απόλυτη ετοιμότητα. Πλέον δεν υπάρχουν συγκεκριμένα περάσματα, αλλά χρησιμοποιούν όλη την οριογραμμή του ποταμού Έβρου, κι για αυτό τον λόγο δεν περισσεύει κανείς μας. Μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι» δήλωσε στο ThessToday.gr ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων του νομού Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

Οι μετανάστες προσπαθούν να βρουν κάθε «κενό» σημείο για να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας, επιλέγοντας να ξεκινήσουν από μικρά χωριά, καταλήγοντας σε οποιοδήποτε σημείο του ποταμού. Πληροφορίες αναφέρουν πως πάνω από το 50% εξ’ αυτών προέρχονται από την Συρία, ενώ λιγότεροι από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

«Δίνουμε μία τεράστια μάχη με τα κυκλώματα. Πολλές φορές είναι ακραία αυτά που βλέπουμε και βιώνουμε ανθρώπινα δράματα, αφού οι διακινητές παίζουν με τις ζωές αυτών των ανθρώπων. Πρέπει να αναπτύσσουμε τις δυνάμεις μας πολύ συχνά, με την λογική ότι πάντα θα βρουν το “κάτι παραπάνω”. Ανοίγουν νέα μέτωπα, βρίσκουν νέα περάσματα, κι εμείς χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερα μέσα αλλά και άτομα ώστε να φυλάσσουμε τα σύνορά μας με σοβαρότητα και απόλυτο επαγγελματισμό» τονίζει.

ΠΗΓΗ: thesstoday.gr - ΦΩΤΟ: Αρχείου

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. μετά την υπηρεσία και ένα περίπολο πυρασφάλειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχουμε δικαίωμα συλλήψεις πάνω σε πολίτες.
    Ούτε εμπριστη μπορούμε να συλλάβουμε ούτε μετανάστη.

    Συγνώμη παρατυπο μετανάστη ήθελα να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή