Έρχεται αύξηση 6% για 1,4 εκατ. συντάξεις-Τι αποκαλύπτουν τα ενημερωτικά-«Κόφτης» η προσωπική διαφορά (ΓΡΑΦΗΜΑ)

Έρχεται αύξηση 6% για 1,4 εκατ. συντάξεις-Τι αποκαλύπτουν τα ενημερωτικά-«Κόφτης» η προσωπική διαφορά (ΓΡΑΦΗΜΑ)

Ποιοι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται από τη νέα χρονιά

ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ - ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 06/06/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχοι απ' όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα δουν από 1ης/1/2023 αύξηση στη σύνταξή τους έως 6%, ενώ οι υπόλοιποι δεν θα πάρουν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου. Το ακριβές ύψος της αύξησης θα προκύψει από έναν ιδιαίτερο μαθηματικό τύπο ο οποίος θα υπολογίζει την αύξηση του ΑΕΠ σε συνάρτηση με την αύξηση του πληθωρισμού. Η αύξηση αυτή θα αφορά όλα τα Ταμεία, ωστόσο κάποιοι δεν θα δουν άμεσα μεγάλη διαφορά στη σύνταξή τους λόγω του νόμου Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα σχετικά με τον πληθωρισμό (6,3% η εκτίμηση της Κομισιόν για το τέλος του έτους) και τον ρυθμό ανάπτυξης (3,5%), αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εργασίας θεωρούν ότι η αύξηση που θα δοθεί θα κυμανθεί στα επίπεδα του 5%-6% μεσοσταθμικά.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις είχαν ανασταλεί από το 2010, την περίοδο του πρώτου Μνημονίου, ενώ έγιναν δραματικές περικοπές στα χρόνια που ακολούθησαν. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι αυξήσεις στις συντάξεις από το νέο έτος θα είναι ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ και επίσης 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος) όπως ορίζει ο νόμος και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερες του πληθωρισμού.

Ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1/1/2023 κατ' έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί κατά 4% και ο μέσος ΔΤΚ αυξηθεί κατά 5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι της τάξεως του 4,5% (2%+2,5%). Ωστόσο, δεδομένης της φετινής συγκυρίας όπου ο πληθωρισμός καλπάζει (στο πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθε στο 7,2%-7,5% και όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν σε περαιτέρω αύξησή του στους επόμενους μήνες), οι συνταξιούχοι ενδέχεται να δουν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις που να φτάνουν το 6%.

Η προσωπική διαφορά. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η προσωπική διαφορά θα περιορίσει τους τελικούς δικαιούχους. Το ύψος της προσωπικής διαφοράς θα κρίνει εάν οι αυξήσεις θα είναι πραγματικές ή λογιστικές. Από τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει στο υπουργείο Εργασίας προκύπτει ότι σε ένα ποσοστό άνω του 40%, που μπορεί να φτάσει έως και το 50%, οι συνταξιούχοι θα τύχουν μόνο λογιστικής αύξησης. Αυτό σημαίνει ότι για περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχους είναι τέτοια η προσωπική διαφορά που έχει δημιουργηθεί, ώστε μια αύξηση της τάξεως του 5% δεν αρκεί για τον μηδενισμό της. Απλώς θα προκύψει περιορισμός του ποσού που λογίζεται ως προσωπική διαφορά, δηλαδή θα προκύψει πραγματική αύξηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, είχε αναφερθεί πρόσφατα στο ξεπάγωμα των συντάξεων και την αύξησή τους από την Πρωτοχρονιά του 2023 https://www.staratalogia.gr/2022/05/2022_13.html, υπογραμμίζοντας ότι το ύψος της αύξησης θα προκύψει από έναν ιδιαίτερο μαθηματικό τύπο που θα υπολογίζει την αύξηση του ΑΕΠ σε συνάρτηση με την αύξηση του πληθωρισμού. «Πρόκειται για προβλέψεις της νομοθεσίας οι οποίες και θα τηρηθούν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλικ για μεγέθυνση:

Τι αποκαλύπτουν τα ενημερωτικά για τις αυξήσεις που περιμένουν οι συνταξιούχοι

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 06/06/2022 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Στα παρακάτω ενημερωτικά σημειώματα είναι η σύνταξη απόστρατου της Αστυνομίας, ο οποίος:

Κλικ για μεγέθυνση:

Συνταξιοδοτήθηκε το 2012 με 39 έτη, 2 μήνες και 9 ημέρες ασφάλισης και με αρχικές συντάξιμες αποδοχές 2.071 ευρώ, που λόγω των μειώσεων και της μερικής αποκατάστασής τους στη συνέχεια έγιναν 1.991 ευρώ.

Στον πρώτο επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου, με το μισθό των 2.071 ευρώ πήρε ανταποδοτική σύνταξη 853,16 ευρώ (σύνολο 1.237,16 ευρώ με την εθνική των 384 ευρώ), ενώ η προσωπική διαφορά βγήκε στα 68,21 ευρώ (φωτό 1).

Στον δεύτερο επανυπολογισμό πάλι με το νόμο Κατρούγκαλου, αλλά με το μισθό των 1.991 ευρώ, η ανταποδοτική βγήκε στα 820,17 ευρώ και η προσωπική διαφορά αυξήθηκε στα 95,22 ευρώ (φωτό 2).

Με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση (και το μισθό των 1.991 ευρώ) δικαιούται να πάρει ανταποδοτική 953,17 ευρώ με αύξηση κατά 133 ευρώ από τα 820,17 ευρώ που παίρνει τώρα και με συνολική σύνταξη (ανταποδοτική και εθνική) στα 1.337,17 ευρώ αντί 1.204,17 ευρώ που παίρνει τώρα! Με την αύξηση αυτή θα σβήσει την προσωπική διαφορά των 95 ευρώ και θα του μείνει καθαρό κέρδος περίπου 38 (133,17 - 95,17) ευρώ. Από αυτά, θα πάρει άμεσα τα 3/5, δηλαδή 22,80 ευρώ μηνιαία αύξηση σύνταξης, και τα υπόλοιπα 15,2 ευρώ θα τα πάρει το 2023 και το 2024. Στην πρώτη αύξηση θα έχει και αναδρομικά περίπου 240 ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

 1. Εχει να πεσει λορδα που θα πειτε το ψωμι ψωμακι.Αυξηση στις μειωσεις μπορει να γινει.Η χωρα ειναι χρεοκοπημενη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έρχεται μπόρα, έρχεται χαλάζι, το εικονικό 6% μπορούν κάλιστα να το απευθύνουν δια μέσω της απεύθυνσης τους που έλεγε και μηχανικός των 360°. Πάντως πόλεμο δεν θέλουν τα συστημικά κόμματα διότι θα χάσουν πολλά μαζί και τα κολαούζια τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. 1.400.000 θα πάρουν
  2.000.000 δεν θά πάρουν
  Το δεύτερο νούμερο, βρε νούμερα δεν το γραψατε, γιατί χτυπάει άσχημα??????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η γνώμη μου είναι ότι δεν υπολογίζεται στο ποσό ,της προσωπικής διαφοράς το οποιοδήποτε ποσοστό αύξησης συντάξεων π.χ. 6% από ΙΑΝ /2023.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η αλήθεια δεν σας αρέσει μη στενοχώρησε τον κουλη

  ΑπάντησηΔιαγραφή