Ανοιχτή επιστολή Αξκου ε.α. προς Α/ΓΕΑ για μισθολογικό-υγειονομική περίθαλψη-251 ΓΝΑ

Ανοιχτή επιστολή Αξκου ε.α. προς Α/ΓΕΑ για μισθολογικό-υγειονομική περίθαλψη-251 ΓΝΑ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟΝ ΤΟΥ ΓΕΑ
ΑΝΤΙΠΤΕΡΑΡΧΟΝ (I) κ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΝ ΜΠΟΥΡΟΛΙΑ

Γράφει ο Γεώργιος Κασσαβέτης
Επισμηναγός (Ι) ε.α. τ. Κυβερνήτης Ο.Α.

Αξιότιμε κ. Αρχηγέ,

Κατ' αρχάς επιθυμώ να σας εκφράσω, ως επί 15ετίαν αιρετός εκπρόσωπος των εν αποστρατεία συναδέλφων μου και επί 10 συναπτά χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος του Δ.Σ. της ΕΑΑΑ, την πλήρη ικανοποίηση των συναδέλφων του Κλάδου, με πολλούς των οποίων εξακολουθώ να επικοινωνώ, για την απόλυτα αξιοκρατική επιλογή σας στην υπεύθυνη και άκρως τιμητική θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Σκοπός της σημερινής επικοινωνίας μας δεν είναι να υπεισέλθω καθοιονδήποτε τρόπο στα υψηλά καθήκοντά σας, πολλώ δε μάλλον να σας υποδείξω τρόπους επιλύσεως των πολύπλοκων προβλημάτων σας, είτε στον επιχειρησιακό, είτε στον διοικητικό τομέα. Μοναδικός και ξεκάθαρα καλοπροαίρετος στόχος μου είναι να σας μεταφέρω την κραυγή αγωνίας των αποστράτων συναδέλφων μας για τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, που δεν αφορούν μόνο στον οικονομικό τομέα που προφανέστατα δεν έχετε ούτε την αρμοδιότητα, κι ούτε τη δικαιοδοσία να τα επιλύσετε, αλλά κυρίως στον τομέα της υγειονομικής περιθάλψεως, ο οποίος βαίνει οσημέραι υποβαθμιζόμενος.

Όπως καλύτερον εμού γνωρίζετε και χωρίς να υποτιμώ το ρόλο των δύο άλλων Όπλων στην Εθνική Άμυνα της χώρας, ο κλάδος μας έχει το θλιβερό προνόμιο να αιμοδοτεί και εν ειρήνη. Δυστυχώς αυτή η ανθρωποθυσία υπέρ της προασπίσεως της εδαφικής ακεραιότητος της χώρας και της ελευθερίας του ελληνικού λαού φαίνεται ότι περνάει απαρατήρητη από σύσσωμο το πολιτικό σύστημα της χώρας, το οποίο όχι μόνο δεν αναγνωρίζει και δεν επιβραβεύει τη θυσία αυτή, για την οποία εμείς ουδέποτε ζητήσαμε κάτι ιδιαίτερο απ’ τους συναδέλφους των λοιπών κλάδων, τουναντίον αντιστάσεως μη ούσης, λαμβάνει μεροληπτικά μέτρα, τα οποία υποβαθμίζουν κι αυτή ακόμα τη στοιχειώδη περίθαλψη την οποία μας προσφέρει η υγειονομική υπηρεσία του κλάδου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περυσινή απόδοση στο ΕΣΥ του 251 ΓΝΑ, επί αρκετούς μήνες, όπου συνέβη το εξής τραγελαφικό γεγονός. Στο ΓΝΑ να νοσηλεύονται άσχετοι με την Αεροπορία ιδιώτες και εμείς οι δικαιούχοι να πρέπει να μεταβούμε για την αποκατάσταση της υγείας μας, είτε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, είτε στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Κι όλα αυτά κ. Αρχηγέ γιατί δεν βρέθηκε ένας υψηλόβαθμος ε.ε. συνάδελφος να καταγγείλει στον αρμόδιο υπουργό την κωμικοτραγική απόφαση κάποιου νοσηρού εγκεφάλου να νοσηλεύονται στο ΓΝΑ μη δικαιούχοι του ΓΝΑ πολίτες της επαρχίας και οι απόστρατοι Αξιωματικοί, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην πατρίδα να εκπαραθυρώνονται από το δικό τους περιβάλλον, απ' τους δικούς τους συναδέλφους γιατρούς και να παραπέμπονται στα Νοσοκομεία των άλλων Κλάδων.

Απτό παράδειγμα της παντελούς αδιαφορίας του πολιτικού συστήματος για την υγειονομική περίθαλψη των δικαιούχων της Πολεμικής Αεροπορίας είναι και το εξής: Ουδείς αρμόδιος ή υπεύθυνος, μέχρι σήμερα, δεν μερίμνησε να προμηθευτεί το ΓΝΑ ένα σύγχρονο μηχάνημα ακτινοθεραπείας, για τη θεραπεία της πλέον συνηθισμένης παθήσεως των ανδρών, ήτοι του καρκίνου του προστάτου, με αποτέλεσμα απόστρατοι με σύνταξη 800 ευρώ να υποβάλλονται σε δυσβάστακτες δαπάνες 3000-3500 ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές για ακτινοθεραπεία και γιατρός της Αεροπορίας, ο οποίος απέκτησε τη σχετική ειδικότητα με κρατική δαπάνη στο εξωτερικό να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ιδιωτικές κλινικές.

Κύριε Αρχηγέ,

Δεν παραβλέπω το γεγονός ότι αναλάβατε τα ηνία της Πολεμικής Αεροπορίας, ήτοι του Όπλου αιχμής σε ένα σημερινό πόλεμο, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία. Έχοντας απέναντι έναν απρόβλεπτο Ασιάτη βάρβαρο γείτονα, ο οποίος αντιμετωπίζοντας σωρεία οικονομικών και κομματικών προβλημάτων, προσπαθεί με συνεχείς απειλές και λεονταρισμούς κατά της Ελλάδος να συσπειρώσει το κομματικό του ποίμνιο, εν όψει μάλιστα και των επικειμένων εκλογών του 2023, η ευθύνη σας για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητος της χώρας είναι τεράστια και προφανέστατα τα κύρια καθήκοντά σας σας επιβάλλουν να στρέφετε το κύριο μέρος της προσπάθειά σας σ’ αυτά.

Δεν πρέπει όμως να σας διαφεύγει πως σύμφωνα με τον κανόνα του Μεγάλου Ναπολέοντος η δύναμη του ηθικού είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τη δύναμη των όπλων. Συνεπώς απαραίτητα μεν για τη μαχητική ικανότητα της χώρας τα σύγχρονα οπλικά συστήματα, προέχει όμως το ηθικό των στελεχών που τα χρησιμοποιούν. Δυστυχώς στη χώρα μας το θέμα αυτό δεν αντιμετωπίζεται στη σωστή του διάσταση, τόσο από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, όσο κι απ’ τη συντριπτική πλειοψηφία της πνευματικής ηγεσίας του τόπου. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη ορισμένων εν τη βουλή κομμάτων πιστεύουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι αντιπαραγωγικές. Κι αυτό γιατί τα στελέχη τους δεν άνοιξαν ποτέ ένα εγχειρίδιο «Δημόσιας Οικονομικής» να διαβάσουν ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο παραγωγικότερος τομέας του κρατικού μηχανισμού, γιατί παράγει το υπέρτατο αγαθό της ασφάλειας, που επιτρέπει όλες τις άλλες δραστηριότητες εντός των ορίων του κράτους».

Θαυμάστε τις απόψεις του τέως συμβούλου επί θεμάτων τύπου του σημερινού πρωθυπουργού και νυν προέδρου της ΕΡΤ δημοσιογράφου Κων/νου Ζούλα, για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως τις διετύπωνε σε άρθρα του στην έγκριτη «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». «Ο Στρατός είναι η χειρότερη εκδοχή του δημοσίου... Και τα μόνιμα στελέχη του χαζεύουν ολημερίς στην τηλεόραση και σκαρφίζονται τρόπους για να αυξήσουν τις αποδοχές τους. Η παρωδία που λέγεται στράτευμα πρέπει να αλλάξει. Ας αναλάβουν τον καθαρισμό και την προστασία των δασών...  Όσοι υπηρετήσαμε γνωρίζουμε ότι είναι οι τελευταίοι, στους οποίους μπορούμε να βασιστούμε, αν ο μη γένοιτο χρειαστεί».

Και το δυστύχημα κ. Αρχηγέ είναι το εξής. Όταν οι επονείδιστες αυτές συκοφαντίες του αντιμιλιταριστή δημοσιογράφου εδημοσιεύοντο σε μια σοβαρή, μεγάλης κυκλοφορίας, εφημερίδα, δεν άνοιξε μύτη. Πέραν μιας εμπεριστατωμένης προσωπικής επιστολής, την οποία απέστειλα στην εφημερίδα υπό την τότε ιδιότητά μου, ως Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΑΑΑ και η οποία δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητος, ουδεμία διαμαρτυρία εκ μέρους της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων διατυπώθηκε. είτε δημοσίως, είτε προς την ηγεσία του κόμματος στο οποίο ανήκε ο συκοφάντης του θεσμού των Ενόπλων Δυνάμεων, κι ούτε μια παραίτηση ενός υψηλόβαθμου στελέχους, για την τιμή των όπλων, υπεβλήθη. Όσο για την ηγεσία του κόμματος του οποίου ο λασπολόγος δημοσιογράφος αποτελούσε προβεβλημένο στέλεχος, «αγρόν ηγόρασε».

Περαίνοντας κ. Αρχηγέ δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι θα ανταποκριθείτε στο έπακρον στις απαιτήσεις της υψηλής θέσεώς σας στον επιχειρησιακό τομέα. Κι αυτό η επιτυχέστατη μέχρι τούδε πορεία σας το εγγυάται. Η μεγάλη πρόκληση όμως είναι να επαναφέρετε στην κανονικότητα τα θέματα που απασχολούν τόσο το εν ενεργεία, όσο και το εν αποστρατεία προσωπικό της Αεροπορίας, μέρος του οποίου φέρεται εγγεγραμμένο στα στελέχη της εφεδρείας και θα κληθεί να πολεμήσει, αν χρειαστεί.

Το πρώτο των θεμάτων αυτών είναι το μισθολογικό και το δεύτερο η υγειονομική περίθαλψη. Αμφότερα αποτελούν τους πλέον σοβαρούς πυλώνες, οι οποίοι διαμορφώνουν τον καθοριστικό για τη μαχητική ισχύ της χώρας παράγοντα του ηθικού των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αντιλαμβάνομαι βεβαίως ότι η λύση του μισθολογικού χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια και των τριών κλάδων. Τυγχάνει όμως επονείδιστο και απαράδεκτο η προσφορά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να αποτιμάται χαμηλότερα εκείνης των Μουσικών του Δημοσίου και τα στελέχη αυτά να βρίσκονται στην τελευταία θέση του μισθολογικού πίνακα του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου της χώρας.

Άφησα τελευταίο κ. Αρχηγέ το θέμα του ΓΝΑ, διότι θεωρώ ότι οι προκάτοχοί σας το είχαν εγκαταλείψει έρμαιον της τύχης του. Ελάχιστο δείγμα της κακής λειτουργίας του αποτελεί και το εξής προσωπικό παράδειγμα. Στις αρχές Μαΐου τ.ε. χρειάστηκε να κάνω εισαγωγή στο ΓΝΑ για αντιμετώπιση προβλήματος υγείας μου. Και ενώ προσήλθα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), περί την 11.30 πρωινή ώρα, κατέληξα στο δωμάτιο του νοσοκομείου μετά τις 20.30 το βράδυ καταταλαιπωρημένος και νηστικός, δεδομένου ότι η ώρα φαγητού των ασθενών είχε παρέλθει.

Προφανώς οι σημερινές δυσλειτουργίες του ΓΝΑ κ. Αρχηγέ, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν οφείλονται σε έλλειψη επιστημονικής ή διοικητικής ικανότητος του ιατρικού προσωπικού, αλλά:

Πρώτον στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, ένα μέρος του οποίου έχει αποσπαστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, για την κάλυψη αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ),

δεύτερον στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού, μέρος του οποίου, στο απόγειο της αποδόσεώς του, αποστρατεύεται τη αιτήσει του αναζητώντας καλύτερες οικονομικές συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα,

τρίτον στην απογοήτευση και το μειωμένο ενδιαφέρον του εναπομένοντος ιατρικού προσωπικού, λόγω των συνθηκών εργασίας αλλά και των αμοιβών του, θεωρώντας και όχι αδίκως, ότι οι αμοιβές του είναι αντιστρόφως ανάλογες προς τις πολυετείς σπουδές του

και τέταρτον στην έλλειψη, ενδεχομένως, των απαιτούμενων οικονομικών πόρων.

Κλείνοντας, ευελπιστώ κ. Αρχηγέ ότι θα διορθώσετε τα κενά που άφησαν πολλοί από τους προκατόχους σας, ιδίως στη μέριμνα του ε.ε., αλλά και του ε.α. προσωπικού, δικαιώνοντας έτσι την μέχρι τώρα άξια διαδρομή σας και τιμώντας τη μνήμη του πατρός σας, ο οποίος προσέφερε τη ζωή του στην πατρίδα και έχει τοποθετηθεί στο πάνθεον των ηρώων του υπερήφανου Όπλου μας.

Με ιδιαίτερη τιμή

Γεώργιος Κασσαβέτης - Επισμηναγός (I) ε.α.
Τ. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΑ
Πτυχιούχος Νομικής Σχολής
Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Υ.Γ.: Την επιστολή αρνήθηκε να δημοσιεύσει, ως όφειλε, η εφημερίδα της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας «Ηχώ των Αιθέρων» παρά το γεγονός ότι η επιστολή δεν παραβίαζε κανένα από τους όρους συνεργασίας των μελών της Ενώσεως και παρά τη σχετική διάταξη «ότι ο εκδότης (πρόεδρος) διατηρεί το δικαίωμα της μη δημοσίευσης, σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι όροι συνεργασίας, θίγονται κλαδικά ή εθνικά συμφέροντα, ή προσβάλλεται φανερά η ευθυκρισία των συναδέλφων». Το κατά πόσον το κείμενο της επιστολής μου παραβιάζει τους όρους συνεργασίας με την εφημερίδα ή θίγει κλαδικά ή εθνικά συμφέροντα το αφήνω στην κρίση των αναγνωστών της επιστολής. Είναι λυπηρό που ο νεοεκλεγής πρόεδρος διοικεί έναν Σύλλογο Αποστράτων Αξιωματικών με κανόνες στρατιωτικού Κανονισμού, παραβιάζοντας καταφόρως το καταστατικό και τους όρους λειτουργίας της Ενώσεως και θεωρώντας την εφημερίδα της ως προσωπικό τιμάριό του.

ΠΗΓΗ: Ε.Ω. 19/06/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]