Τα 6 σενάρια για αύξηση των συντάξεων-Τι θα γίνει με την προσωπική διαφορά (ΓΡΑΦΗΜΑ)

Τα 6 σενάρια για αύξηση των συντάξεων-Τι θα γίνει με την προσωπική διαφορά (ΓΡΑΦΗΜΑ)

Το ύψος θα κλειδώσει τους επόμενους μήνες και θα εξαρτηθεί από το ποσοστό της ανάπτυξης, αλλά και του πληθωρισμού

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 21/05/2022 - ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ

Αυξήσεις έως 6% θα λάβουν οι συνταξιούχοι από 1.1.2023 (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) καθώς ξεπαγώνει η αναπροσαρμογή τους, η οποία είχε ανασταλεί από το 2010, την περίοδο του πρώτου Μνημονίου. Παράλληλα, το 2023 σχεδιάζεται να καταργηθεί η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΕΑ), που σημαίνει πρόσθετη αύξηση στις αποδοχές και των συνταξιούχων.

Η απαγόρευση των αυξήσεων των συντάξιμων αποδοχών λήγει στις 31-12-2022 και όπως προανήγγειλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας από το 2023 θα δοθούν αυξήσεις που αναλογούν στις συντάξεις ύστερα από 12 χρόνια δραματικών περικοπών.

Ήδη στο τραπέζι βρίσκονται έξι σενάρια. Το ύψος των αυξήσεων θα κλειδώσει μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς θα εξαρτηθεί από το ποσοστό της ανάπτυξης, αλλά και του πληθωρισμού του τρέχοντος έτους. Πιο συγκεκριμένα, οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ και επίσης 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος) όπως ορίζει ο νόμος και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερες του πληθωρισμού.

Ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ ) του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο μέσος ΔΤΚ αυξηθεί 5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι της τάξης του 4,5% (2% + 2,5%). Ωστόσο, δεδομένης της φετινής συγκυρίας όπου ο πληθωρισμός καλπάζει (στο πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθε στο 7,2% – 7,5% και όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν σε περαιτέρω αύξησή του στους επόμενους μήνες), οι συνταξιούχοι ενδέχεται να δουν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις που να φτάνουν το 6%.

Κλικ για μεγέθυνση:

Η προσωπική διαφορά

Πάντως οι περισσότεροι συνταξιούχοι δεν θα δουν αύξηση στην τσέπη τους λόγω προσωπικής διαφοράς, ειδικά εκείνοι που η διαφορά τους υπερβαίνει τα 50 ευρώ. Όσοι δηλαδή λάμβαναν υψηλότερη σύνταξη από αυτήν που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό της, θα δουν μόνο λογιστική αύξηση από το 2023, καθώς θα συμψηφισθεί με την προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα το τελικό καταβλητέο ποσό στον συνταξιούχο να παραμείνει το ίδιο.

Όταν η προσωπική διαφορά μηδενιστεί (με την αύξηση του 2023 ή με τις επόμενες), τότε θα έλθει η πραγματική – και όχι η λογιστική – αναπροσαρμογή της σύνταξης εκατοντάδων χιλιάδων δικαιούχων.

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που έχει μείωση 100 ευρώ και παίρνει το ποσό αυτό ως προσωπική διαφορά, αν πάρει αύξηση 30 ευρώ το 2023 θα χάσει 30 ευρώ από την προσωπική διαφορά και θα έχει 70 ευρώ από προσωπική διαφορά και 30 ευρώ από την αύξηση. Αν δοθεί αύξηση 30 ευρώ το 2024, τότε θα έχει 40 ευρώ προσωπική διαφορά και 30+30 ευρώ από τις αυξήσεις του 2023 και 2024. Όταν μηδενιστεί η προσωπική διαφορά, τότε θα αρχίσει και η καθαρή αύξηση στη σύνταξή του.

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

 1. Ας αφησουν τα ...ΣΕΝΑΡΙΑ κια ας προσγειωθουν στην πραγματικοτητα > https://www.staratalogia.gr/2022/05/4_17.html
  ΜΤΑ : ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΡΑΤΉΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΤΑ του ν.4093/12.
  ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 2287-2290/2015.
  Η Ολομέλεια του ΣτΕ σε συνεδρίαση πιλοτικής δίκης αποφάσισε με τις 2287-2290/ Ιούνιος 2015, ότι όλες οι μειώσεις, κρατήσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων είναι αντισυνταγματικές, νόμοι 4051/12 και 4093/12.
  http://law-constitution.web.auth.gr/lina/files/StE.%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1_2287-2015.pdf
  Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ με την τακτικη της δημιουργει κοινωνικό αυτοματισμό και κλίμα αντιπαράθεσης τοσο μεταξύ των
  εν αποστρατεια ΑΞΚΩΝ οσο και απεναντι στην Κοινωνια(οτι βλακειες εκανε ο Συριζα).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα είπες όλα με αυτό: "Ας αφησουν τα ...ΣΕΝΑΡΙΑ κια ας προσγειωθουν στην πραγματικοτητα". Τους βαρεθήκατε όλους με τα ευχολόγια και τις υποσχέσεις. Για τούτο εδώ που γράφει το κείμενο "ύστερα από 12 χρόνια δραματικών περικοπών" υπεύθυνοι είναι και τούτοι και οι προηγούμενοι και οι προ προηγούμενοι, όλοι τους ανεπάγγελτοι, ανίδεοι τσιράκια κάποιων κέντρων που κάθισαν στο σβέρκο μας και ρήμαξαν τη χώρα.

   Διαγραφή
 2. Αυτη η στανη αυτο το τυρι βγαζει εδω και πολλα χρονια.Η νδ αποδειχθηκε το ποιο αντιστρατιωτικο κομμα.Επιβαλλεται στις εκλογες να παρουν ποσοστα ποταμιου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. κ.κ. της Ν.Δ. σας ψηφίσαμε για καλύτερες μέρες και τώρα σας φτύνουμε και εσείς νομίζετε ότι ψιχαλιζει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να μην παραπονιεστε.Οτι ψηφιζετε παιρνετε.

   Διαγραφή
 4. Καμιά αντίδραση????? Καμιά πορεία προς το υπουργείο????? Μάλλον πονανε τά ποδαράκια σας ε??????
  Ήρεμα ρωτάω......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. κουλουρακι θα παρετε απαντες

  ΑπάντησηΔιαγραφή