Η «ακτινογραφία» της έκτακτης ενίσχυσης των €200 πριν από το Πάσχα-Αναλυτικός οδηγός

Η «ακτινογραφία» της έκτακτης ενίσχυσης των €200 πριν από το Πάσχα-Αναλυτικός οδηγός

Αναλυτικό οδηγό με ερωτήσεις - απαντήσεις σχετικά με την έκτακτη επιχορήγηση παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ»

ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ - ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 13/04/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Έναν αναλυτικό οδηγό σχετικά με την καταβολή - πριν από το Πάσχα - της έκτακτης επιχορήγησης των 200 ευρώ (επιταγή ακρίβειας) σε χαμηλοσυνταξιούχους και σε άτομα με αναπηρία, καθώς και για την πληρωμή μισού επιδόματος παιδιού επιπλέον του προβλεπόμενου και ενός επιπλέον μήνα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ». Η έκτακτη ενίσχυση των 200 ευρώ θα δοθεί τη Μεγάλη Τετάρτη, όπως έκανε γνωστό η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ. Το συνολικό ύψος της παρέμβασης εκτιμάται σε 324 εκατ. ευρώ και αφορά 1,7 εκατ. δικαιούχους (εκ των οποίων 634.000 χαμηλοσυνταξιούχοι). Με τα μέτρα ενίσχυσης ωφελούνται περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη, προκειμένου αυτά να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας.

Ποια είναι τα κριτήρια για την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης στους 634.000 χαμηλοσυνταξιούχους

Ο πήχης του εισοδηματικού ορίου τίθεται στα 7.200 ευρώ ετήσιο ατομικό, φορολογητέο εισόδημα. Συνεπώς, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια) έως 600 ευρώ τον μήνα. Στο όριο δεν μετρά μόνο το εισόδημα από συντάξεις αλλά από κάθε πηγή. Χάνουν το επίδομα όσοι έχουν συντάξεις έως 600 ευρώ, αλλά έχουν και άλλα εισοδήματα, όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 14.400 ευρώ και όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 200.000 ευρώ, είναι κάτοικοι εξωτερικού και δεν βρέθηκε εκκαθαρισμένη δήλωση μέχρι 31/03/2022 για τον ΑΦΜ. Για τον προσδιορισμό της αξίας της ακίνητης περιουσίας χρησιμοποιούνται οι αντικειμενικές αξίες του 2021 - πριν από την αναπροσαρμογή - ώστε να μη χάσουν το έκτακτο επίδομα δυνητικοί δικαιούχοι που είδαν το 2022 την αντικειμενική αξία του σπιτιού τους να αυξάνεται.

Τι θα γίνει με τα ζευγάρια συνταξιούχων;

Διπλή επιταγή ακρίβειας θα λάβουν τα ζευγάρια των χαμηλοσυνταξιούχων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και λαμβάνουν ο καθένας εισόδημα από συντάξεις (κύρια και επικουρική) έως 600 ευρώ τον μήνα, με την προϋπόθεση να μην έχουν άλλα εισοδήματα. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση των 200 ευρώ καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους. Συνεπώς, με σύνταξη έως 600 ευρώ τον μήνα και οι δύο (το ποσό είναι μεικτό, αλλά ουσιαστικά είναι αφορολόγητο και υφίσταται μόνο την κράτηση υπέρ υγείας 6%) δεν ξεπερνούν τα 14.400 ευρώ ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα και έτσι καθίστανται δικαιούχοι διπλού επιδόματος. Ετσι, στο νοικοκυριό των εν λόγω χαμηλοσυνταξιούχων θα εισρεύσει πριν από το Πάσχα έκτακτη ενίσχυση 400 ευρώ. Συνεπώς το συνολικό εισόδημα του Απριλίου θα ανέλθει έως 1.600 ευρώ.

Ποιες άλλες κατηγορίες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας;

Το επίδομα θα λάβουν επίσης περίπου 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικοι. Και σε αυτή την περίπτωση θα δοθεί άπαξ έως τις 21 Απριλίου.

Τι προβλέπεται για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος;

Με στόχο τη στήριξη των ωφελουμένων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, θα χορηγηθεί (πριν από το Πάσχα) διπλή δόση στους περίπου 240.000 δικαιούχους του. Η επιπλέον δόση θα καταβληθεί άπαξ, και θα προηγηθεί της τακτικής που θα καταβληθεί στις 30 Απριλίου. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 50,9 εκατ. ευρώ.

Τι ισχύει για τις οικογένειες που λαμβάνουν επίδομα παιδιού;

Προβλέπεται η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση πριν από το Πάσχα των οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα παιδιού, η οποία αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά, και το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ.

Τι θα ισχύσει για τα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ;

Όσον αφορά τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους περίπου 167.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, προβλέπεται ότι οι προνοιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 200 ευρώ. Η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ το αργότερο έως τις 21 Απριλίου. Θα  προηγηθεί δηλαδή της τακτικής καταβολής της μηνιαίας προνοιακής παροχής που θα λάβει χώρα στις 30 Απριλίου. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 33,4 εκατ. ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

 1. Δηλαδή από τα 3.000.000 συνταξιούχους, μόνο οι 600.000 είναι χαμηλοσυνταξιουχοι..???????
  Έτσι σας έχουν πει να λέτε?????
  Αυτός πού παίρνει 1.000€ κι αυτός πεινάει την σήμερον εποχή, και αυτουνου του τελειώνει η σύνταξη, στις 15 του μήνα......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όπως έχετε βάλει εκεί τον πίνακα, συμπληρώνω εγώ::
  ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ.......
  Αχαχαχαχαχαχα
  Να τους ξαναψηφισετε
  Αχαχαχαχαχαχα
  Τα ταμεία μας λέει δεν δίνουν έξτρα μέρισμα, ο υπουργός μας είπε ΌΧΙ
  Αχαχαχαχαχαχα
  Να τον ξαναψηφισετε..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η συντριβη της νδ στις εκλογες ειναι κατι παραπανω απο σιγουρη.Οποιος γνωριζει να αφουγκραζετε τον παλμο της κοινωνιας σημερα, το ποσοστο αποδοχης της νδ δεν ξεπερναει το 10 τοις εκατο.Αντε και εκτος βουλης σιγα σιγα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ν.Δ. = Έρχετε συντριβή.....!!!!!!!!!
  Εκτός στον 1 χρόνο που σας απομένει αλλάξουν όλα στροφή 100%.....
  Πλάκα κάνω όνειρο το έβλεπα......
  Ετοιμαστείτε γκολ και ξύλο,που λέμε και στα γήπεδα.......

  ΑπάντησηΔιαγραφή