«Ναυμαχία» στην Ελλάδα: Στο Αιγαίο το Truman, στο Ιόνιο το De Gaulle–Στο κατώπι τους ρωσικά πλοία

«Ναυμαχία» στην Ελλάδα: Στο Αιγαίο το Truman, στο Ιόνιο το De Gaulle–Στο κατώπι τους ρωσικά πλοία

ΦΩΤΟ: Πηγή ΓΕΕΘΑ

Μια ανάσα από το θέατρο επιχειρήσεων της Ουκρανίας οι Αμερικανοί – Ζήτησαν άδεια από το ΓΕΕΘΑ για να διασχίσουν το Αιγαίο – Πανέτοιμο για κάθε ενδεχόμενο και το γαλλικό αεροπλανοφόρο, στη συνοδεία του οποίου εντάχθηκαν η φρεγάτα ΥΔΡΑ και το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ

Βασίλης Σκουλαράκος

Μεγάλη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται στη 12η μέρα του και οι μάχες μαίνονται σφοδρές σε ανατολικά, νότια αλλά και βόρεια με την πολιορκία του Κιέβου.

Πριν από μερικές ημέρες γράψαμε ότι επικίνδυνα «τζαρτζαρίσματα» βρίσκονται σε εξέλιξη νοτίως της Κρήτης, αλλά και σε Ιόνιο και Αιγαίο, με νατοϊκά και ρωσικά πλοία να επιδίδονται σε μια μάχη παρακολούθησης και ελέγχου των δραστηριοτήτων.

Ρωσικά και νατοϊκά πολεμικά πλοία βρίσκονται δίπλα – δίπλα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με ένα άτυπο «ψυχρό πόλεμο» να διεξάγεται στα διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και του Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 15 πολεμικά πλοία και υποβρύχια της Ρωσίας πραγματοποιούν ασκήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με αμερικανικά και νατοϊκά πλοία να έχουν γίνει η σκιά τους καταγράφοντας κάθε τους κίνηση.

Εντός του Σαββατοκύριακου το πανίσχυρο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry J. Truman μαζί με τον στολίσκο που το συνοδεύει μπήκε στο Αιγαίο και έβαλε πλώρη βόρεια, έχοντας στο κατάστρωμά του φορτωμένα με βαρύτατο οπλισμό μαχητικά F-18, F-35 και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, ενώ από πάνω του ελέγχουν τα πάντα ιπτάμενα ραντάρ Ε-2 . Στα «φτερά» του συμβόλου της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος πλέουν καταδρομικά και αντιτορπιλικά πλοία με τρομακτική δύναμη κρούσης.

Την Κυριακή το απόγευμα, το θηριώδες αεροπλανοφόρο έπλεε μεταξύ Λήμνου και Αλεξανδρούπολης, στέλνοντας με τον τρόπο αυτό μήνυμα ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν από απόσταση αναπνοής την εμπόλεμη σύρραξη, ενώ η παρουσία τους στα νερά του Αιγαίου επιβεβαιώνει την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας έναντι της Τουρκίας, η οποία θυμίζουμε πως έχει λάβει μια «ερμαφρόδιτη» στάση στον πόλεμος της Ουκρανίας, επιχειρώντας να πατήσει σε δύο βάρκες.

Τελικός προορισμός του αμερικανικού αεροπλανοφόρου είναι η Αλεξανδρούπολη, η οποία αποτελεί πλέον την εναλλακτική οδό της Δύσης προς τη Μαύρη Θάλασσα και την ευρύτερη περιοχή, ενώ αποτελεί επίσης τον «τροφοδότη» των αμερικανικών δυνάμεων προς την ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ φέρεται να επικοινώνησε με το ΓΕΕΘΑ ζητώντας την άδεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου το USS Harry J. Truman να κινηθεί στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ενημέρωσε αμέσως τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος συναίνεσε άμεσα για τη διέλευση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου, με την Αθήνα να δείχνει για μια ακόμη φορά ότι έχει λάβει ξεκάθαρη θέση στο «άρμα της Δύσης».

Στο κατόπι της αμερικανικής αρμάδας βρίσκονται συνεχώς τουλάχιστον δύο πανίσχυρα καταδρομικά πλοία του ρωσικού Στόλου παρακολουθώντας τις κινήσεις του USS Harry J. Truman και των συνοδευτικών του πλοίων.

Παράλληλα, στα νερά του Ιονίου πλέει τις τελευταίες ώρες και το πυρηνοκίνητο γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle συνοδευόμενο από μια πανίσχυρη αρμάδα πολεμικών πλοίων από Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα, με την φρεγάτα ΥΔΡΑ και το κορυφαίο υποβρύχιο κλάσης 214 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ να εντάσσονται στον συμμαχικό στολίσκο. Οι Γάλλοι απηύθυναν νέα πρόσκληση στο ΓΕΕΘΑ για συμμετοχή δυνάμεων στην Επιχείρηση CLEMENCΕAU 22 με το Ελληνικό Επιτελείο να ανταποκρίνεται άμεσα και να στέλνει τη φρεγάτα και το υποβρύχιο του Στόλου στη συνοδεία του γαλλικού αεροπλανοφόρου.

Υπενθυμίζουμε ότι το Charles de Gaulle σχεδιάζει να παρευρεθεί και στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας. Το βέβαιο είναι πως θα παραμείνει σε ελληνικά ύδατα για αρκετό καιρό, με τα αεροσκάφη Rafale που έχει στο καταστρωμά του να εντάσσονται στον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ για τα σενάρια της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2022» που θα ξεκινήσει στις 28 Μαρτίου, με επίκεντρο την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα.

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ, επιβεβαίωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Τουρκία και αποκάλυψε την ατζέντα των συνομιλιών μέσα στην οποία ξεχωρίζει το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου! Exθροι μας ειναι οι ΡΩΣΟΙ και οχι οι Τουρκοι ?
    Τα αεροπλανοφόρα τοτε για ποιους ειναι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mη τυχόν γράψουν καμιά πα.......α οι Τούρκοι , οι εδώ Τουρκόδουλοι με τη μία να το υιοθετήσετε. Γιατί δεν πάτε να ζήσετε στην Άγκυρα να ησυχάσουμε;

      Διαγραφή
  2. 'Στο κατωπι τους οι Ρωσσοι'....πλακα μας κανετε τωρα, ουτε θα καταλαβουν ποτε θα εξαυλωθουν οι Ρωσσοι αν τολμησουν οτιδηποτε απεναντι σε αυτες τις ομαδες μαχης. Αντε, καλο υπνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά μην σκίσουν κανένα καλσόν οι ''σύμμαχοι'' μας. Ας τολμήσουν κάτι οι Νατοϊκοί και θα δουν πόσα απίδια πιάνει ο σάκος.....

      Διαγραφή