ΥΕΘΑ για Νυχτερινή Αποζημίωση: Το σχέδιο ΚΥΑ που διαβίβασαμε στο ΥΠΟΙΚ δεν έγινε αποδεκτό λόγω μη επάρκειας πιστώσεων

ΥΕΘΑ για Νυχτερινή Αποζημίωση: Το σχέδιο ΚΥΑ που διαβίβασαμε στο ΥΠΟΙΚ δεν έγινε αποδεκτό λόγω μη επάρκειας πιστώσεων

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές της κοινοποίησης, με θέμα «Άδεια πατρότητας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και εναρμόνιση της κείμενης νομοθεσίας. Αποζημίωση νυχτερινής εργασίας στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Οι νέες διατάξεις του άρθρου 27 του ν.4808/2021 (Α΄ 101) αναφορικά με την άδεια πατρότητας, έχουν απευθείας υποχρεωτική εφαρμογή στο υπαγόμενο στο δημόσιο τομέα στρατιωτικό προσωπικό, δυνάμει του άρθρου 25 του ως άνω νόμου. Με τη ρύθμιση αυτή αντικαθίσταται και βελτιώνεται το πλαίσιο χορήγησης της εν λόγω άδειας, που έχει σκοπό αφενός να προαχθεί από νωρίς η ισότιμη κατανομή ευθυνών φροντίδας του νεογέννητου και αφετέρου να διευκολυνθεί εξαρχής η δημιουργία συναισθηματικού δεσμού πατέρα και παιδιού.

Ως εκ τούτου, το δικαιούμενο στρατιωτικό προσωπικό δύναται να αιτηθεί την εν λόγω δεκατετραήμερη (14) άδεια, το χρονικό διάστημα εξάντλησης της οποίας γίνεται σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στα άρθρα 26 και 27 του ιδίου Νόμου, ενώ ως προς τα λοιπά, όπως το όργανο χορήγησης, η διαδικασία χορήγησης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, κ.ά., τυγχάνουν αναλογικής εφαρμογής οι διευκρινιστικές οδηγίες του ΓΕΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων επί του άρθρου 14 της Υπουργικής Απόφασης, υπό στοιχεία Φ.400/34/292616/Σ.4753/31-8-2016 απόφαση Υπουργού Εθνικής Άμυνας (Β΄2808).

Επομένως, η προαναγγελθείσα ανάληψη ενεργειών, ώστε να τροποποιηθεί η παραπάνω Υπουργική Απόφαση, έχει την έννοια της επακόλουθης επικαιροποίησης της κωδικοποιημένης νομοθεσίας που διέπει τις ΕΔ με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Συναφώς, είναι αυτονόητο ότι η άσκηση του σχετικού δικαιώματος, δηλαδή της λήψης της άδειας πατρότητας, δεν εξαρτάται από την ολοκλήρωση της ως άνω τροποποίησης, καθώς αυτό καθίσταται ενεργό λόγω της απευθείας υποχρεωτικής εφαρμογής στις ΕΔ, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Σε ό,τι αφορά στην αποζημίωση της νυχτερινής εργασίας του στρατιωτικού προσωπικού των ΕΔ, η αρμοδιότητα για την πολιτική μισθών και αποζημιώσεων εμπίπτει αποκλειστικά στο Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), την οποία εξειδικεύει με ειδικούς μισθολογικούς νόμους, με βάση τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες και την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση, το μισθολόγιο των στρατιωτικών είναι ειδικό και προβλέπει με την παράγραφο Δ΄ του άρθρου 127 του ν.4472/2017, τη χορήγηση ειδικής αποζημίωσης αναγνωρίζοντας ότι τα στελέχη, λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών της αποστολής τους, προσφέρουν εργασία και κατά τις νυχτερινές ώρες.

Όπως ήδη έχω ενημερώσει την Βουλή των Ελλήνων, δια της παρούσης διαδικασίας, το σχέδιο ΚΥΑ που το ΥΠΕΘΑ, κατ’ εξουσιοδότηση του παραπάνω νόμου, διαβίβασε στο ΥΠΟΙΚ για τον καθορισμό των ωρών νυχτερινής απασχόλησης, δεν έχει γίνει αποδεκτό, με την αιτιολογία της μη επάρκειας των πιστώσεων.

Προφανέστατα, αυτή η θέση του ΥΠΟΙΚ πηγάζει από την υποχρέωση διαφύλαξης της ακεραιότητας του κρατικού προϋπολογισμού (Π/Υ), με την παράλληλη κάλυψη των έκτακτων δημοσιονομικών αναγκών, οι οποίες ανακύπτουν λόγω των ευρύτερων εξελίξεων, εντός των ορίων του ισχύοντος κάθε φορά ΜΠΔΣ.

Ανεξάρτητα από αυτά, βούληση της πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ είναι η προώθηση νέου σχεδίου ΚΥΑ, όμως η μη συνδρομή του προαπαιτούμενου της εξασφάλισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης, καθιστά όπως είναι φυσικό, ανίσχυρη την έκδοση απόφασης και μετακυλίει το χρόνο έκδοσης της, προς αποτροπή δημοσιονομικών αποκλίσεων.

Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

 1. Και το γαϊτανάκι των δηλώσεων από το ένα υπουργείο στο άλλο συνεχίζεται.....Μας κάνετε πλάκα έτσι? Εχετε ξεπεράσει κατά πολύ τους άλλους, που στο κάτω-κάτω ήταν και άπειροι στη διακυβέρνηση.Εσείς όμως? Εκλογές? Η ψήφος θα είναι όπως σας αρμόζει και με εισοδηματικά κριτήρια......!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και δεν μας λετε κ. υπουργε...;;
  1. Σε ποιο θεσμικο κείμενο (Νόμο, ΠΔ κλπ), προβλέπεται η ενέργεια του υποικ να απορρίπτει σχεδιο ΚΥΑ αλλου υπουργειου;;
  2. Αν δεν υπάρχει πρόβλεψη τετοια, εσεις τι κανατε και τι κανετε, περαν της ανουσιας, κατ' επανάληψη υποβολής ενος σχεδιου;; Απλα το κανατε να ροκανιζετε τον χρονο;;
  3. Αν υπαρχει τετοια προβλεψη, εσεις παλι τι ενεργειες κανατε για να μην απορριφθει απο το υποικ;;;
  4. Η διαρκης και κουραστικη επίκληση της μη διαθεσης των πιστωσεων, θεωρειτε οτι σας απαλλάσσει απο την αναληψη ενεργειων, εσας αλλα και το υποικ, δια την ανευρεση των υποψη πιστωσεων;
  5. Σε τι ενέργειες προέβη το υπουργειο σας και εσεις προσωπικά, ωστε να ανευρεθούν οι υποψη πιστωσεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ξερνάω. Οποίος στρατιωτικός ψηφίσει αυτούς τους αληταραδες απλά είναι άξιος της μοίρας του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλυτερα να πανε να αυτοκτονησουν οποιοι σκεφτονται να τους ξαναψηφησουν.

   Διαγραφή
 4. Το θρασσος του ΥΕΘΑ ξεπερνα καθε οριο.Το Υπ Οικ ειπε ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΕΘΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗ καΙ μαλιστα εχει διευκρινιστει σαφεστατα με εγγραφα η φραση > ΜΕ ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ< κοινως κοβεις δαπανες απο απο αλλου και τα δινεις στην ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ για την ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗ.-Το Υπ Οικ εμπλεκοταν στην ΠΑΥΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥ και ψηφιστηκε στη ΒΟΥΛΗ ΑΜΕΣΩΣ μετα την ανακοινωση.
  Τα ιδια κανει ο ΥΕΘΑ και σε ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ και αποστρατους με κρατησεις Ν4093/2012 στα μερισματα που τους περιπαιζει με το Υπ Εργασιας οταν το Υπ Εργ ΕΠΙΣΗΜΑ αναφερει υπευθυνος ειναι ο ΥΕΘΑ και τα Μ.Τ το Υπ Εργ δεν εχει καμμια δουλεια..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλά τα λέει, χρυσά και άγια, όπως κι εμείς θα πρέπει να ελαττώσουμε τις υπηρεσίες, καθ'ότι δε γίνεται να ξημεροβραδιάζεται κάποιος στην υπηρεσία,και να του λένε "σορυ...."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ώρα να πάει σπίτι του ο πωλητής μαρμάρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι πωλητής μαρμάρων μωρέ, επαρχιακός δικηγοράκος των ειρηνοδικείων ήταν και θα παραμείνει αμέσως μετά τις εκλογές. Ούτε οι συγγενείς του θα τον ξαναψηφίσουν ή αλλιώς θα έχουμε Δράμα στην Καβάλα. Ούτε η καραμάν-αλήδες θα τον σώσουν ξανά.

   Διαγραφή
 7. Οπότε προσφεύγουμε όλοι μαζικά στα δικαστήρια. Δεν έχει σημασία με ποιον, ΠΟΕΣ ή ΠΟΜΕΝΣ, αρκεί να πάρουμε τα δεδουλευμένα μας.
  Πάντως ένα σωστό κράτος πρώτα πρέπει να δίνει αυτά που χρωστά (εκεί λέει δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος) και μετά να μοιράζει επιδόματα (εκεί υπάρχει δημοσιονομικός χώρος).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητε, τι και ποιος ακριβώς σας εχει δωσει την εντύπωση οτι ειναι "κανονικο κρατος";
   Εδω παίζεται, αν ειναι καν κρατος..
   Ετσι ειναι τα κρατη;;
   Ποιο πολύ προσιδιάζει στην Neverald του ομώνυμου παραμυθιού, καθως οι... "(αν)αρμοδιοι", πετανε χαζοχαρουμενοι στα σύννεφα..

   Διαγραφή