Οι Belh@rra, τα Rafale και το «κλιμάκιο Λοριάν»-Επανεκκινεί το πρόγραμμα των κορβετών

Οι Belh@rra, τα Rafale και το «κλιμάκιο Λοριάν»-Επανεκκινεί το πρόγραμμα των κορβετών

ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΝΩ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ - lsblav@gmail.com - ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 26/03/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Με μια έντονου συμβολισμού κίνηση, την υπογραφή των συμβάσεων για την πρόσκτηση των τριών υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου Belh@rra, με δικαίωμα προαιρέσεως (οψιόν) για μία επιπλέον, καθώς και των έξι ακόμα μαχητικών F3R, πάνω στο κατάστρωμα του θρυλικού, εύδρομου θωρηκτού «Θ/Κ Γ. Αβέρωφ», στο Τροκαντερό του Παλαιού Φαλήρου, παρουσία των υπουργών Αμύνης Ελλάδος και Γαλλίας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Φλορανς Παρλί, την παραμονή της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, οι διμερείς αμυντικές σχέσεις πέρασαν σε άλλη εποχή, εκπέμποντας το δικό τους μήνυμα αποφασιστικότητος. Ένα μήνυμα που ενισχύθηκε έτι περαιτέρω με την εν συνεχεία επιβίβαση των δυο υπουργών, του ΥΦΕΘΑ Νίκου Χαρδαλιά, καθώς και των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κώστα Φλώρου, ΓΕΣ, Αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση, ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη Π.Ν., ΓΕΑ, Αντιπτεράρχου (I) Θεμιστοκλή Μπουρολιά και άλλων επισήμων, επί του γαλλικού, πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» (CDG), που ναυλοχούσε στον φαληρικό όρμο, με τα (ναυτικά) Rafale παρκαρισμένα στο κατάστρωμά του.

Η υπογραφή των συμφωνιών -την παραμονή της εθνικής επετείου- πάνω στο κατάστρωμα του εμβληματικού πολεμικού πλοίου, από τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13, προσέδωσε άλλο χρώμα και συμβολισμό στη φετινή εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Όπως επίσης και η παρουσία της Γαλλίδας ΥΠ.ΑΜ. στην παρέλαση, ως εκπροσώπου του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Στις αρχές Μαρτίου πέρασε, χωρίς κανένα πρόβλημα και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το «πακέτο» των τριών επιμέρους συμφωνιών για την πρόσκτηση των 3 + 1 φρεγατών Belh@rra της γαλλικής Group Navale, καθώς και των έξι επιπλέον μαχητικών Rafale Dassault, τα οποία ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό τους στα 24 (18+6), που προηγουμένως είχαν ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Όμως, η προαναφερθείσα ενέργεια της υπογραφής των συμφωνιών για τα αεροσκάφη, τις φρεγάτες, τα όπλα τους και την εν συνεχεία υποστήριξή τους αποτελεί την κορωνίδα της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας και σημείο καμπής για το πρόγραμμα των φρεγατών.

ΠΑΡΑΛΑΒΕΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», ήδη προχωρούν οι διαδικασίες συγκροτήσεως του λεγόμενου «Ναυτικού Κλιμακίου Λοριάν», που είναι η πόλη της γαλλικής Βρετάνης, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας των φρεγατών και όπου θα ναυπηγηθούν οι τρεις αρχικώς (με την ευχή να γίνουν τέσσερις συνολικώς) φρεγάτες του Π.Ν. Το «Ναυτικό Κλιμάκιο Λοριάν» θα έχει ως επικεφαλής ανώτερο αξιωματικό του Π.Ν., μάχιμο ή συνήθως μηχανικό, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση σε καθημερινή βάση και εκ του σύνεγγυς του προγράμματος ναυπηγήσεως των ελληνικών φρεγατών Belh@rra, η πρώτη από τις οποίες είναι προγραμματισμένη να παραδοθεί στο Π.Ν. το πρώτο ήμισυ του 2025. Θυμίζουμε ότι τη φρεγάτα αυτή, της οποίας προ διμήνου περίπου τοποθετήθηκε η τρόπιδα ως η δεύτερη φρεγάτα της κλάσεώς της, θα την πάρει το Π.Ν. από τη γραμμή παραγωγής για το γαλλικό Ναυτικό, προκειμένου να την παραλάβουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα, και θα είναι με τη «γαλλική διαμόρφωση», ενώ οι υπόλοιπες θα φέρουν την κανονική, «ελληνική διαμόρφωση». Η πρώτη ελληνική θα αναβαθμιστεί στην Ελλάδα με φροντίδα των Γάλλων, ώστε να φτάσει στο ίδιο επίπεδο με τις υπόλοιπες ελληνικές φρεγάτες.

Το πρόγραμμα των κορβετών

Επανεκκινεί η κινητικότητα για το επόμενο μείζον πρόγραμμα ενισχύσεως του Π.Ν., αυτό της προσκτήσεως τεσσάρων κορβετών, μετά από μερικές ημέρες διακοπής λόγω των ετήσιων τακτικών κρίσεων στον κλάδο, που είχαν ως αποτέλεσμα την τοποθέτηση νέου επικεφαλής στην αρμόδια Διεύθυνση Εξοπλισμών (ΔΕΞ) του ΓΕΝ, αυτήν του νεοπροαχθέντος Υποναυάρχου Χρ. Σασιάκου Π.Ν.

Όπως έλεγε στα «Π» ανώτατη ναυτική πηγή, «έως σήμερα έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους για το πρόγραμμα η γαλλική εταιρεία Group Navale με την Gowind, η ιταλική Ficantieri με την Doha, η ολλανδική Sigma με τη 10514 και h βρετανική Babcosk με την Arrowhead 130/Type-31, που είναι κανονικώς φρεγάτα, αλλά λιγότερο εξοπλισμένη ως κορβέτα. Αυτές οι προτάσεις έχουν έως τώρα υποβληθεί, ενώ αναμένεται η κατάθεση και νέας, "επικαιροποιημένης" προτάσεως από τους Γάλλους. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβάλει οι Αμερικανοί κάποια πρόταση». Αξίζει να σημειωθεί ότι, μολονότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία ως «dead line», εκτιμάται πως μετά το Πάσχα το Π.Ν. θα έχει ολοκληρώσει την αξιολόγησή του και έως το καλοκαίρι θα έχει υποβάλει την πρότασή του.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια