Το παρασκήνιο μιας επένδυσης €1 δισ. για μονάδα συντήρησης-εκσυγχρονισμού Leopard στην Ελλάδα

Το παρασκήνιο μιας επένδυσης €1 δισ. για μονάδα συντήρησης-εκσυγχρονισμού Leopard στην Ελλάδα

Η γερμανική εταιρεία KMW διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση, το πρότζεκτ που αφορά μονάδα συντήρησης και εκσυγχρονισμού των αρμάτων της «οικογένειας» Leopard

Τζίνα Μοσχολιού - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 12/03/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Μια επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ από τη γερμανική αμυντική βιομηχανία KMW βρίσκεται σε στάδιο διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση, με το πρότζεκτ να αφορά μονάδα συντήρησης και εκσυγχρονισμού των αρμάτων της «οικογένειας» Leopard.

Η πρόταση έχει καταγραφεί σε έγγραφο προθέσεων («Letter of Intent-LOI») μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της εταιρείας που υπεγράφη στις 19 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους και καταγράφει την «επιθυμία ανάπτυξης κι ενδυνάμωσης της συνεργασίας σε περιοχές βιομηχανικών χερσαίων αμυντικών δυνατοτήτων». Περιλαμβάνει, επίσης, πρόταση προς την ελληνική πλευρά για προμήθεια ερπυστριοφόρων ΤΟΜΑ τυπου «LYNX».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εργοστάσιο κατασκευής Leopard στην Ελλάδα και αναβάθμιση 700 αρμάτων του Σ.Ξ.

ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ. Προτεραιότητα των δυο πλευρών ωστόσο, όπως επισημαίνεται, είναι η αίσια ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τις μεταξύ τους εκκρεμότητες. Πρόκειται για υποθέσεις με βάθος εικοσαετίας που είχαν βάλει στον «πάγο» τις ελληνογερμανικές αμυντικές συνεργασίες. Οι εκκρεμότητες αυτές αφορούν, αρχικά, έξι συμβάσεις για τρεις προμήθειες και τα αντίστοιχα αντισταθμιστικά ωφελήματά τους. Η πρώτη υπεγράφη το 2000 κι αφορούσε 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα PZH-2000GR, η δεύτερη το 2003 για 170 άρματα Leopard-2 HEL και η τρίτη το 2005 για 183 μεταχειρισμένα Leopard-2 Α4.

Τα προβλήματα που σημειώθηκαν κατά την εκτέλεση αυτών των προγραμμάτων οδήγησαν σε απαίτηση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ της Ελλάδας από την εταιρεία για καθυστέρηση παραδόσεων, ενώ η KMW, από την πλευρά της, ζητεί από το ελληνικό Δημόσιο 180-190 εκατομμύρια ευρώ για καθυστερήσεις πληρωμών. Για την απαίτηση αυτή υπάρχει, τυπικά, μια διαιτησία σε εξέλιξη που δεν προχωράει καθώς οι δυο πλευρές αναζητούν συμβιβαστική λύση μεταξύ τους.

Στα παραπάνω - που αποτελούν τυπικό και ουσιαστικό εμπόδιο για νέες συμφωνίες - προστίθενται 42 εκατομμύρια ευρώ που απαίτησε εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου ο πρώην υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος σε αγωγή που κατέθεσε κατά της εταιρείας, επικαλούμενος κακή εκτέλεση του προγράμματος των PZH.

Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. Η διαπραγμάτευση μεταξύ του υπουργείου Άμυνας και της KMW πέρασε, τον Ιούνιο του 2020, στην αρμοδιότητα επιτροπής του υπουργείου που κατέγραψε εκατέρωθεν αξιώσεις και προτάσεις για συμβιβαστικές λύσεις, καταλήγοντας στην επιστολή («LOI») του περασμένου Ιανουαρίου. Η προοπτική είναι να λυθεί το θέμα νομοθετικά, αλλά, παρά την καλή θέληση και τις πολλές συναντήσεις, η επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη το έργο της.

Η πρόσφατη διακήρυξη, πάντως, του γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς για επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ στην άμυνα, θεωρείται κίνητρο επίσπευσης του «κλεισίματος» των ανοιχτών λογαριασμών με τους Γερμανούς, που επιθυμούν να ξαναμπούν στην ελληνική αγορά. Παράγοντές της μάλιστα σημειώνουν πως η επιθυμία αυτή θα μπορούσε να αποβεί σε όφελος και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια