«Σφραγίζονται» τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο-Σχεδιάζεται νέος φράχτης 35 χλμ. (ΓΡΑΦΗΜΑ)

«Σφραγίζονται» τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο-Σχεδιάζεται νέος φράχτης 35 χλμ. (ΓΡΑΦΗΜΑ)

Νέο αποτρεπτικό φράχτη 35 χιλιομέτρων σχεδιάζει η κυβέρνηση - Όλο το σχέδιο επέκτασης στο βόρειο τμήμα του νομού

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 05/02/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Σχέδιο για την κατασκευή νέου αποτρεπτικού φράχτη στον Έβρο, αυτή τη φορά από τους Ψαθάδες του Διδυμότειχου μέχρι το κεντρικό σημείο του ποταμού, στο Σουφλί, βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Στόχος είναι με αυτή την προσθήκη στους ήδη υπάρχοντες φράχτες σε Καστανιές και Φέρες, τα ελληνοτουρκικά σύνορα να σφραγιστούν τόσο από τις ροές παράτυπων μεταναστών αλλά και από κάθε είδους απειλή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η γενική εικόνα που υπάρχει τόσο στην Αστυνομία όσο και στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι ότι ο φράχτης μήκους 27 χλμ. που κατασκευάστηκε πρόσφατα στο νότιο κομμάτι του Έβρου, στην περιοχή των Φερών, έχει βοηθήσει σημαντικά στην αποτροπή εισόδου παράτυπων μεταναστών στη χώρα και γενικότερα στο έργο των Αρχών. Με αυτό το δεδομένο ξεκίνησε άμεσα ο σχεδιασμός από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Άμυνας και Μεταναστευτικής Πολιτικής για την κατασκευή μεταλλικού αποτρεπτικού φράχτη κατά μήκος του ποταμού Έβρου, αλλά πάντα στο ελληνικό κομμάτι της όχθης, από τους Ψαθάδες του Διδυμότειχου μέχρι το Σουφλί.

ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ. Το νέο αποτρεπτικό εμπόδιο θα έχει μήκος 35 χλμ. και θα είναι αντίστοιχων προδιαγραφών με τον φράχτη που κατασκευάστηκε προ ολίγων μηνών στην περιοχή των Φερών. Δηλαδή θα διαθέτει ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα (από γαλβανισμένο χάλυβα), ύψους πέντε μέτρων και βάθους έξι μέτρων, με αντιαναρριχητική δομή και βέβαια όπως προβλέπεται στην κορυφή θα φέρει αγκαθωτή κονσερτίνα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νέος φράχτης θα κατασκευαστεί με πόρους του ελληνικού κράτους, αφού η ΕΕ έχει αρνηθεί τη χρηματοδότησή του. Αυτό φαίνεται πως είναι ένα από τα «αγκάθια» για το έργο του νέου φράχτη. Αν δηλαδή υπήρχε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ο καινούργιος φράχτης θα μπορούσε να κατασκευαστεί άμεσα. Εντούτοις δεν μπορεί να αποκλειστεί μια επίσπευση διαδικασιών για το έργο του νέου φράχτη, καθώς η Τουρκία εργαλειοποιεί διαρκώς το Μεταναστευτικό και το χρησιμοποιεί στην προκλητική ρητορική της.

ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΗΜΕΙΑ. Σημειώνεται πως στα 35 χιλιόμετρα του νέου αποτρεπτικού εμποδίου στον Έβρο περιλαμβάνονται αρκετά απ' αυτά που οι αστυνομικοί, οι συνοριοφύλακες και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επισημάνει ως δύσκολα περάσματα επιχειρησιακά σε ό,τι αφορά τη φύλαξη και την επιτήρηση. Τέτοια σημεία είναι στις περιοχές Ψαθάδες, Λάβαρα, Κισάριο, Γεμιστή Τυχερού.

Η ευθύνη για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του νέου φράχτη παραμένει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ωστόσο και αυτό το πρότζεκτ στα ελληνοτουρκικά σύνορα εντάσσεται σε ένα ολιστικό σχέδιο θωράκισης των συνόρων και αποτελεσματικής αποτροπής με στόχο την ασφάλεια των πολιτών που ξεκίνησε ειδικά μετά την «υβριδική» επίθεση στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 από πλευράς Τουρκίας. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, σε αυτή την προσπάθεια υπάρχει συνεργασία Ενόπλων Δυνάμεων, Αστυνομίας και άλλων φορέων. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι από το 2020 ο Στρατός έχει προχωρήσει σε σειρά παρεμβάσεων στα σύνορα, όπως η κατασκευή τεχνητών εμποδίων, για να βοηθήσει στην αποτροπή.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια