Καλαμάτα: Ισραηλινή αποστολή στην 120 ΠΕΑ-Ανοίγει το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης

Καλαμάτα: Ισραηλινή αποστολή στην 120 ΠΕΑ-Ανοίγει το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης

Μηνύματα στην Άγκυρα εκπέμπει η προγραμματισμένη παρουσία του υπουργού Άμυνας και αναπληρωτή Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένζαμιν Γκαντζ, στα εγκαίνια του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 01/02/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος (ΠΕΑ) στην Καλαμάτα μπαίνει και επισήμως σε διαδικασία... απογείωσης, αφού στις 10 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η τελετή τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου στις πρώτες εγκαταστάσεις που έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται, όπως είναι η μεγάλη αποθήκη ανταλλακτικών.

Φιλοδοξία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των επιτελών είναι το Κέντρο και η Καλαμάτα να γίνουν πόλος έλξης διεθνούς αεροπορικής εκπαίδευσης, ένα «Top Gun» της Μεσογείου και ταυτόχρονα να δοθεί οριστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα της εκπαίδευσης των Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο η εκδήλωση αναμένεται να είναι πανηγυρική και το «παρών» θα δώσουν ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος η στρατιωτική ηγεσία και η ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems Ltd, η οποία ανέλαβε τη λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία για 22 χρόνια.

ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ. Ίσως όμως το πιο ηχηρό μήνυμα της τελετής είναι ότι έχει προσκληθεί να παραστεί και ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένζαμιν Γκαντζ. Και μόνο το γεγονός ότι η παρουσία του ισραηλινού υπουργού Άμυνας στην Καλαμάτα γίνεται μόλις λίγες μόνο ημέρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο στο Ισραήλ φανερώνει πολλά για το υψηλό επίπεδο της στενής συνεργασίας των δυο χωρών. Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Η νέα συνάντηση των δύο υπουργών - εφόσον βέβαια υλοποιηθεί διότι σε εποχές Covid ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος - θα γίνει σε μία χρονική συγκυρία που η Τουρκία επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει το Ισραήλ. Όπως όλα δείχνουν όμως η προσπάθεια της Αγκυρας δεν μπορεί ούτε να αλλοιώσει ούτε να εμποδίσει τη σχέση Αθήνας - Τελ Αβίβ που έχει σφυρηλατηθεί τα τελευταία χρόνια με τριμερή σχήματα, στρατηγικές συμφωνίες και συνεργασίες όπως αυτή για το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων της Καλαμάτας.

Με βάση τη διακρατική συμφωνία που υπέγραψαν τον περασμένο Απρίλιο η Ελλάδα και το Ισραήλ, η εταιρεία Elbit θα προμηθεύσει το Κέντρο με νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Μ-346 με τη μορφή χρονομίσθωσης - προς αντικατάσταση των υπέργηρων εκπαιδευτικών Τ-2 Buckeye - ενώ θα εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα ολόκληρου του εκπαιδευτικού στόλου, που αποτελείται από δεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη Μ-346 και Τ-6. Έτσι, οι Ίκαροι της Πολεμικής Αεροπορίας θα έχουν ικανοποιητική επάρκεια ωρών πτήσεως και με υπερσύγχρονα εκπαιδευτικά μέσα. Παράλληλα δε πιλότοι απ' όλο τον κόσμο θα μπορούν να εκπαιδεύονται στα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Μ-346 και σε υπερσύγχρονους προσομοιωτές.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια