Δομή… αμέσου δράσεως με εμπλοκή του Στρατού

Δομή… αμέσου δράσεως με εμπλοκή του Στρατού

«Κλείδωσαν» οι απαιτούμενες αλλαγές στη νέα Πολιτική Προστασία με στόχο να μην επαναληφθεί το κομφούζιο

Γράφει ο Σπύρος Μουρελάτος - mourelatos.sp@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 28/01/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Σε έναν άτυπο αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί ήδη το Μέγαρο Μαξίμου, που γνωρίζει πως η επιχείρηση ουσιαστικής βελτίωσης στις δομές και τη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας δεν μπορεί να περιμένει ενόψει και της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη εντοπίσει τα «τυφλά» σημεία του νεοπαγούς υπουργείου και σύμφωνα με τακτικούς του συνομιλητές, έχει ήδη «κλειδώσει» τις απαιτούμενες αλλαγές με στόχο να μην επαναληφθεί το κομφούζιο που διαπιστώθηκε ανάμεσα στους εμπλεκομένους την περασμένη Δευτέρα. Εξάλλου, το μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν χθες ξεκάθαρο: δεν θα γίνει ανεκτή ανάλογη εικόνα στο μέλλον, κάτι που δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα, αλλά υποδηλώνει και ότι το παρόν μοντέλο λειτουργίας άγγιξε τα όριά του.

Ο ρόλος του Ντόκου

Επ’ αυτού η χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ απεδείχθη καταλυτική. Στο περιθώριο των τακτικών κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Political» εντολή στον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Θάνο Ντόκο να συστήσει και να περιγράψει επ’ ακριβώς τη λειτουργία μιας επιτροπής διαχείρισης κρίσεων με αποστολή να επεμβαίνει άμεσα σε εξαιρετικά επείγουσες καταστάσεις. Σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εντολές, η σύνθεση της εν λόγω επιτροπής, στην οποία θα έχουν εκ των πραγμάτων καθοριστικό ρόλο οι Ένοπλες Δυνάμεις, θα είναι μεταβαλλόμενη κατά περίσταση, απολύτως εξαρτώμενη από τη φύση του φαινομένου. Η νέα δομή θα τελεί υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν το γεγονός πως η δημιουργία της έρχεται να υπερκαλύψει και το έλλειμμα ηγεσίας που διαπιστώθηκε κατά την πρόσφατη κρίση.

Το «εγχειρίδιο»

Επιπλέον, συνεργάτες του πρωθυπουργού προϊδεάζουν ότι σύντομα θα οριστικοποιηθεί το manual της Πολιτικής Προστασίας, ήτοι η λεπτομερής περιγραφή του μοτίβου λειτουργίας της σύμφωνα με κάθε πιθανό ή απίθανο σενάριο. Πρόκειται, όπως λέγεται, για έναν… μπούσουλα, από την επικαιροποίηση των checklist, δηλαδή ποιοι συμμετέχουν ανάλογα με την κατάσταση σε κάθε σύσκεψη, έως ποιες είναι οι ενδεδειγμένες ενέργειες πριν αλλά και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ενός ακραίου φαινομένου, είτε πρόκειται για πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς ή για κάτι άλλο.

Ήδη από χθες ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει, κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στους συναρμόδιους φορείς ως μία από τις σοβαρότερες αιτίες των προβλημάτων που ταλαιπώρησαν χιλιάδες πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται εκ των ων ουκ άνευ η ενεργοποίηση του ενιαίου κέντρου συντονισμού στο σύγχρονο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Ότι νά'ναι, όπως νά'ναι, πιαστ'αυγο και κούρευτο και αν πεινάσεις φάτο. Δηλαδή εν κατακλείδι "Θου - Βου φαλακρός γλειφτωρ, Επιχείρησις: Γης Μαδιάμ" Άλλη μία επιτυχία της κυβέρνησης των αρίστων και του επιτελικού μπαχαλάρκουδου, που όμως θα μείνει ως βάρος στις πολύπαθες πλάτες των ΕΔ, που σημειωτέον θα είναι και τα εύκολα θύματα στην απόδοση κάθε ευθύνης και κάθε καλοτυχίας του ολοκληρωτικά άχρηστου ιδιωτικό-δημοσίου τομέα της ντόπιας βαλκανικής μπανανίας. Σιγά μην παραιτηθεί κανείς ή πληρώσει κανένας ή αντικατασταθεί κάποιος, προτού τσεπώσει και κατιτίς για τα τιμημένα γεράματα. Η κατηφόρα συνεχίζεται και το βαρέλι δεν έχει πάτο, ούτε προβλέπεται να βάλει κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι προσκυνημενοι δικλαροι τι εχουν να πουν;Εχει ο καιρος γυρισματα ρημαδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή