Κορβέτες: Στο μικροσκόπιο του ΠΝ οι προτάσεις Γάλλων-Ιταλών-Ολλανδών και η «σφήνα» Αμερικανών

Κορβέτες: Στο μικροσκόπιο του ΠΝ οι προτάσεις Γάλλων-Ιταλών-Ολλανδών και η «σφήνα» Αμερικανών

Αντίστροφη μέτρηση για τις κορβέτες που θα θωρακίσουν το Πολεμικό Ναυτικό - Στο μικροσκόπιο των επιτελών του ΠΝ έχουν μπει οι προτάσεις Γάλλων, Ιταλών, Ολλανδών και Αμερικανών

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ  - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 27/01/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Τον κύκλο των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων επιδιώκει να κλείσει έως τον ερχόμενο Μάρτιο το υπουργείο Άμυνας. Μετά τα αεροσκάφη Rafale και τις φρεγάτες Belh@rra - η διαδικασία απόκτησης των οποίων ολοκληρώνεται και νομοθετικά με τις συμβάσεις τους να έρχονται τις επόμενες μέρες στη Βουλή - σειρά έχει τώρα αγορά 3 ή 4 κορβετών και η αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ.

Αμέσως μόλις έκλεισε η συμφωνία με το Παρίσι για τη ναυπήγηση των τριών φρεγατών Belh@rra το Πολεμικό Ναυτικό και το υπουργείο Άμυνας ξεκίνησαν χωρίς χρονοτριβή να μελετούν και να επεξεργάζονται προσφορές και προτάσεις για την απόκτηση κορβετών. Κι αυτό διότι «θέλουμε πλοία γρήγορα για να καλύψουμε τις ανάγκες του Στόλου» όπως είχε επισημάνει πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ των επιτελών του ΠΝ έχουν μπει οι προτάσεις Γάλλων, Ιταλών και Ολλανδών. Όλες έχουν εξεταστεί ενδελεχώς, όμως η γαλλική πρόταση (για 3+1 κορβέτες Gowind) φάνηκε - σύμφωνα με πληροφορίες - εξαρχής να υπερτερεί στα σημεία χάρη στην ομοιομορφία και τη διαλειτουργικότητα των κορβετών με τις φρεγάτες Belh@rra που ήδη αγόρασε το Ναυτικό (πλοία παρόμοιας φιλοσοφίας και από την ίδια εταιρεία), αλλά και λόγω της άδειας για κατασκευή και εξαγωγή τους (export licence).

Εντούτοις, όπως πληροφορούνται «ΤΑ ΝΕΑ», στη νέα «ναυμαχία», για τις κορβέτες αυτή τη φορά, έχουν μπει δυνατά και οι ΗΠΑ με μία πρόταση που περιλαμβάνει εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ελληνικών φρεγατών ΜΕΚΟ, δυο νέες φρεγάτες (υπό την ονομασία Hellenic Future Frigate2 2 - ΗΡ2) και μεταχειρισμένες LCS, τις οποίες ενδέχεται να αποσύρει το αμερικανικό Ναυτικό. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι η φρεγάτα HF2 έχει την ευελιξία να «χτιστεί» ανάλογα με τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ επιπλέον ατού για τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο θεωρούν και το ελικόπτερο MH-60R (Romeo) που μπορεί να διαθέτει ως οργανικό. Σημειώνεται ότι επτά τέτοια ελικόπτερα έχει αγοράσει το ΠΝ.

Υπενθυμίζεται ότι για την αγορά των κορβετών και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ το ΥΕΘΑ έχει προϋπολογίσει συνολικά δυο δισεκατομμύρια ευρώ. Και πολύ δύσκολα θα προκριθεί μία πρόταση που θα ξεπερνάει αυτό το μπάτζετ.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικός παράγοντας στην εξίσωση για τις κορβέτες αλλά και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ είναι και τα ελληνικά ναυπηγεία. Αυτή τη στιγμή τα ελληνικά ναυπηγεία δεν είναι λειτουργικά και σε θέση να ναυπηγήσουν άμεσα κορβέτες ή φρεγάτες. Με το δεδομένο ότι το υπουργείο και το Ναυτικό θέλουν πλοία όσο το δυνατόν συντομότερα, εκτιμάται πως δύσκολα θα μπορούσε να προκριθεί μία πρόταση που θα προτείνει ναυπήγηση π.χ. όλων των πλοίων σε ελληνικό ναυπηγείο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια