Φορολόγηση αναδρομικών αποστράτων: Νέα παρέμβαση από Βουλευτή Έβρου κ. Δημοσχάκη

Φορολόγηση αναδρομικών αποστράτων: Νέα παρέμβαση από Βουλευτή Έβρου κ. Δημοσχάκη

ΦΩΤΟ: 22 Δεκ. 2021 - Επίσκεψη Βουλευτή Έβρου της ΝΔ κ. Δημοσχάκη Αναστασίου στην ΕΑΑΣ

Η νομοθετική ρύθμιση θα επιλύσει το ζήτημα της φορολόγησης αναδρομικών των αποστράτων του Στρατεύματος! Κατάθεση Κοινοβουλευτικής Αναφοράς!!

Ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αν. Δημοσχάκης, προέβη σε κοινοβουλευτική παρέμβαση (05/1), διαβιβάζοντας προς το Υπ. Οικονομικών την επιστολή του ΔΣ της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ).

Στο επίκεντρο αυτής, βρίσκεται η αναγκαιότητα πρόβλεψης νομοθετικής ρύθμισης της φορολόγησης 20% των αναδρομικών του γνωστού 11μήνου των αποστράτων Στρατού.

Ακολουθεί αναλυτικά η Κοινοβουλευτική Παρέμβαση:

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Ο Βουλευτής Έβρου, Αν. Δημοσχάκης, καταθέτει στο Προεδρείο της Βουλής κοινοβουλευτική αναφορά, διαβιβάζοντας προς το Υπουργείο Οικονομικών για ενημέρωση και λοιπές τυχόν ενέργειες, την επιστολή του ΔΣ της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ).

Το θιγόμενο ζήτημα αφορά την αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης αυτοτελούς φορολόγησης με 20% των αναδρομικών του γνωστού ενδεκάμηνου.

Η ΕΑΑΣ έχει προτείνει (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ):

Την ύπαρξη νομοθετικής ρύθμισης αυτοτελούς φορολόγησης με ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) των αναδρομικών του γνωστού ενδεκαμήνου από τον Ν. 4387/2016.

Το Υπουργείο Οικονομικών ωστόσο έχει προβάλει κατά καιρούς ότι η ρύθμιση του εν λόγω ζητήματος είναι αδύνατη καθώς μια οριζόντια φορολόγηση σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) θα αδικούσε όσους δεν φορολογούνται σήμερα καθόλου λόγω επιπέδου συντάξεως. Επιπροσθέτως υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχει χρόνος ώστε να γίνει η απαιτούμενη επεξεργασία από πλευράς τεχνικών υπηρεσιών σε περίπτωση που ψηφίζονταν μια τέτοια ρύθμιση.

Παρά ταύτα η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να το λάβει υπόψιν, εφόσον τεθεί έγκαιρα, σε μελλοντικά ζητήματα που άπτονται των αναδρομικών. Η αναγνώριση της Κυβέρνησης βέβαια στο εύλογο αίτημα των μελών της Ε.Α.Α.Σ έρχεται σε αντίθεση με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει χρόνος από τεχνικής φύσεως να ρυθμιστεί το άνω αίτημα. Εφόσον υπάρχει κυβερνητική βούληση να ρυθμιστεί το άνω αίτημα, η έλλειψη επαρκούς χρόνου αποτελεί απλή δικαιολογία.

Προς επίλυση του ζητήματος αυτοτελούς φορολόγησης των αναδρομικών η Ε.Α.Α.Σ είχε προτείνει την ψήφιση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης που μπορούσε να καλύψει τις διάφορες πτυχές του θέματος.

Για την τυχόν αδικία που θα προκαλούνταν σε όσους δεν πληρώνουν αυτή τη στιγμή φόρο και δεδομένου ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία άπαντες πληρώνουν φόρο τουλάχιστον είκοσι δύο τοις εκατό (22%) η Ε.Α.Α.Σ είχε προτείνει την στην επιδιωκόμενη νομοθετική ρύθμιση να γίνει μνεία της φράσης «…αποτελεί φορολογία μέχρι 20%...», προκειμένου να εξαλειφθεί οποιαδήποτε αδικία σε βάρος αποστράτου.

Με την νομοθετική πρόβλεψη θα μπορούσαν να ακυρωθούν τα εκδοθέντα φορολογικά σημειώματα και να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στις τεχνικές υπηρεσίες προκειμένου να επιλύσουν τυχόν τεχνικά θέματα και ύστερα να εκδοθούν νέα σημειώματα την επόμενη χρονιά.

Επίσης και το ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ 3ΕΑΑ έχει προτείνει (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ):

Επανεξέταση και φορολόγηση αυτοτελώς στο 20% των αναδρομικών από τις παράνομες περικοπές των κύριων συντάξεων που έλαβαν οι συνταξιούχοι για τα έτη 2015 και 2016, μετά από απόφαση του Εκλεκτικού Συνεδρίου, όπως συνέβη και την προηγούμενη καταβολή αναδρομικών. Με την υποχρεωτική υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων η επιβάρυνση κυμαίνεται από 35% μέχρι και 46% των δοθέντων αναδρομικών τα οποία πρέπει να επιστραφούν το αργότερο έως 31 Ιανουαρίου 2022 πράγμα αδύνατον για τους συνταξιούχους. Εναλλακτικά η δυνατότητα της εξόφλησης τους σε 12 ή 24 άτοκες δόσεις.

Δημοσίευση σχολίου

13 Σχόλια

  1. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΩΡΑ ΠΑΝΤΑ ....ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 10 Ιαν τη Δευτερα, 31 ληγει η προθεσμια πληρωμης, τα εχουμε πληρωσει οι περισσοτεροι και ενοψη ενδεχομενως εκλογων, ενας- ενας οι μαιντανοι της πολιτικης, πλευριζουν τα προβατα. ΑΙΣΧΟΣ γιατι ειναι ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ οι περισσοτεροι (Μανωλακος, Μυλωνακης, Δημοσχακης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παραμονές των εκλογών, όποτε αυτές γίνουν-πιθανότατα το 2022- ίσως δοθούν λύσεις ταζουν ΟΛΟΙ !Στην ΕΛΛΆΔΑ,πάντα έτσι γίνεται. Να μην τα καίμε όλα τα χαρτιά! Μην περιμένετε νωρίτερα...Ενωρίτερα,το ΄΄τάξιμο δεν χαλάει σπίτια΄...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στέκομαι στη φράση "η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να το λάβει υπόψιν, εφόσον τεθεί έγκαιρα", δηλαδή η ΝΔ (κυβέρνηση) κάνει κοινωνική πολιτική αν και εφόσον κάποιος, στην προκειμένη περίπτωση οι ενώσεις συνταξιούχων, της θυμίσει έγκαιρα τα λάθη, τις αδικίες, τις παραλήψεις.
    Το επιχείρημα δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, έχει ήδη ανατραπεί από τις ενώσεις, θα επισημάνω μόνον, πόσο εύκολα βρέθηκε ο χρόνος για τα τέλη κυκλοφορίας και πολλά άλλα.
    Για την εναλλακτική δυνατότητα της εξόφλησης τους σε 12 ή 24 άτοκες δόσεις, απλά κορόιδεψαν δείχνοντας την πάγια ρύθμιση των 48 δόσεων εντόκως.
    Συμπέρασμα, η πολιτική γραμμή για τους συνταξιούχους και ειδικά για αποστράτους, είναι "μια στο καρφί και μια στο πέταλο" κι αν έγκαιρα διαμαρτυρηθείς, μελλοντικά κάτι μπορεί να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι λαμπαδιδρόμοι των επερωτήσεων σε νέο ρόλο, αυτόν του πυροσβέστη. Δυστυχώς είναι αργά, η φωτιά που άναψε στους αποστράτους έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τον έπιασε ο πόνος και αυτόν????
    Κοντή γιορτή θα φάτε καλά όλοι σάς...
    Εμείς όμως δεν θα μείνουμε μόνο στο τάξιμο
    Και είμαστε πολύ, πάρα πολύ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ το πας καλά ρε φίλε μου, αυτό το "πολύ" τι το ήθελες; "Πολλοί" φίλε μου "πολλοί", και ναι είμαστε ΠΟΛΛΟΙ και με καθαρή συνείδηση και μυαλό και θα ψηφίσουμε και εμείς και οι οικογένειες μας. Καλή χρονιά με υγεία.

      Διαγραφή
    2. Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2022 10:53:00 π.μ
      πολύ(Υ) καυστικός για το τίποτα, ουδείς "άσφαλτος" όπως χαρακτηριστικά είπε και η μεγίστη τραγουδιάρα μας 😂

      Διαγραφή
  7. Παράδειγμα(έως 20.000 ευρώ φορολογητέο εισόδημα) υπολογισμού ΑΝ ισχύσει η αυτοτελούς φορολόγηση 20% των αναδρομικών 11μήνου.
    Α)Τι ίσχυσε
    1)φορ.έτος 2015
    Μεικτά 1.013,47-6% περίθαλψη=954,70 είναι το πληρωτέο.
    Με την τροποποιητική φορ. Δήλωση ο φόρος και η έκτακτη εισφορά σύνολο είναι 954,70 Χ 22,70%(22%φόρος συν 0,70% έκτακτη)=216,72.
    2)φορ.έτος 2016
    Μεικτά 666,93-6%περίθαλψη=626,92 είναι το πληρωτέο.
    Με την τροποποιητική φορ.δήλωση ο φόρος και η έκτακτη εισφορά σύνολο είναι 626,92 Χ 24,20%(22% φόρος συν 2,2% έκτακτη)=151,71.
    Β)Αν ισχύσει η αυτοτελούς φορολόγηση 20%.
    1)φορ.έτος 2015
    954,70 πληρωτέο Χ 20%=190,94
    Άρα 216,72-190,94=25,78 ευρώ επιστροφή.
    2)φορ.έτος 2016
    626,92 πληρωτέο Χ 20%= 125,38
    Αρα 151,71-125,38=26,33 ευρώ επιστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάνο σ' ευχαριστούμε που πιάνεις μολύβι και χαρτί, άντε excel, αμέσως και "χειροπιαστά" μας ενημερώνεις, θεωρώ ότι το θέμα φορολόγησης έχει λήξει, μακάρι να διαψευστώ, δημιουργώντας μια κακή εικόνα για τους κυβερνώντες όπως τουλάχιστον αυτή αποτυπώνεται από τα σχόλια.

      Διαγραφή
  8. Βρε Χρηστάρα συμμαθητή, εσύ είσαι; Βρε παιδάκι μου μήπως έβαλες μερικά κιλά παραπάνω; Εγώ παντως σε θυμάμαι στην ΣΑΣ στυλάκι και ευθυτενή. Τελικά καλά λένε ότι το "γήρας ου μόνον........". Να'σαι καλά και καλή χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συνάδελφε 11.43.00 π.μ.
    Μακάρι να διαψευστούμε. Δεν θέλει ...κόπο τρόπο θέλει από τους κυβερνώντες.(δλδ μετά την αυτοτελούς φορολόγηση 20% -αν ισχύσει-τα πληρωτέα ποσά π.χ. 190,94 και 125,38 ευρώ να δηλωθούν στον Π.6 & 6 ΚΩΔ 617 στο Ε1 -εισοδήματα που εξαιρούνται από φόρο(έξτρα) και εισφορά- στα αντίστοιχα φορολογικά έτη 2015,2016 και όχι στον Π.4 Α & 2 ΚΩΔ 303 που συν αντίστοιχα δηλώθηκαν(υπολογίστηκαν). Είδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Που ήσουν κ. Δημοσχακη κλπ τόσο καιρό Διονύσης Πρέβεζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή