ΥΕΘΑ: Εντός των επομένων μηνών θα φέρουμε ν/σ με διατάξεις που απλοποιούν-διευθετούν-επιλύουν ζητήματα στελεχών ΕΔ

ΥΕΘΑ: Εντός των επομένων μηνών θα φέρουμε ν/σ με διατάξεις που απλοποιούν-διευθετούν-επιλύουν ζητήματα στελεχών ΕΔ

Συνέντευξη ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ»

-Κύριε Υπουργέ, τα πρώτα έξι Rafale ήρθαν, η ναυπήγηση της πρώτης Belh@rra ξεκίνησε. Πότε θα έχουμε απόφαση για τις κορβέτες;

Το πρόγραμμα είναι πυκνό, οι διαδικασίες σύνθετες και οι διαπραγματεύσεις εντατικές. Αυτή τη στιγμή ετοιμαζόμαστε να φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή τη σύμβαση πρόσκτησης των τριών φρεγατών, ώστε να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό στην υπογραφή της. Εκτιμώ ότι η απόφαση για τις κορβέτες θα προκύψει εντός του πρώτου τετραμήνου του έτους. Η λήψη της καθίσταται πιο περίπλοκη εάν λάβουμε υπόψη ότι σκοπός και στόχος μας είναι να έχουμε οπωσδήποτε ναυπήγηση πλοίων σε ελληνικό ναυπηγείο, με τήρηση όμως των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης που θα συμφωνηθούν.

-Πρόσφατα επισκεφθήκατε το Τελ Αβίβ και συναντηθήκατε με τον ισραηλινό ομόλογό σας. Συζητήσατε πιθανότητες συνεργασίας με το Ισραήλ για αναβάθμιση οπλικών μας συστημάτων ή και αγορά νέων;

Η διμερής σχέση με το Ισραήλ έχει στρατηγικό χαρακτήρα και εκδηλώνεται με μια πολύ έντονη δραστηριότητα στην αμυντική συνεργασία προς όφελος όχι μόνον των δύο χωρών, αλλά και της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Το Ισραήλ έχει επενδύσει και συνεχίζει να επενδύει στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, αναπτύσσοντας μια ιδιαίτερα παραγωγική αμυντική βιομηχανία, αλλά και εκπληκτική τεχνογνωσία σε συστήματα αιχμής, σε νέες τεχνολογίες.

Με τον ομόλογό μου, αλλά και με στελέχη των αρμοδίων Υπηρεσιών του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, συζητήσαμε τις δυνατότητες συνεργειών ανάμεσα σε ισραηλινές εταιρείες και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με όρους μεταφοράς τεχνογνωσίας για την αναβάθμιση οπλικών συστημάτων μας κι όχι μόνο.

Οι δυνατότητες είναι τεράστιες και οι προοπτικές ιδιαίτερα επωφελείς, καθώς υπάρχει η αμοιβαία βούληση για συνεργασία.

-Προγραμματίζετε ταξίδι στις ΗΠΑ όπως και ο Πρωθυπουργός. Θα συζητήσετε και για την αγορά των F-35;

Καταρχάς υπάρχει η πρόσκληση για το ταξίδι στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό μου, αυτή τη στιγμή, οι δύο πλευρές επεξεργάζονται πιθανές ημερομηνίες. Αναμένω οι συζητήσεις να επικεντρωθούν τόσο στη σταθερά βελτιούμενη διμερή σχέση αμυντικής συνεργασίας, όσο και στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον με τις σύνθετες και επικίνδυνες προκλήσεις ασφαλείας που έχουν ανακύψει.

Οι Αμερικανοί εκτιμούν τη χώρα μας ως αξιόπιστο σύμμαχο και εταίρο, και υπολογίζουν σοβαρά την άποψή μας αλλά και το σταθεροποιητικό ρόλο μας ως προς το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.

Όσον αφορά στα F-35, ασφαλώς και μας ενδιαφέρει η προμήθεια νέων αεροσκαφών 5ης γενιάς. Η υπόθεση αυτή δεν έχει να κάνει τόσο με τη διάθεσή των Αμερικανών, όσο με τη δική μας δυνατότητα να εντάξουμε στον οικονομικό προγραμματισμό μας αυτήν την προμήθεια. Προχωρούμε στη συνολική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων βήμα – βήμα, αλλά με βήμα ταχύ.

-Η Άγκυρα επιμένει στην επιθετική συμπεριφορά στο Αιγαίο με συνεχείς υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά. Έχετε πει ότι οι διαδικασίες για τα ΜΟΕ αυτοακυρώνονται εν μέσω παραβιάσεων και υπερπτήσεων. Θα γίνουν συναντήσεις των δύο πλευρών;

Οι διαδικασίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης συνεχίζονται, οι συναντήσεις θα γίνουν, το κανάλι επικοινωνίας θα παραμείνει -πρέπει να παραμείνει- ανοικτό. Επιμένω όμως ότι όλη αυτή η πρωτοβουλία καθίσταται ατελέσφορη όταν συνοδεύεται από συνεχιζόμενες παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας (όπως λ.χ. οι υπερπτήσεις) που ακυρώνουν το σκοπό της και το πνεύμα της, ήτοι την προσέγγιση των δύο πλευρών.

Αν η Τουρκία έχει ειλικρινείς και καλές προθέσεις, θα πρέπει να αλλάξει αυτή της τη συμπεριφορά.

-Η Τουρκία φαίνεται να εγκαταλείπει τη διπλωματία και αντ’ αυτού βλέπουμε έναν Ακάρ ομιλητικό και προκλητικό. Είναι ένδειξη αδυναμίας της γείτονος;

Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία εγκαταλείπει τη διπλωματία, δεν τη συμφέρει να το κάνει αυτό. Είναι γεγονός όμως ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε έξαρση προκλητικών, επιθετικών και ευθέως προσβλητικών για τη χώρα μας δηλώσεων, ιδίως διά στόματος του ομολόγου μου.

Θεωρώ ότι απευθύνονται κατά βάση στο εσωτερικό ακροατήριο, δεδομένων των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων της διακυβέρνησης Ερντογάν.

Επιπλέον εκτιμώ ότι υποκρύπτουν και κάποιον εκνευρισμό λόγω των επιτυχημένων κινήσεων της χώρας μας στο πεδίο οικοδόμησης και ενίσχυσης των συμμαχιών στην περιοχή, αλλά και λόγω της εντατικής από μέρους μας προσπάθειας αναβάθμισης των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων στο πεδίο των Εξοπλισμών. Εμείς επιλέγουμε να απαντήσουμε όχι με ατάκες, αλλά με ακόμα περισσότερο έργο.

-Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απαλλαγή από κάθε φόρο των επιδομάτων επικινδυνότητας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Τι άλλο να περιμένει το προσωπικό σε επίπεδο μέριμνας;

Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στην Τανάγρα αποτελούν έμπρακτη απόδειξη ότι η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου αναβάθμισής τους που υλοποιούμε. Πολύ σύντομα, εκατοντάδες στελέχη θα διαπιστώσουν το οικονομικό όφελος από αυτές τις φορολογικές απαλλαγές στο ατομικό τους εισόδημα.

Εντός δε των επομένων μηνών σκοπεύουμε να φέρουμε στη Βουλή νομοσχέδιο με αποκλειστικό αντικείμενο διατάξεις που απλοποιούν, διευθετούν και επιλύουν ζητήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θα είναι η δεύτερη κύρια παρέμβασή μας για το προσωπικό, μετά την αύξηση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές και στις σχολές υπαξιωματικών και στους τρεις Κλάδους, αλλά και τις 15 χιλιάδες προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών σε βάθος πενταετίας. Όσοι ισχυρίζονται ότι αργήσαμε, ας αναλογισθούν το συνολικό έργο που έχει συντελεστεί εδώ και δυόμισι χρόνια, κάτω από μάλλον δύσκολες συνθήκες. Ένα έργο που συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

– Πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς τη σχολιάζετε;

Από την κοινοβουλευτική εμπειρία μου, αυτές οι κινήσεις αποσκοπούν σε εντυπωσιασμούς και όχι στην ουσία. Θα γίνει μια τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, θ’ ανέβουν οι τόνοι, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης δεν θα είναι έντονο, και στο τέλος, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα συσπειρωθεί γύρω από την Κυβέρνηση, όπως γίνεται πάντα.

Πάντως όσο η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο κ. Τσίπρας επενδύουν πολιτικά σε ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα και καταστροφές, τόσο θα αποτυγχάνουν να πείσουν ότι αποτελούν αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Βλέπετε, υπάρχει και το παρελθόν.

Δημοσίευση σχολίου

16 Σχόλια

 1. "Εντός δε των επομένων μηνών......των Ενόπλων Δυνάμεων", είπε με περίσσια άνεση ευνουχισμενου καναπεδόγατου, ο τύπος που δεν έχει καταφέρει τίποτα, εκτός από τα τυπικά, που και αυτά άλλοι τα κανόνισαν. Ακόμη και ο πρώην υφεθα καλύτερος του τίποτα ήταν. Αχ βρε Κυριάκο, τι γραμμάτια ξεπληρώνεις στην επιλογή προσώπων όπως αναρωτιούνται και πολλοί άλλοι καθημερινά, ιδίως μετά το φιάσκο της κακοκαιρίας; Οι εκλογές, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έρχονται ολοένα και πλησιέστερα, έτσι και αλλιώς τα τελευταία 15 χρόνια ποτέ μια κυβέρνηση της νουδούλας δεν ολοκλήρωσε κανονική τετραετία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ρε κακομοιρη ουτε οι ψηφοφοροι σου οι κακομοιρηδες δεν σε πιστεουν νενεκο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το στεγαστικό πρόβλημα των στρατιωτικών του ΣΞ μπορεί κάποιος να το λύσει ή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε?
  ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΤΑ ΚΑΘΡΕΦΤΆΚΙΑ
  ΦΤΙΆΞΑΜΕ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟ ΔΑΥΤΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κ. Υπουργέ. Επιτέλους φέρε τροπολογία και για τις δύο τάξεις ΣΜΥ 93 και ΣΜΥ 94 ταυτόχρονα να τελειώνουμε. Ντροπή. Μας έχουν ξεπεράσει στον βαθμό οι εθελόντριες και γιναν Ταγματάρχες και εμείς είμαστε ακόμα Λοχαγοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτο σε καιει εσενα;κοιτατε μας γειτονισσες ψαρακια τηγανιζουμε.Εδω ο κοσμος καιγετε και κατι καμμενοι ζητανε γαλονια.Ισα περα ρε που λενε.

   Διαγραφή
 5. Έτσι μας δουλεύουν πάντα, όλο μέσα στο συρτάρι είναι ενα νομοσχέδιο που βελτιώνει τη ζωή των στρατιωτικών αλλά ποτέ δεν κατατίθεται γιατί γίνονται εκλογές και δεν προλαβαίνουν και ξαναμπαίνει στο συρτάρι και ξαναγίνονται εκλογές και έτσι κυλάει καιρός με το παραμύθι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Για να μην δουλευόμαστε. Το ξέρουν και οι πέτρες ότι το παλικάρι δεν υπογράφει τίποτα. Ντάνες είναι οι φάκελοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το γλυψιμο και το παρακαλετο δεν ταιριαζει σε Στρατιωτικους Ελληνες.Ορισμενοι οντας ραγιαδες απο παιδια,ακομα και τωρα που μεγαλωσαν συνεχιζουν στο ιδιο μοτιβο μονο και μονο να φτιαχτουν σκυβοντας στην εκαστοτε εξουσια εις βαρος αλλων.Και λεμε γιατι αυτη η χωρα παει κατα διαολου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Προς 0824. Καμένος είσαι και φαίνεσαι. Με γνωρίζεις και από εχθές και κρίνεις? Γνωρίζεις την οικονομική μου κατάσταση? Γνωρίζεις την υπηρεσιακή μου κατάσταση? Γνωρίζεις τι και πόσο έχω προσφέρει στην υπηρεσία? Έπρεπε να σε είχα από κοντά να μου μιλήσεις έτσι τετατετ. Αυτό μόνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βασικά δεν ξέρω κανέναν από τους δύο, άλλα κρίνοντας από τη οργισμένη και εξόχως απειλητική σου αναρτηση, μικρέ και αμυαλε κακομοιράκο, καταλαβαίνω τον λόγο που σε περάσαν και οι εθελόντριες στον βαθμό, γιατί μέχρι εκεί σου έκοβε. Άντε τώρα να κλαψουρισεις στην αγκαλιά όποιου-ας θέλεις με λυγμούς και να παρακαλέσεις ξανά γονατιστός, ίσως και έρπην, μήπως και γίνεις και εσύ συνταγματαρχάρα.

   Διαγραφή
  2. προς 2:04:00
   Παλιά σου τέχνη κόσκινο, έτσι;

   Διαγραφή
 9. Δεν ήξερα ότι πριν διεκδικήσουμε κάτι πρέπει να ζητήσουμε άδεια από τον κάθε κομπλεξικο που κυκλοφορεί στον ΕΣ!
  Δεν ήξερα ότι μόνο οι ανώτατοι και οι συνδικαλιστές έχουν δικαίωμα να θέλουν γαλόνια !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Να πάτε πρώτα να υπηρετήσετε στις θέσεις υψηλής ευθύνης που υπηρέτησαν όλες οι εθελόντριες και μετά να ζητάτε βαθμούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να είσαι καλά θεία με έκανες και γέλασα σήμερα!!!!!!!!!!!!!!
   ΒΑΘΜΟΥΣ ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΠΟΥ ΕΙΣΗΛΘΑΜΕ ΣΤΟΝ ΕΣ.
   Εσύ πως μπήκες ? Θα μας πείς?

   Διαγραφή
  2. Για να σε βάζουν να γρασάρεις σκουριασμένα ρυμουλκούμενα κάτι θα ξέρουν.

   Διαγραφή