Αναδρομικά συνταξιούχων: Πώς θα εξοφληθεί ο φόρος σε έως 48 δόσεις

Αναδρομικά συνταξιούχων: Πώς θα εξοφληθεί ο φόρος σε έως 48 δόσεις

Τι θα προβλέπει η διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή

Η ΑΑΔΕ ανοίγει σήμερα Παρασκευή 28 Ιανουαρίου την πλατφόρμα ώστε οι συνταξιούχοι να μπορούν να ρυθμίσουν έως και σε 48 δόσεις το φόρο εισοδήματος από τις δηλώσεις που υπέβαλαν πέρυσι μέχρι τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πρόκειται να δώσουν μόνιμη λύση στο πρόβλημα της δυνατότητας ρύθμισης των φορολογικών υποχρεώσεων που προκύπτουν για αναδρομικά ποσά συντάξεων προηγουμένων ετών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμη διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και δίνει τη δυνατότητα στους συνταξιούχους να ρυθμίζουν το φόρο εισοδήματος και τα πρόστιμα που προκύπτουν από τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για συντάξεις που καταβάλλονται αναδρομικά, έως και σε 48 δόσεις με εισοδηματικά κριτήρια, σύμφωνα με όσα προβλέπονται για την πάγια ρύθμιση.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης για τις οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 48 δόσεις καθορίζεται με βάση την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσοστού μηνιαίας δόσης, ως εξής:

- Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση τον μέσο όρο του συνολικού εισοδήματός τους, με οποιοδήποτε τρόπο και εάν έχει αυτό προσδιοριστεί, κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, ή το συνολικό εισόδημα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο, και το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

 1. Αν ανοίξει, άτοκες θα είναι οι δόσεις; Γιατί έντοκες τι να τις κάνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν με αφορα αλλα αυτα να τα βλεπει ο Ταξιαρχος κ Νικολοπουλος Προεδρος ΠΟΣ που παρουσιαστηκε ως ....σωτηρας..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ευχαριστούμε πάρα πολύ την κυβέρνηση Μητσοτάκη μαζί με τους υπουργούς του που έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να μας φορολογήσουν τα αναδρομικά με 40%και τώρα μας κάνουν και ρύθμιση σε 48δοσεις δεν ντρέπονται λίγο αλλά μας γέλασαν και τους ψηφίσαμε τώρα μαύρο στην Μαυρογιαλουρος ρε ουστ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φοβάσαι να γράψεις, από 20 έως 40% ανάλογά με το εισόδημα του καθενός?εκεινου του χρόνου. Εαν τα επαιρνες εκείνη την χρονιά που σου τα πήραν, δεν θα έβαζαν φόρο?

   Διαγραφή
 4. "ανοίγει σήμερα Παρασκευή 28 Ιανουαρίου την πλατφόρμα"
  ακόμη και τούτη τη στερνή στιγμή της κοροϊδίας....ΘΑ..ΘΑ..ΘΑΘΑΘΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή