Ρεκόρ στην αμυντική θωράκιση της χώρας-46 εξοπλιστικά προγράμματα μέσα σε 30 μήνες

ΦΩΤΟ: Τέταρτη 21 Ιουλίου 2021 - Παρουσία ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου στην τελετή παραλαβής του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους “Rafale” της Π.Α. στην Ιστρ της Γαλλίας - Πηγή: ΥΠΕΘΑ

Οι τελευταίες εξελίξεις και τα ορόσημα

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης - ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 06/01/2022

Από τον Ιούλιο του 2019 ενεργοποιήθηκαν 165 υποπρογράμματα προσκτήσεως οπλικών συστημάτων για όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, εκ των οποίων 135 χρηματοδοτούνται και 46 έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί, αποκάλυψε πολύ πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας επί του αμυντικού προϋπολογισμού για το 2022 στη Βουλή, για τον οποίο τόνισε ότι είναι αυξημένος κατά 15,5%, ενώ και για τα εξοπλιστικά είναι αυξημένος κατά 34%!

Τα «κλειδιά» της θωράκισης

Ας δούμε, λοιπόν, μερικά από αυτά τα 46 προγράμματα που έχουν ήδη γίνει συμβάσεις και υλοποιήθηκαν (ή είναι σε εξέλιξη) στο διάστημα αυτό των 30 μηνών.

Πρόσκτηση 18 αεροσκαφών Rafale F3R σε χρόνο-ρεκόρ. Μέσα σε 6 και 7 μήνες από τις αρχικές διαπραγματεύσεις φτάσαμε στην υπογραφή της συμβάσεως, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 προσγειώνονται στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Αερ. Βάση της Τανάγρας, τα πρώτα 6 μαχητικά Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής για τη νέα σύμβαση αποκτήσεως 6 πρόσθετων καινούργιων Rafale F3R, που θα διαμορφώσουν μια πλήρη Μοίρα των 24 μαχητικών.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η κατακύρωση του διαγωνισμού για την υποστήριξη Follow-On-Support (FOS) των μεταφορικών αεροσκαφών C-27J Spartan της Π.Α.

Την παρούσα χρονική στιγμή, βρίσκονται στα υπόστεγα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) 8 αεροσκάφη F-16 για αναβάθμιση σε F-16V (=Viper).

Το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των 38 αεροσκαφών F-16 Block.50 θα παρουσιαστεί ενώπιον της Βουλής προς έγκριση με νέα σύμβαση, για λόγους διαφάνειας.

Η Π.Α. διαθέτει πλέον αυξημένες διαθεσιμότητες στα μαχητικά Mirage 2000-5 Mk.2, χάρη στις συμβάσεις FOS που δρομολογήθηκαν.

Προχώρησε η σύμβαση με την ισραηλινή εταιρεία ELBIT και ουσιαστικώς την Ισραηλινή Αεροπορία για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως στην Καλαμάτα για την εκπαίδευση των Ικάρων μας.

Αποκτήθηκαν με τη μέθοδο leasing, για περίοδο 3 ετών, 3 συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροοχημάτων (UAV).

Τα δύο πρώτα, από τα 7 συνολικώς, υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R θα παραληφθούν από το Π.Ν. εντός του 2022.

Βαίνει προς συμβασιοποίηση εντός του Ιανουαρίου 2022 η πρόσκτηση 3 υπερσύγχρονων φρεγατών FDI τύπου Belh@rra από τη Γαλλία, με «δικαίωμα προαιρέσεως» για μία επιπλέον (τέταρτη). Οι δύο πρώτες θα παραδοθούν το 2025 και η επόμενη εντός του 2026. Ήδη για την πρώτη ελληνική έχει κοπεί το «πρώτο μέταλλο» στα γαλλικά ναυπηγεία.

Εντός του 2022 θα παραδοθεί στο Π.Ν. από τα Ναυπηγεία Ελευσίνος η τελευταία πυραυλάκατος (ΤΠΚ) Νο.7, τύπου Super Vita (η ΤΠΚ «Βλαχάκος»).

Βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την πρόσκτηση 4 (3+1) νέων κορβετών.

Αντίστοιχη διαπραγμάτευση υπάρχει και για τον εκσυγχρονισμό των 4 φρεγατών τύπου MEKO-200HN, κλάσεως «Ύδρα», που υπηρετούν ήδη στον Στόλο.

Πρόσκτηση για την κάλυψη των υπαρκτών και επειγουσών επιχειρησιακών αναγκών του Π.Ν. με 44 τορπίλες βαρέος τύπου SeaHake mod4, των 533mm, διπλού ρόλου και καθοδηγούμενες με οπτική ίνα, της γερμανικής κατασκευαστικής εταιρείας ATLAS ELEKTRONIK, που πρόσφατα πέρασε -επιτέλους- από τη Βουλή.

Πέρασε, επίσης, από τη Βουλή ένα «υπόλοιπο προγράμματος» (Excess Material) «λογιστικού χαρακτήρος», αλλά πολύ σημαντικό, με τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. του Σκαραμαγκά, ως συνέχεια του προγράμματος Neptune-2, που αφορούσε την αναβάθμιση των υποβρυχίων τύπου «Ωκεανός».

Υπογράφηκε στις 14 Δεκεμβρίου από τη ΓΔΑΕΕ του ΥΠΕΘΑ η συμφωνία-πλαίσιο «002Β/21», που αφορά την προμήθεια 41 ταχύπλοων σκαφών μεταφοράς προσωπικού τύπου MUNIN S-1200 και την παροχή αρχικής υποστηρίξεως.

Αποκτήθηκαν και έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα 43 από 1.200 Τεθωρακισμένα Τροχοφόρα Οχήματα Ασφαλείας M-1117 Guardian από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού, δωρεάν.

Αποκτήθηκαν και έφτασαν στην Ελλάδα 70 ελικόπτερα επιθετικής αναγνωρίσεως OH-58D Kiowa Warrior για την Αεροπορία Στρατού. Επίσης από τις ΗΠΑ.

Είναι σε πολύ προχωρημένο επίπεδο το θέμα του νέου τυφεκίου για τις Ελληνικές Ε.Δ, το όποιο, αν τελικώς επιλεγεί, θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα.

Είναι επίσης σε προχωρημένο επίπεδο η αναβάθμιση των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ Apache από το Ισραήλ για να γίνουν επιπέδου «D», καθώς η παραγωγή του «Α+» έχει διακοπεί και, αν δεν αναβαθμιστούν, θα απαξιωθούν σταδιακώς.

Προχωρά με προβλήματα η αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικών επιχειρήσεων P-3B Orion σε P-3HN (ΕΑΒ). Προ 10ημέρου, το πρώτο εξ αυτών πραγματοποίησε στη διάρκεια ασκήσεως βολή ανθυποβρυχιακής τορπίλης για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια.

Προχωρά με τροποποιητικές συμβάσεις το θέμα της παραλαβής και των υπόλοιπων 7 μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90 της Αεροπορίας Στρατού, από τα οποία τα 3 (από τα 7) είναι των Ειδικών Επιχειρήσεων.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Ειναι τζαμπα χρημα αυτα .δεν ανεβαζουν το χρεος ? Μήπως είναι καιρός κάποιοι να προσεγγίσουν τον «μύθο» με μεγαλύτερη σοβαρότητα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή